Mai face Blatter un ultim blat? Azi sunt alegerile pentru preşedinţia FIFA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înaintea alegerilor de vineri pentru preşedinţia FIFA, scaunul lui Blatter e zgâlţâit serios de ancheta FBI şi de reacţia sponsorilor. Chiar şi-aşa, elveţianul rămâne favorit.

Joseph Blatter (79 de ani) candidează pentru un al cincilea mandat la şefia FIFA. I se opune iordanianul Ali Bin al-Hussein, omul schimbării.
Sepp Blatter, omul care taie şi spânzură în fotbalul mondial, ţine cu dinţii de scaunul său de preşedinte al FIFA. Se bazează pe votul federaţiilor mici, cum ar fi al cele africane de exemplu, care primesc anual sume generoase de la mamutul financiar FIFA. Mai are de partea sa America de Sud, Oceania, America centrală, puţin din Asia şi puţin din Europa, printre care Rusia lui Vladimir Putin.
Însă evenimentele de miercuri, cu arestarea oficialilor FIFA, au aruncat încă o pată murdară pe costumul lui Blatter. Pe scurt, e de reţinut că:
1.În urma unei investigaţii marca FBI, Departamentul de Justiţie al SUA a emis mandate de reţinere pe numele a 9 oficiali ai FIFA şi a 4 directori executivi din cadrul unor companii de management sportiv. Sunt 47 de capete de acuzare.
2. Oficialii sunt acuzaţi că şi-ar fi însuşit 150 de milioane de dolari din luări de mită pe parcursul a 24 de ani!
3. Într-o acţiune separată, Procurorul General al Elveţiei a demarat procedurile de anchetă asupra modului în care FIFA a delegat Qatarului şi Rusiei organizarea Cupelor Mondiale din 2018 şi 2022.
“Numele meu nu e implicat”, a spus Blatter. “Alegerile se ţin conform programului!”, a mai afirmat el, trecând peste opinia UEFA, care ar fi dorit decalarea acestora.
Oricât ar încerca Blatter să plutească deasupra acuzaţiilor, e clar că el a guvernat un sistem putred . Rămâne de văzut dacă la alegerile de vineri va mai păcăli încă o dată alegătorii, cert e că marii sponsori au FIFA au reacţionat după ultimul scandal prin intermediul comunicatelor de presă. Iar cuvântul definitoriu  al acestor comunicate e “îngrijorare”, ceea ce s-ar traduce prin “nu ne convine ce se întâmplă”.
Cine e Ali Bin al-Hussein
Omul care i se opune la alegeri lui Joseph Blatter este Ali Bin al-Hussein (39 de ani). Vicepreşedinte al FIFA, prinţ al Iordaniei, cu înalte studii în domeniul sportului, al-Hussein are sprijinul UEFA, a celor care s-au retras din cursă, Luis Figo şi Michael van Praag, dar şi pe cel al Federaţiei Române de Fotbal. Hussein propune o mai mare transarenţă a FIFA, reducerea mandatelor preşedintelui  la maxim două şi creşterea numărului echipelor participante la Cupa Mondială de la 32 la 36.

Cum se împart cele 209 voturi pentru şefia FIFA
Africa 54
Europa 53
Asia 46
America Centrală şi de Nord 35
Oceania 11
America de Sud 10


 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite