Luptă încinsă pentru evitarea retrogradării: şase echipe pe trei locuri. Cine are cel mai dificil program în ultimele opt etape

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Lanterna“ Corona Braşov este deja condamnată, dar alte şase grupări se luptă pentru evitarea celorlalte trei poziţii care retrogradează în liga secundă. ACS Poli Timişoara, Oţelul Galaţi, Săgeata Năvodari, „U“ Cluj, FC Braşov şi Viitorul Constanţa sunt despărţite de doar patru puncte, cu opt etape înainte de final. Toate au programe relativ complicate.

Dacă în privinţa titlului lucrurile par simple, Steaua fiind deja cu o mână pe trofeu, în subsolul clasamentului situaţia e mult mai palpitantă. Lupta pentru evitarea retrogradării se dă la baionetă. De la locul 12 în jos, oricine poate retrograda. Mai ales că nu sunt excluse „bombele“, rezultatele-surpriză, precum victoriile Viitorului, acum sau în sezonul trecut, pe „Ştefan cel Mare“ şi în Ghencea.

Nou-promovatele, înapoi în Liga 2

În hora retrogradării, cel mai serios sunt prinse echipele nou-promovate. Corona Braşov, ultimul loc, cu 13 puncte, este virtual retrogradată, mai ales braşovenii nici nu s-au mai chinuit să-şi depună dosarul de licenţă. Pare scăpată doar FC Botoşani, şi nu doar că e la şapte puncte de prima echipă de sub linie. Moldovenii au avut un parcurs senzaţional în 2014. După ce în iarnă patronul a schimbat din temelii echipa şi a adus alt antrenor, FC Botoşani a înregistrat cinci victorii şi două înfrângeri în acest an, una în faţa Stelei, în deplasare. Săgeata şi ACS Poli Timişoara, celelalte nou-promovate, au parte însă de un final incendiar. 

„U“ Cluj, cel mai greu program

Deşi este în acest moment la un punct peste linia fierbinte, gruparea de la malul mării pare a avea cel mai echilibrat program în acest final de campionat. Cel puţin pe hârtie. Săgeata are patru meciuri dificile, cu echipe care trag la Europa, gen Pandurii, Petrolul, Astra şi Dinamo, şi un singur meci cu o contracandidată la evitarea retrogradării, Oţelul, în deplasare. În rest, trei partide cu grupări fără obiectiv pe final de sezon, precum Ceahlăul, Concordia şi CFR. Ecuaţia celorlalte echipe care luptă pentru evitarea retrogradării e mult mai complicată. 

Trei echipe cu câte trei „finale“

Trei dintre ele, Viitorul, „U“ Cluj şi Oţelul au fiecare câte trei meciuri de foc, cu contracandidate la salvare. Din acest punct de vedere, cel mai greu pare programul lui „U“ Cluj, care are toate cele trei „finale“ în deplasare, cu ACS, Viitorul şi FC Braşov. 

În schimb, Oţelul, o echipă renăscută după aducerea neamţului Ewald Lienen pe banca tehnică, joacă pe teren propriu disputele cu Săgeata, ACS şi Viitorul. Acolo unde şi-a regăsit busola, în ultima perioadă, cu trei victorii în ultimele patru meciuri. Viitorul dispută două meciuri acasă cu contracandidatele, dar poate aduce iarăşi puncte de la Steaua, din deplasare.  

Un program dificil are şi ACS Timişoara, care, în afară de partide cu „U“ Cluj şi Oţelul dă şi peste grupări din fruntea clasamentului, precum Pandurii, Petrolul şi Astra. 

FC Braşov are o primă „finală“ în etapa următoare, cu Viitorul, apoi încă una cu „U“ Cluj, în penultima etapă. În rest, meciuri complicate, cu Steaua şi Dinamo, dar şi uşoare, cu Concordia sau Corona, pe teren propriu. 

Valoarea loturilor va cântări greu

Deşi România nu e prezentă la CM 2014, sezonul se încheie mai devreme, pe 21 mai, cu 10 zile mai repede decât anul trecut. Rămân astfel opt etape de jucat în aproape o lună şi jumătate, cu o medie de un meci la cinci zile. Un ritm destul de alert, în care vor cântări enorm şi valoarea, şi cantitatea loturilor, mai ales că, pe final de sezon, apar şi accidentările şi suspendările mai dese, din cauza numărului de cartonaşe galbene.

 

Program ACS Poli Timişoara

Corona (d)

„U“ Cluj (a)

Pandurii (d)

Petrolul (a)

Oţelul (d)

Ceahlăul (a)

Astra (d)

Chiajna (a)

Program Oţelul Galaţi

CFR Cluj (a)

Gaz Metan (d)

Săgeata Năvodari (a)

Botoşani (d)

ACS Poli (a)

Vaslui (d)

Viitorul (a)

Steaua (d)

Program Săgeata Năvodari 

Pandurii (d)

Petrolul (a)

Oţelul (d)

Ceahlăul (a)

Astra (d)

Concordia (a)

Dinamo (d)

CFR Cluj (a)

Program Universitatea Cluj

FC Botoşani (a)

ACS Poli  (d)

Vaslui (a)

Viitorul (d)

Steaua (a)

Corona (d)

Braşov (d)

Pandurii (a)

Program FC Braşov 

Viitorul (d)

Concordia (a)

Steaua (d)

Dinamo (a)

Corona (a)

CFR Cluj (d)

„U“ Cluj (a)

Gaz Metan (d)

Program Viitorul Constanţa

FC Braşov (a)

Steaua (a)

Corona (d)

„U“ Cluj (a)

Pandurii (d)

Petrolul (a)

Oţelul (d)

Ceahlăul (a)

image

4 puncte diferenţă sunt între şase echipe, în subsolul clasamentului, cu opt etape înainte de finalul sezonului

Citeşte şi

ANALIZĂ Patru dintre primii şase golgheteri ai Ligii I au marcat aproape 50% din golurile echipelor lor

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite