Lumea fotbalului, zguduită: opt ani de suspendare pentru Blatter şi Platini. Ce act de corupţie au comis cei doi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii care au condus până de curând sportul rege la nivel mondial, respectiv european nu mai pot deţine nicio funcţie oficială în acest domeniu până în 2023.

Comisia de Etică din cadrul FIFA a detonat „bomba“, după o anchetă amplă: Sepp Blatter şi Michel Platini, suspendaţi opt ani!

De unde a pornit scandalul? În 2011, preşedintele FIFA i-a plătit omlogului său de la UEFA suma de două milioane de franci elveţieni (aproximativ 1,8 milioane de euro). Oficial, banii au fost daţi pentru „service prestate“ de Platini, în calitate de consilier al lui Blatter, între 1999 şi 2002. Anchetatorii au catalogat însă acest transfer de bani drept o „plată neloială“ care ar fi prejudiciat FIFA.

Iniţial, în luna octombrie, Blatter şi Platini au fost suspendaţi provizoriu de Comisia de Etică din cadrul FIFA pentru 90 de zile. Cei doi au atacat decizia la TAS, însă apelul lor a fost respins. Acum, ei pot ataca şi acest verdict devastator care îi exclude din fotbal până în 2023.

Dacă Blatter oricum îşi anunţase retragerea din funcţia de preşedinte FIFA, în schimb, pentru Platini, decizia e o lovitură grea. El îşi depusese candidatura pentru şefia FIFA, însă, după hotărârea de astăzi, nu va mai putea participa la alegerile de la 26 februarie.

În aceste condiţii, cele mai mari şanse pentru a conduce FIFA vor avea prinţul Ali Bin Al Hussein şi Sheikh Salman Bin Ebrahim Al Khalifa, ultimul fiind preşedintele Confederaţiei Asiatice de Fotbal (AFC) în acest moment.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite