Irlanda de Nord - România 0-0: din păcăleală în păcăleală spre victoria finală. Remiză meschină la Belfast

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Chiricheş FOTO Peter Morrison/ AP Photo
Vlad Chiricheş FOTO Peter Morrison/ AP Photo

Unele meciuri le sunt interzise cardiacilor. Meciurile României le sunt recomandate insomniacilor, fiindcă reprezintă „somniferul“ perfect. După tragicomicul succes cu Insulele Feroe, la Ploieşti, sâmbătă, tricolorii au smuls un punct în Irlanda Nord la capătul unui joc în care au întâlnit o echipă cu patru fotbalişti din ligile inferioare în primul „11“.

România se târâşete spre Euro 2016 cu următorul slogan: „Importante sunt punctele, ignoraţi jocul nostru insipid“.

De când Anghel Iordănescu a revenit la cârma naţionalei, echipa a jucat trei partide oficiale, toate în preliminariile Euro 2016:

*România - Irlanda de Nord 2-0
*România - Insulele Feroe 1-0
*Irlanda de Nord - România 0-0

Se spune că statistica e ca şi costumul de baie: arată ce vrei, dar ascunde părţile esenţiale. Exact aşa e şi bilanţul lui Iordănescu de la revenirea pe banca naţionalei.

Aparent, totul e în regulă: trei meciuri, şapte puncte, niciun gol primit, locul 1 în grupa de calificare şi şanse uriaşe de a ajunge la Euro 2016.

Analiza jocului nu poate aduce însă decât o singură concluzie: echipa naţională are prestaţii dezolante. A început bine, în primul meci de la întoarcerea „Generalului“, însă de atunci e într-o cădere liberă.

Sâmbătă, la Belfast, tricolorii au avut în faţă o echipă care a început jocul cu patru fotbalişti convocaţi din ligile inferioare. Iar pe parcurs, în lipsa altor soluţii, selecţionerul Martin O'Neil a mai introdus doi jucători legitimaţi la cluburi din ligile inferioare!

Chiar şi aşa, Irlanda de Nord a fost echipa mai bună, a avut ocaziile mai mari şi, chiar dacă britanicii au căzut fizic pe final, având crampe musculare de prin minutul 70, tot ei au fost aproape de gol în ultimele minute!

România? Două ocazii mari şi late, câte una în fiecare repriză, şi în rest nimic.

CITEŞTE ŞI:

*Balaci desfiinţează naţionala: ce a spus despre rezultatul cu Irlanda de Nord şi prestaţiile lui Maxim şi Chipciu

*România merge în Ungaria fără un om de bază: Iordănescu a luat un punct, dar a pierdut un titular pentru un joc infernal

*Cum a văzut Mircea Lucescu Irlanda de Nord - România 0-0: „Băieţii merită felicitările noastre“

*Iordănescu „tremură“ înaintea meciului de la Budapesta: cum a văzut remiză de la Belfast şi ce zice despre jocul cu Ungaria

*Ungurii aşteaptă România în infernul de la Budapesta: naţionala maghiară ne ameninţă prezenţa la Euro 2016

După rezultatele din această rundă, e clar că naţionala nu poate termina mai jos de locul 3, care poate duce la Euro 2016, chiar printr-o calificare directă! Nu e clar însă cum va arăta România, în vara anului viitor, în Franţa, dacă Iordănescu va continua să dea vina pe absenţa unor jucători, precum Raţ (34 de ani) şi Sânmărtean (35 de ani).

Până la turneul final de anul viitor însă, tricolorii vor avea un meci infernal, la Budapesta, în condiţiile în care Ungaria e într-o creştere evidentă de formă, după cum „Adevărul“ a explicat aici.

Grupa F, după 6 meciuri

Sâmbătă

Irlanda de Nord - România 0-0
Finlanda - Ungaria 0-1
Insulele Feroe - Grecia 2-1

1- România 14 puncte
2- Irlanda de Nord 13 puncte
3- Ungaria 11 puncte
4- Insulele Feroe 6 puncte
5- Finlanda 4 puncte
6- Grecia 2 puncte

Următoarea etapă (4 septembrie):

Insulele Feroe - Irlanda de Nord
Grecia - Finlanda
Ungaria - România

Primele două clasate au calificarea asigurată la Euro 2016, iar cel mai bun loc 3 va merge, de asemenea, la turneul final. Restul ocupantelor locului 3 vor juca baraj de calificare.

--------------

Min 90+3 - Scor final: Irlanda de Nord - România 0-0

Min. 90 - Schimbare pentru România: iese Maxim, intră Tamaş.

Min. 85 - Tătăruşanu trimite în corner, după o lovitură liberă periculoasă.

Min. 83 - Succesiune de faze periculoase la poarta lui Tătăruşanu, dar scorul e tot 0-0.

Min. 72 - Schimbare pentru România: iese Keşeru, intră Florin Andone, care debutează pentru România.

Min. 65 - Cea mai mare ocazie a meciului: Torje a primit un „cadou“ uriaş din partea nord-irlandezilor, a rămas singur cu ultimul fundaş advers, dar şutul românului a fost deviat în corner.

Min. 61 - Schimbare pentru România: iese Chipciu, intră Bogdan Stancu.

Min. 56: Ocazie mare pentru Lafferty, care a trimis peste transversală, cu capul.

Min. 47: Prima ocazie a reprizei e pentru Irlanda de Nord: şutul lui Dallas a trecut pe lângă poartă.

Min 46 - Repriza a doua a început.

Min. 45+2: Pauză: Irlanda de Nord - România 0-0

Min. 43 - Cea mai mare ocazie a meciului: Evans a trimis cu capul, după un corner, dar Tătăruşanu a trimis, din nou, în corner de sub transversală.

Min. 40 - După cea mai bună perioadă de joc pentru Irlanda de Nord, Dallas a lovit transversala, dar arbitrul a fluierat un henţ comis de jucătorul nord-irlandez.

Min. 37 - Keşeru a fost aproape de gol după un corner.

Min. 32 - Cea mai mare ocazie de gol pentru România: după o combinţie Keşeru - Chipciu, ultimul a intrat în careu, dar şutul său a fost deviat spre portar de un fundaş.
 

Min. 27 - Pintilii a scăpat de eliminare după o intrare criminală, prin alunecare, la un adversar. Arbitrul spaniol i-a acordat doar „galben“.

Min. 19 - Torje a devenit „Torjinho“: a luat o acţiune pe cont propriu, a intrat lansat în careu, după o cursă de 30 de metri, însă n-a putut finaliza cu un şut la poartă, fiind scos la margine de fundaşii nord-irlandezi.

Min. 12 - România joacă, în premieră, în echipamentul „Joma“, după ce contractul cu „Adidas“ n-a fost prelungit. Meci echilibrat până acum, fără acţiuni de poartă.

Min. 1 - Meciul a început.

--------------------

O victorie românească, sâmbătă seară (ora 21.45, TVR 1), la Belfast, ar însemna calificarea la Euro 2016 din Franţa, în proporţie de 99%, după cum „Adevărul“ a explicat aici.

Chiar dacă, inclusiv selecţionerul Irlandei de Nord a admis că formaţia sa e departe de standardele fotbalului internaţional de nivel înalt, britanicii sunt hotărâţi să facă meciul vieţii pe „Windsor Park“. Aici, Keşeru şi colegii săi vor întâmpina o atmosferă ostilă şi vor avea de înfruntat o echipă care ţinteşte un obiectiv istoric: prima participare la o ediţie a Campionatului European.

Având în vedere importanţa jocului, selecţionerul Anghel Iordănescu a mers pe mâna jucătorilor experimentaţi, care s-au aflat în circuitul echipei naţionale în ultima perioadă. Tocmai de aceea, „Generalul“ s-a hotărât să înceapă cu Papp în rolul de fundaş dreapta, deşi, la un moment dat, a vrut să-l titularizeze pe Săpunaru, cel care a revenit la lot, după o lungă perioadă de absenţă.

Iată primul „11“ al României în meciul cu Irlanda de Nord:

Tătăruşanu – Papp, Chiricheş, Dr. Grigore, Sepsi – Pintilii, Prepeliţă – Torje, Maxim, Chipciu – Keşeru

Rezerve: S. Lung jr, Bălgrădean, Săpunaru, Tamaş, Moţi, Fl. Andone, Bumba, Hoban, Vătăjelu, Ad. Popa, B. Stancu, Bicfalvi

Absenţi: Raţ, Sânmărtean (accidentaţi)

Rămâi pe adevarul.ro pentru a urmări desfăşurarea meciului, începând cu ora 21.45.

CITEŞTE ŞI:

*Ungurii aşteaptă România în infernul de la Budapesta: naţionala maghiară ne ameninţă prezenţa la Euro 2016

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite