INTERVIU Ştefan Iovan, dezvăluiri de la curtea Regelui: "Hagi munceşte non-stop. Ziua e mai lungă pentru el"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Căpitanul de la Sevilla” este unul dintre secunzii lui Gică Hagi la Viitorul şi povesteşte lucruri interesante din strategia „Regelui”.

Ştefan Iovan este primul fotbalist român care a pus mâna pe Cupa Campionilor, în 1986 când Steaua a învins Barcelona, la Sevilla. Căpitanul de atunci al Stelei e acum unul dintre secunzii lui Gică Hagi, la Viitorul, şi munceşte alături de acesta şi de restul staffului la revelaţia acestei ediţii de campionat. La 55 de ani, Iovan, care din 2000 a fost secundul lui Victor Piţurcă şi a lui Răzvan Lucescu, dar şi principal la unul dintre loturile naţionale de juniori, spune că munca alături de Hagi îl motivează permanent.

Cum aţi ajuns la Viitorul?
Anul trecut, cam pe vremea asta, m-a sunat Gică Hagi să-mi propună să vin antrenor secund. I-am cerut două săptămâni să-mi rezolv problemele la FRF, pentru că încă mai eram angajat acolo, şi am venit cât am putut de repede. Nu mai aveam viitor la Federaţie după scandalul cu Burleanu, iar oferta de la Gică a căzut perfect.

Totuşi, din principal aţi redevenit secund.
Eu sunt un om de echipă, aşa am fost toată viaţa mea, şi ca jucător şi după aceea. Am fost principal prea puţin în cariera mea, n-am avut nici noroc, nu mi s-a dat nici încredere, poate meritam mai mult, dar niciodată nu mi-a fost ruşine să fiu secund. Poţi munci foarte bine şi ca antrenor secund, că munca nu e o ruşine,  şi dacă m-au vrut şi Piţurcă, şi Răzvan Lucescu şi Hagi înseamnă că îmi fac treaba bine.


Ce aţi găsit la Viitorul?
Un proiect profesionist, din toate punctele de vedere, al cărui suflet e Hagi. El se ocupă de tot şi de toate, munceşte non-stop, nici nu ştiu cum îşi împarte timpul. Ziua cred că e mai lungă pentru el. Conduce toate antrenamentele noastre, merge şi la celelalte echipe de la Academie, e şi manager, şi antrenor şi profesor şi educator. Are o pasiune teribilă şi nu omite nici cel mai mic amănunt.

Care e filozofia acestei echipe?
E filozofia lui Hagi, că doar el decide tot. Iar cum el a fost un învingător, filozofia este una de învingător. Gică are şcoala Barcelonei şi două cerinţe clare: posesie şi presiune. Echipa trebuie să domine jocul, să ţină de minge şi să nu-şi lase adversarul să respire. Nu contează nici meciul, nici adversarul, acest lucru trebuie respectat cu sfinţenie. Cum s-ar spune să nu stea niciodată cu capul plecat. Şi pentru asta se munceşte. Lucrăm pe compartimente, lucrăm tactic, vorbim cu jucătorii, le explicăm. Şi e foarte important că ei vor să înveţe. Când vin şi întreabă ceva, înseamnă că vor să ştie. Pe noi ne bucură asta.


Tinereţea lotului e un avantaj sau un dezavantaj?
În primul rând Viitorul nu mai are o echipă foarte tânără. Are un lot cu mulţi tineri şi foarte mulţi fotbalişti de la grupele de juniori care pot sări oricând la echipa mare. În echipa de bază s-a creeat însă un mixt, sunt 5-6 tineri şi restul mai expertimentaţi. Hagi a schimbat puţin optica vara aceasta, pentru că atunci când echipa avea numai tineri era o presiune mare pe umerii acestora. Acum o parte din presiune o iau cei mai experimentaţi şi asta se vede. Plus că poţi schimba echipa. Acum joacă unii, data viitoare alţii, pe urmă în altă formulă. Dar vă spun ceva, deoarece din exterior poate nu se observă, nimic nu este lăsat la voia întâmplării. 


Deci ascensiunea de acum se datorează echilibrării lotului?
Echilibrării lotului, faptului că unii jucători au prins şi ei experienţă, sunt deja la al treilea an în prima ligă şi mai e ceva. Viitorul începe să capete identitate. Avem suporteri care vin la meciuri. Când jucam la Chiajna nu venea nimeni, eram singuri. Acum jucăm cu 2.000, cu 3.000 de oameni. Implicit, fotbaliştii învaţă să joace şi sub presiunea publicului. Nu e o presiune mare, dar ea există şi îi ajută să se maturizeze.
 

Fotbaliştii sunt copleşiţi de faptul că-i antrenează Hagi?
Hagi nu e genul de dictator, e apropiat de ei şi le explică. Sigur că respectul lor faţă de el e uriaş, cum e şi normal. Pănă la urmă să stai lângă Hagi e o onoare, pe care nu o au chiar mulţi şi care nu-ţi cade din cer. Eu cred că mulţi ar vrea să fie antrenaţi de el.
 

Dar de Ştefan Iovan, „căpitanul de Sevilla” ştiu?
Cum să nu ştie. Acum există internet, există ziare, televiziune. De multe ori seara în cantonamente se strâng în jurul meu şi le mai povestesc din fotbalul de acum 30 de ani. Sunt ca bunicul cu nepoţii. Le spun şi bune şi rele, şi de meciurile de pe teren şi de meciurile din afara terenului. Jucătorilor le plac poveştile. Avem nişte băieţi cuminţi, care au înţeles că toata viaţa vor avea ceva de învăţat.
 

Vă puteţi gândi la titlu?
Obiectivul actual este clasarea în primele şase locuri. Apoi, vedem ce vrea Gică, ce hotărăşte el. În sine lui, probabil că fiecare se gândeşte la un loc cât mai sus.
 

Are Viitorul jucători de naţională?
Sunt jucători care trebuie luaţi în seamă. Avem doi fundaşi laterali foarte buni, Benzar şi Ganea, e Tănase care poate face orice cu mingea, mai sunt şi alţii demn de urmărit. Depinde însă de ce vrea Iordănescu şi de cum vede el lucrurile.

„Hagi e un antrenor aparte. Nu se aseamănă cu niciunul dintre cei alături de care am lucrat. El pur şi simplu vrea să ca echipa lui să domine tot jocul. Nu acceptă altceva”

31 de goluri marcate are Viitorul, cea mai eficientă echipă din Liga I

Principal la retragerea lui Ronaldo
Între 2004 şi 2011, Ştefan Iovan a fost secund la echipa naţională, dar în palmaresul său figurează şi o partidă ca principal. Şi nu orice partidă. Iovan a condus naţionala României, la meciul cu Brazilia, din 2011, de la Sao Paolo, pierdut de „tricolori” cu 1-0. Acela a fost ultimul meci din cariera de jucător a lui Ronaldo.    

Lotul Viitorului
Jucători sub 21 de ani: I. Hagi (17 ani), Nedelcu (18), R.Marin (19),  Hodorogea (20), Fl. Tănase (20)
Jucători între 21 şi 25 de ani: Mitache (21), Ţâru (21), Buzbuchi (22), Gavra (22), Ganea (23), Boli (24), Benzar (23), Chiţu (24), Râmniceanu (25)
Jucători între 26 şi 30 de ani: Mişelăricu (26), Filip (26), Achim (26), Mitrea (28), Aganovici (28), Nicoliţă (30)
Jucători peste 30 de ani: Ciupe (31), Albuţ (34), Cernat (35), L. Munteanu (35)

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite