INFOGRAFIE Lupta pentru titlu în marile campionate ale Europei. Trei formaţii par deja scăpate în câştigătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În contextul în care Liga I oferă puţin şi slab calitativ, fotbalul european e alternativa cea mai la înedemână pentru microbiştii înfocaţi. Chiar dacă şi pe plan global, financiar nu se mai investeşte ca acum câţiva ani, marile campionate ale continentului îşi respectă firma şi oferă spectacol.

„Adevărul” vă oferă o incursiune în principalele campionate ale Europei, iar aceasta arată că sunt ţări în care jocurile sunt făcute, dar şi ţări în care titlul se joacă, posibil până în ultima etapă.
ITALIA La fel ca şi în anii precedenţi, Juventus pare scpăată în lupta spre titlu. Torinezii s-au distanţa mult de AS Roma, singura formaţie care a dat semne că ar fi putut opri hegemonia lui Juve. „Bianci-nerri” se îndreaptă însă spre al patrulea titlu consecutiv, primul sub conducerea noului tehnician, Massimiliano Allegri. În Italia, dureros este ce se întâmplă cu Parma, nume de legendă al fotbalului penisular, care azi ar putea intra în faliment. Fosta echipă a lui Mutu e în criză acută şi din cauza lipsei banilor nu s-a mai putut prezenta la ultimele două meciuri.
OLANDA Al doilea campionat în care lucrurile par clare este campionatul Olandei. Aici s-a schimbat polul de putere, pentru că după patru campionate la rând luate de Ajax, PSV Eindhoven are un avans care îi dă şanse mari la titlu. PSV n-a mai luat campionatul din 2008 şi acesta ar fi primul trofeu din cariera de antrenor a lui Philip Cocu (44 ani), fost mare internaţional olandez (101 meciuri la naţională).
GERMANIA Nici Bayern Munchen nu are emoţii în a câştiga cel de-al 25-lea titlu din istorie, mai ales că adversara tradiţională, Borussia Dortmund s-a zbătut până acum câteva etape la retrogradare. În aceste condiţii, Bayern s-a luptat mai mult cu propriile slăbiciuni, duelul cu Wolfsburg fiind mai mult teoretic, deşi „lupii” sunt singura echipă care i-au bătut pe bavarezi şi nu oricum, ci cu un categoric 4-1. Din păcate, actualul sezon va consemna aproape sigur retrogradarea lui VfB Stuttgart, echipă la care joacă (din când în când) şi Alexandru Maxim. Un alt nume mare al fotbalului german, Hamburger SV, se zbate şi ea în subsolul clasamentului.


ANGLIA În ordinea echipelor cu şanse mai mari la titlu, după Juventus, PSV şi Bayern, vine Chelsea. Campania de achiziţii iniţiată de Mourinho în vară, care i-a avut în prim plan pe Diego Costa şi Fabregas, s-a dovedit inspirată, Chelsea arătând mai bine decât campioana en-titre Manchester City. Londonezii au câştigat deja Cupa Ligii Angliei, prmul trofeu de la revenirea lui Mourinho. Faţă de sezonul trecut, Liverpool arată o scădere evidentă, iar Manchester United n-a înregistrat ascensiunea aşteptată după venirea lui Van Gaal.
PORTUGALIA La portughezi, titlul se joacă încă, dar Benfica deţine prima şansă, având patru puncte avans faţă de FC Porto, dar şi meciul direct pe teren propriu.  În Portugalia oricum titlul e o afacere Benfica – FC Porto, ultima dată când o altă echipă a luat campionatul fiind în 2002, când Sporting a ieşit învingătoare cu Ladislau Boloni pe bancă şi Cristiano Ronaldo şi Marius Niculae pe teren.
FRANŢA Bogaţii de la PSG au pentru prima dată în ultimii trei ani concurenţă serioasă la titlu, deoarece Lyon şi Marseille se ţin bine. Meciurile directe dintre cele trei pretendete la campionat s-au jucat, astfel că diferenţa se va face acum de „intermediari”, un cuvânt important putând să aibă Monaco şi Bordeaux, formaţii care au mai încurcat calculele. Pentru PSG ar fi al treilea titlu consecutiv, Marseille n-a mai triumfat din 2010, iar Lyon din 2008.
SCOŢIA De când a scăpat de Rangers, retrogradată în liga a patra, Celtic Glasgow n-a avut rival la titlu, trecând uşor peste fiecare campionat scurs. Anul acesta, Aberdeen se ţine aproape de lider dar nu pare să aibă forţa de a fi un concurent serios. Interesant va fi ce se va întîmpla de la anul, când Glasgow Rangers revine în primul eşalon şi vor reîncepe duelurile dintre catolici şi protestanţi.
BELGIA Belgienii au intrat în play-off având în frunte pe Club Brugge, echipă antrenată de fostul mare portar Michael Preud homme, iar punctele formaţiilor se vor înjumătăţi. Din acest motiv, competiţia e deschisă, Gent şi Anderlecht ţintind şi ele primul loc. Brugges n-a mai câştigat titlul din 2005, iar Gent nu l-a câştigat niciodată.
SPANIA Cea mai palpitantă dispută este în Primera Division, unde Barcelona şi Real Madrid sunt despărţite de un punct şi au meci direct duminică, pe terenul catalanilor. Ambele echipe au pierdut imprevizibil în acest sezon, dar în ciuda acestui fapt, nici Atletico Madrid, campioana en-titre, nici Valencia ori Sevilla n-au putut să se apropie prea mult de ele.

europa

Lista campioanelor en-titre
Italia Juventus
Olanda Ajax
Germania Bayern Munchen
Anglia Manchester City
Portugalia Benfica
Franţa PSG
Scoţia Celtic
Belgia Anderlecht
Spania Atletico Madrid


54 de campiona naţionale are Glasgow Rangers, deţinătoarea recordului mondila la acest capitol

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite