INFOGRAFIE Hagi e în elita Barcelonei. A reuşit ce n-au putut Romario, Rivaldo, Figo, Ronaldinho, Deco sau Henry
0Românii s-au obişnuit să-l aprecieze pe fotbalistul Gică Hagi, omul Gică Hagi, patronul Gică Hagi şi abia la urmă pe antrenorul Gică Hagi.
De vină este evident raportul inegal între ce a realizat Hagi ca jucător şi ce a reuşit ca antrenor, domeniul în care a eşuat de câteva ori poate şi pentru că s-a dovedit omul nepotrivit la locul nepotrivit.
O analiză a unui site dedicat muncii antrenorilor îl plasează însă pe Hagi într-o postură onorantă, el numărându-se printre puţii foşti jucători ai Barcelonei, din 1990 încoace, care este antrenor, ba are şi echipă. Practic, din câteva sute bune de fotbalişti, dacă nu chiar peste mie, care au îmbrăcat tricoul „blau gana”, numai 25 sunt tehnicieni. Studiul i-a luat în calcul doar pe cei care sunt antrenori principali, nu şi pe secunzi, pe antrenorii cei de portari sau pe cei care activează la diverse grupe de juniori.
Guardiola e liderul lor
Liderul foştilor catalani, ajunşi acum antrenori, este detaşat Pep Guardiola, care a câştigat 14 trofee cu Barcelona şi 4 cu Bayern Munchen, iar între cele două mandate şi-a permis şi un an sabatic, în care a stat la New York. Niciunul dintre ceilalţi n-a ajuns nici măcar aproape de performanţele lui, dar câţiva dintre foştii săi colegi au cu ce lăuda. Julen Lopetegui, spre exemplu, rezervă de portar pe vremea când juca Hagi, a câştigat două Campionate Europene cu Spania, la Under 19 (2012) şi Under 21 (2013), iar din vara anului trecut a preluat FC Porto.
Olandezul Ronald Koeman are şi el o carieră frumoasă de antrenor. A luat 3 titluri în Olanda (2 cu Ajax şi unul cu PSV), o Cupă a Spaniei (Valencia), o supercupă a Portugaliei (Benfica) şi acum e pe podium în Anglia, cu Southampton.
Alt nume mare din istoria Barcelonei, Michael Laudrup, cel mai bun jucător din istoria campionatului danez, a ridicat „miracolul Swansea”, construind în Anglia prima echipă cu stil latin. Laudrup a câştigat Cupa Ligii Angliei în 2012 şi mai are în palmares un campionat, două cupe şi o supercupă a Danemrcei, cu Bronby. A mai activat la Getafe, Spartak Moscova şi Mallorca, iar anul acesta forţează titlul în Qatar, cu Lekhwiya.
Cinci au fost selecţioneri
Laurent Blanc, stoperul pe care Barcelona l-a transferat în 1996, este unul dintre ex-catalanii care au primit pe mână o echipă naţională. Blanc a fost selecţionerul Franţei, între 2010 şi 2012, după care a preluat PSG. Doar Hagi, Kodro, Prosinecki şi Stoicikov au mai fost antrenori de naţională. Gică a pregătit România în 2001, pentru 5 meciuri, Stoicikov a antrenat Bulgaria între 2004 şi 2007, ratând două calificări, iar Prosinecki a preluat la 1 decembrie 2014 naţionala Azerbaidjanului. El mai lucrase ca secund la Croaţia (2006-2010), după care a antrenat Steaua Roşie Belgrad şi Kaiseryspor. Cât despre Kodro, el a pregătit opt meciuri echipa Bosniei în 2008, după care a fost concediat pentru că a refuzat să se ocupe de pregătirea unui amical, cu Iranul, organizat de Federaţie fără acordul său.
Ca o echipă care se respectă, Barcelona a avut jucători din toate colţurile, iar acum are antrenori şi pe alte continente. Argentinianul Mauricio Pellegrino pregăteşte pe Estudiantes La Plata, în ţara natală, iar Juan Antonio Pizzi a făcut turul Americii de Sud, antrenând în Argentina, Peru şi Chile, iar acum este în Mexic. Pata de culoare a foştilor barcelonezi este nigerianul Amuneke, selecţionerul naţionalei Under 17 a ţării sale.
Un duel interesant este în Olanda, unde Frank De Boer şi Philp Cocu, colegi la Barcelona între 1990 şi 2003, se bat acum pentru titlu în Ţara Lalelelor. De Boer a câştigat ultimele patru titluri cu Ajax, dar anul acesta Cocu are 12 puncte avans în fruntea clasamentului, după 23 de etape.
Doar doi au prins echipa mare
Dintre toţi foştii mari jucători pe care i-a avut în ultimii 25 de ani, doar doi au avut norocul şi onoarea de a fi chemaţi să antreneze prima echipă a catalanilor. Pep Guardiola a făcut-o foarte bine timp de patru ani, iar Luis Enrique se străduie acum să-şi demonstreze calităţile. El a pregătit Barcelona B, între 2008 şi 2011, iar în 2014 a fost propulsat la echipa mare.
Deşi au ales să devină antrenori, destui dintre cei nominalizaţi în acest studiu nu au echipe. Ferrer şi Sergi, fundaşii laterali din echipa lui Cruyff s-au chinuit pe la Cordoba, respectiv Huelva, Oscar, coleg cu Hagi, a fost la Watford şi la Maccabi Tel Aviv, Bakero şi-a încercat norocul prin Polonia, iar Stoicikov a antrenat ultima dată la TSKA Sofia, în 2013. Ce-i drept, nici Hagi n-a avut continuitate în cariera de antrenor, dar e singurul din listă care a pus pe picioare un proiect viabil, precum cel al Academiei, după care a decis să preia şi prima echipă a Viitorului.
Echipa antrenorilor Barcelonei
Lopetegui – Pellegrino, R. Koeman, Blanc, De Boer – L. Enrique, Prosinecki, Guardiola, Cocu – Hagi. Laudrup
Trofee câştigate
Guardiola 18
Koeman, Blanc 8
Frank De Boer, M. Laudrup 5
Lopetegui 2
Cocu, Hagi, Prosinecki, Oscar, Pizzi 1
10 ani se împlinesc în luna mai de când Hagi a câştigat primul şi singurul lui trofeu ca antrenor, Cupa Turciei cu Galatasaray