Helena Costa, prima doamnă a fotbalului european! O femeie va antrena în Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Helena Costa
Helena Costa

Clubul francez Clermont Foot a luat o decizie istorică, numind o femeie în poziţia de antrenor al echipei. E vorba de portugheza Helena Costa, 36 de ani.

Nicio femeie nu a antrenat până acum o echipă din primele două ligi ale celor mai puternice campionate europene. Conducerea grupării Clermont Foot, din Ligue 2, şi-a asumat „pioneriatul”, anunţând pe siteul oficial că echipa va fi pregătită din sezonul viitor de portugheza Helena Costa, în vârstă de 36 de ani. Ştirea a fost preluată de toate marile agenţii, întrebarea normală fiind cum va reuşi o femeie să domine un vestiar de 22-25 de bărbaţi? Argumentele Helenei - a absolvit şcoala de antrenori din Portugalia cu cel mai înalt calificativ, a mai antrenat la juniorii Benficăi, naţionalele feminine ale Iranului şi Qatarului şi a fost scouter pentru Celtic Glasgow.
Vestea a fost primită cu reţinere şi curiozitate în vestiarul lui Clermoont Foot. Fundaşul Anthony Lippini a comentat: „Chiar vorbeam cu fizioterapeutul meu că în urmă cu câţiva ani era de neconceput ca o femeie să fie în armată. Acum sunt o mulţime şi îşi fac treaba la cel mai înalt nivel. Venirea ei va produce ceva <zgomot> în jurul echipei noastre”. Clermont Foot e pe locul 14 în liga a doua franceză, divizie în care va juca şi în sezonul următor. Clubul e înfiinţat în 1911, dar nu se poate lăuda cu vreo performanţă nemaipomenită.
În Europa, alte femei aflate la un nivel înalt în fotbalul masculin sunt Bibiana Steinhau, arbitru în Germania, şi Maria Jose Claramunt, director în naţionala Spaniei. În Italia, în vara lui 99, Carolina de Morace a condus formaţia Viterbese, din Serie C, dar a rezistat doar două meciuri.

În România - un singur antrenor de culoare
În fotbalul românesc, la nivelul primelor ligi, femeile n-au avut loc pe băncile tehnice, însă şi-au făcut loc în conducerea anumitor echipe de Divizia B. Mihaela Ciucă şi Geta Onu au „patronat” în trecut divizionarele secunde Building Vânju Mare şi Atletic Arad. Nici antrenorii de culoare n-au fost „îmbrăţişaţi” în România. Singurul tehnician negru de la noi e Aime Lema, un congolez ajuns în ţara noastră în 1991, căruia i s-a încredinţat conducerea echipei bucureştene ASF Frăţia, din Liga a IV-a. Poarta Frăţiei e apărată de un goalkeeper fără o mână. 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite