Halep-Stephens, optimi la Roland Garros. De ce urmează cel mai greu meci al Simonei, până acum, pe zgura franceză: cifre şi statistici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stephens-Halep. FOTO: www.rolandgarros.com
Stephens-Halep. FOTO: www.rolandgarros.com

În premieră în optimile de la Roland Garros, Simona Halep (22 de ani, locul 4 WTA) întâlneşte, luni după-amiază, nu mai devreme de ora 16.00, prima jucătoare de Top 20 mondial pe zgura Openului francez: Sloane Stephens (21 de ani, locul 19 WTA). Americanca are avantajul întâlnirilor directe (2-1) şi rezultate mai bune în turneele de Mare Şlem.

„Racheta“ Halep nu şi-a epuizat combustibilul. Îşi continuă ascensiunea. Pe zgura de la „Roland Garros“, românca şi-a bătut recordurile personale şi, deocamdată, trei adversare mai prost clasate. 

Greul abia acum începe, odată cu întâlnirea cu Sloane Stephens. O jucătoare de vârstă apropiată (le separă doar 18 luni) şi cu perspective asemănătoare. La finalul lui 2013, cele două şi-au disputat titlul WTA de „Most Improved Player“ (jucătoarea cu cel mai impresionant progres), o distincţie acordată pe baza voturilor jurnaliştilor, iar onoarea a revenit româncei. 

A contat enorm colecţia de titluri pe care le adunase Halep, nu mai puţin de şase, în a doua jumătate a anului. Atuul americancei, care n-a mai contat însă? Parcursul de la turneele de Mare Şlem. 

Lui Stephens îi plac doar turnele mari

Dacă presa din România şi site-ul WTA au remarcat fluctuaţiile lui Halep în ultimele luni (turnee cu rezultate mari, urmate de eliminări rapide în competiţiile următoare), „New York Times“, în schimb, a sesizat că Stephens preferă alt tip de carusel. Americanca dă totul în competiţiile de Mare Şlem, unde are un palmares de 21-5 (raportul victorii/înfrângeri), de la începutul anului 2013, şi nu se concentrează deloc în turneele mai mici (32-29)

Un parcurs păstrat şi în 2014, când Stephens a trecut de turul 3 doar în trei din cele 11 turnee la care a participat. Care au fost acestea? Două de Mare Şlem (Australian Open, Roland Garros) şi unul de nivel Premier Mandatory, de rang imediat inferior (cel de la Indian Wells). 

Stephens-Halep 2-1

Cum se vede duelul Stephens-Halep la Roland Garros? „Performera turneelor de Mare Şlem, faţă în faţă cu starul în ascensiune din lumea tenisului feminin“, a sunat caracterizare făcută de redactorii site-ului oficial al turneului. Americanca e jucătoarea cel mai bine clasată în lume fără vreun turneu WTA câştigat, dar cu un sfert de finală la Wimbledon (2013) şi o semifinală la Australian Open (2013). 

Românca are şapte titluri WTA, însă abia la începutul lui 2014 a reuşit cea mai mare performanţă din carieră la un turneu de Mare Şlem, sfert de finală la Australian Open

În debutul anului trecut, când s-au întâlnit de două ori, Stephens a învins-o clar pe Halep (6-4, 6-0 la Hobart şi 6-1, 6-1, la Australian Open). Primul duel, în 2012, la Barcelona, îi revenise româncei. 

Ea joacă mai bine în turneele mici. Eu am mai mare experienţă în turneele mari. O să vedem ce se va întâmpla. Ea va da totul, şi eu la fel“, a „înţepat“ Stephens, când a aflat că o va întâlni în optimi pe Halep. 

Validitatea acestei declaraţii se va vedea luni după-amiază, pe arena centrală „Philippe Chatrier“, nu mai devreme de ora 16.00 (este al treilea meci al zilei, după Bertens-Petkovici şi Nadal-Lajovici, partide care se joacă pe acest teren, primul începând la ora 12.00). 

Rămasă cel mai bine clasată jucătoare din lume la „Roland Garros“, după ce primii trei capi de serie (Serena Williams, La Ni, Radwanska) au fost eliminaţi rapid, Simona Halep are un motiv în plus să se autodepăşească pe zgura din Paris. Dacă va prinde finala, indiferent de rezultat, va fi noul număr 3 mondial. În urmă cu un an era în afara topului 50. 

image

Simona Halep. FOTO: Reuters

Parcurs Roland Garros (2014)

Simona Halep

Turul 1 

2-0 la seturi cu Kleibanova (Rusia, 87 WTA)

Turul 2 

2-0 la seturi cu Watson (Marea Britanie, 92 WTA)

Turul 3

2-0 la seturi cu Torro-Flor (Spania, 55 WTA)

Sloane Stephens 

Turul 1 

2-0 la seturi cu Peng (China, 57 WTA)

Turul 2 

2-0 la seturi cu Hercog (Slovenia, 62 WTA)

Turul 3

2-0 la seturi cu Makarova (Rusia, 23 WTA)

Programul românilor de luni la Roland Garros

Optimi, feminin

Simona Halep - Sloane Stephens - nu mai devreme de 16.00 (meciul 3 de pe „Philippe Chatrier“)

Sferturi, dublu masculin

Florin Mergea/Martin Draganja (România/Croaţia) - Daniel Nestor/Nenad Zimonjici (Canada/Serbia), cap de serie numărul 3 - nu mai devreme de 14.00 (al doilea meci pe terenul 2)

Optimi, dublu feminin 

Irina-Camelia Begu/Karin Knapp (România/Italia) - Garbine Muguruza/Carla Suarez Navarro (Spania) - pe acelaşi teren 2, imediat după meciul lui Mergea

Citeşte şi 

Simona Halep, în premieră în optimile de la Roland Garros, după un succes clar cu Torro-Flor. Condiţia pentru a ajunge locul 3 mondial

Simona Halep, prima declaraţie după calificarea în optimi la Roland Garros. Încrederea, la cote tot mai mari

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite