Greva de la metroul din Sao Paulo ameninţă startul Mondialului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
greva metrou Sao Paulo FOTO Reuters

Traficul în Sao Paulo, o metropolă cu o populaţie cât a României, a fost paralizat în ultimele zile, din cauza unei greve. Acţiunea de protest a muncitorilor de la metroul din Sao Paulo a fost suspendată marţi, dar s-ar putea relua chiar în prima zi a turneului final. Joi, aici va avea loc ceremonia de deschidere şi meciul de debut, Brazilia-Croaţia.

Încă de anul trecut, din perioada Cupei Confederaţiilor, ample mişcări sociale au zguduit Brazilia. În prima linie au fost categoriile defavorizate, care au criticat costul uriaş al găzduirii competiţiei, peste 11 miliarde de dolari, bani pe care oamenii i-ar fi vrut investiţi în sănătate, locuinţe sociale sau învăţământ. Odată cu apropierea turneului, flacăra protestelor se reaprinde. 

Învăţătorii în Rio de Janeiro, chiar forţele de ordine, în unele oraşe, şi, mai nou, angajaţii de la metroul din Sao Paulo, au intrat în grevă. Spre deosebire însă de primele categorii, ultimii au şi posibilitatea de a strânge cu uşa guvernul, într-un oraş de 20 de milioane de locuitori, metroul fiind principalul mijloc de transport în comun. Aşa că au solicitat o mărire a salariilor cu 12%, dar oferta guvernului a fost de doar 8,7%. 

Rezultatul negocierilor au fost trei zile de grevă care au creat haos pe străzile celui mai mare oraş din America de Sud. Justiţia a decis duminică că greva este ilegală, protestele muncitorilor au fost rupte de poliţie şi cu ajutorul gazelor lacrimogene, dar ameninţarea pluteşte în aer. 

Marţi, greva a fost suspendată, dar sindicaliştii au anunţat că ar putea relua mişcarea de protest joi, chiar în ziua în care oraşul Sao Paulo găzduieşte ceremonia de deschidere şi primul meci de la CM, Brazilia-Croaţia (23.00)!

Scenariul ar fi un coşmar pentru oficialităţile braziliene. Arena „Corinthians“, care va găzdui cele două evenimente, este la 20 de km distanţă de centrul metropolei, unde sunt cazaţi cei mai mulţi dintre turişti. Un drum care durează 20 de minute cu metroul. 

În weekend, când metroul n-a circulat şi oraşul a fost paralizat de ambuteiaje, distanţa s-a parcurs, potrivit unor jurnalişti de la „Guardian“, cu taxiul, în două ore. Şi cu un cost de 70 de dolari!

11.316.000 de locuitori are Sao Paulo, însă ajunge la peste 20.000.000, cu populaţia din zona metropolitană. E cel mai mare oraş din America de Sud şi chiar din emisfera sudică

12 iunie-13 iulie este perioada în care se dispută turneul final din Brazilia

Vezi şi 

Brazilia, ţara prinsă între inundaţii şi greve

INTERVIU Gheorghe Hagi are două favorite la câştigarea Mondialului din Brazilia: „Cred mult în valoarea lor”

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite