Golgheterul României este cel mai prolific fundaş din Europa şi l-a depăşit chiar şi pe Ronaldo la un capitol

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul eşalon al fotbalului românesc continuă să fie un tărâm al paradoxurilor. Oferă cei mai mulţi tehnicieni sacrificaţi din tot fotbalul mondial (28 de schimbări în 24 de etape), dar şi un alt capitol inedit.

Golgheterul competiţiei este un fundaş, care marchează cu regularitate, dar în proporţie covârşitoare reuşitele lui sunt de la 11 metri. Bogdan Mitrea este specialistul numărul 1 al campionatului în loviturile de pedeapsă şi a marcat de 10 ori de la punctul cu var.
În total are 13 goluri în Liga I şi l-a depăşit pe Keşeru, care avea 12, dar care în iarnă a plecat în Qatar. Spre ruşinea lor, atacanţii, cei care în mod normal sunt responsabili cu golurile, îi fac o concurenţă destul de palidă, astfel că după 25 de ani, fotbalul românesc are din nou un golgheter fundaş. Ultima dată când un apărător a ajuns la 13 goluri înscrise s-a întâmplat în 1990, când Dan Petrescu şi Săndoi au reuşit aceeaşi performanţă. Se poate spune că Mitrea a fost ajutat şi de faptul că echipa sa, Viitorul, a primit cele mai multe penaltyuri în acest sezon, 11, dintre care 10 au fost transformate de el.
Performanţa din Liga I, l-a ridicat pe Mitrea şi într-un top european al marcatorilor. El este cel mai prolific fundaş din Europa şi cel mai bun marcator din penalty-uri. Cristiano Ronaldo, spre exemplu, are doar 9 goluri de la punctul cu var, deşi este de o mie de ori mai celebru decât Mitrea.
Visa să joace la U Cluj, acum vrea la Steaua
De fapt,  Bogdan Mitrea este un fotbalist apărut recent în fotbalul mare şi care până la 27 de ani n-a ajuns să joace nici în cupele europene, nici la echipa naţională, deşi a bifat câteva convocări atât pe vremea lui Piţurcă, cât şi pe cea a lui Iordănescu. Gică hagi, antrenorul de numele căruia se leagă ascensiunea lui Mitrea, spune că fotbalistul are o calitate rară. Este unul dintre puţinii fotbalişti din România fundaş central de picior stâng. „Nici în Europa nu sunt mulţi”, crede Hagi. Asta îl ajută pe Mitrea să acopere foarte bine jumătatea sa de apărare şi să coboare foarte bine pe margine. El a jucat de multe ori şi fundaş stânga şi a făcut-o foarte bine.  Cât despre precizia cu care bate penaltyuri aceasta derivă de la perseverenţa execuţiilor de la antrenamente.
De fapt, Mitrea bate foarte bine toate fazele fixe, fie că e vorba de cornere, lovituri libere sau de pedeapsă. „Domnul Hagi mi-a spus să lucrez mult la acest capitol, pentru că pot mai mult. Şi de la dânsul am învăţat multe. Chiar şi la 50 de ani are nişte execuţii formidabile”, a povestit fotbalistul,  al cărui vis, în adolescenţă a fost să joace la Universitatea Cluj, echipa fanion oraşului său natal. Şi-a făcut junioratul acolo, dar după terminarea lui a fost nevoit să ia drumul diviziilor inferioare, iar acum patru ani juca la Seso Iara, devenită ulterior Seso Câmpia Turzii. De acolo a ajuns la CSMS Iaşi, unde a jucat două sezoane şi din 2013 este la Viitorul. În septembrie a împlinit 27 de ani şi nu ascunde că şi-ar dori să îmbrace într-o zi tricoul Stelei. Au existat discuţii în iarnă, dar Hagi l-a declarat netransferabil cel puţin pănă la vară.  „Am crezut în el atunci când nu-l văzuse nimeni, acum trebuie să dea şi el înapoi”, a punctat Hagi. 

Hagi i-a luat banderola
Bogdan Mitrea a fost căpitanul Viitorului pănă în luna martie, când Gică Hagi a decis ca banderola să treacă la alt fotbalist. El i-a încredinţat-o lui Bogdan Ţîru, un fotbalist de numai 20 de ani, produs 100 % al Academiei „Gheorghe Hagi”, dorind astfel să responsabilizeze în plus un jucător foarte tânăr.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite