Furia Roja(s) a triplusaltului: lesbiană declarată, din ţara cu cele mai frumoase femei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Yulimar Rojas pozează după ce a stabilit recordul mondial îndoor la triplusalt. Foto:Yulimar Rojas via Twitter
Yulimar Rojas pozează după ce a stabilit recordul mondial îndoor la triplusalt. Foto:Yulimar Rojas via Twitter

#RoadToTokyo: Yulimar Rojas se numără printre starurile sportului mondial pe care lumea trebuie să le urmărească cu mare atenţie în Japonia, dacă Jocurile Olimpice se vor desfăşura conform programului. La 24 de ani, carismatica atletă e pusă pe fapte mari, după ce nu a ratat niciun titlu mondial la triplusalt în ultimii patru ani: în 2020 s-a făcut deja remarcată cu un record mondial!

În această săptămână ar fi trebuit să ştim lotul complet al medaliaţilor la Campionatele Mondiale de atletim în sală. Competiţia de la Nanjing, programată pentru weekendul 13-15 martie 2020, a fost însă amânată încă de la finalul lunii ianuarie, din cauza epidemiei de coronavirus, pentru anul viitor (19-21 martie 2021). Acesta este un prilej excelent pentru ca, profitând de pauza forţată pe care sportul mondial a luat-o din cauza Covid-19, să privim cu atenţie către sportivii care au pornit apăsat în #RoadToTokyo reuşind să corecteze recorduri mondiale în cele mai importante sporturi din  programul olimpic. La începutul lunii, „Adevărul“ vă spunea povestea lui Armand „Mondo“ Duplantis, în vărstă de 20 de ani, care a doborât de două ori într-o săptămână recordul mondial în sală la prăjină. Acum, facem cunoştinţă cu Yulimar Rojas, din Venezuela, cea care, pe 21 februarie a sărit la Madrid 15,43 m, corectând cu 7 centimetri recordul mondial în sală, stabilit de rusoaica Tatiana Lebedeva în martie 2004 la 15,36 m.

Cu reuşita de la Madrid, Yulimar Rojas a semnat, totodată, a doua cea mai lungă săritură din istoria triplusaltului feminin. Venezueleana s-a oprit la jumătatea distanţei ce separa recordurile mondiale de la triplusalt în aer liber şi în sală. Şi este acum la 7 centimetri de recordul absolut reuşit în 1995 de Inessa Kravets, din Ucraina, la Göteborg (15,50 m).

Yulimar Rojas a urcat pe podiumul olimpic încă din 2016, de la Rio, când încă nu împlinise 21 de ani. A luat însă doar argint, cu 14, 98 m, fiind învinsă de Caterine Ibargüen, din Columbia (15,17 m). Câteva luni înainte, în martie 2016, Rojas câştigase primul său titlu mondial, în sală, la Portland, în Statele Unite. În 2017, s-a încoronat campioană mondială în aer liber, la Londra. În 2018, şi-a apărat titlul suprem în sală, la Birmingham, iar în 2019 a făcut-o şi în aer liber - la Doha, când a pus nu mai puţin de 45 de centimetri avans între cea mai bună săritură a sa şi încercarea de argint a Shaniekăi Ricketts, din Jamaica. Iar în mintea sa a existat în tot acest timp un singur obiectiv: 15,50-ul.

Recordul mondial, cum am spus-o întotdeauna, este ceva ce-mi doresc enorm să obţin. Am fost foarte aproape, dar sunt tânără şi am tot timpul din lume, aşa că voi munci până când îl voi avea. Yulimar Rojas, triplusaltistă

Fata verde a Venezuelei

Vine dintr-o ţară recunoscută la nivel planetar pentru frumuseţea femeilor. Venezuela a fost numită, în repetate rânduri, o veritabilă „fabrică de Miss“, una dintre ţările cu cele mai multe victorii la concursurile „Miss World“ şi „Miss Univers“. Yulimar Rojas se remarcă şi ea cu uşurinţă prin aspect: după 2016, când obţinea primele sale mari victorii la triplusalt, a început să experimenteze în ceea ce înseamnă look-ul. A lăsat în urmă pletele de şcolăriţă cuminte strânse în coc în timpul conncursului şi s-a vopsit... verde. A trecut apoi la violet, mai departe la roşu. Apoi, a ales blondul şi o tunsoare băieţească.

Însă deşi este foarte tânără, Yulimar Rojas s-a făcut remarcată mai ales prin performanţe, fiind deja cea mai de succes atletă din istoria Venezuelei (să remarcăm că înaintea ei, Venezuela câştigase o singură medalie olimpică la atletism - în 1952, prin Asnoldo Devonish, tot la triplusalt).

Venezuela este şi o ţară cu multe turbulenţe în ceea ce priveşte politica. Rojas recunoaşte, totuşi, că a primit o susţinere importantă din partea autorităţilor. Ea s-a remarcat însă într-o perioadă în care America Latină excelează în probele de sărituri în atletism, dând sportivi de excepţie precum Pablo Pichard (Cuba) sau Caterine Ibargüen (Columbia).

Yulimar Rojas este expansivă, vulcanică. Şi lesbiană declarată. Cu mii de fani pe reţelele de socializare, pentru care distribuie selfie-uri pe bandă rulantă. Un personaj.

12 m. Săritura care i-a schimbat viaţa

Născută în Caracas, Yulimar a fost o ţintă pentru mulţi antrenori din diferite sporturi, datorită înălţimii sale (1,92 m). A început cu volei şi baschet. Apoi, a fost remarcată de Jesús “Tuqueque” Velásque, un extrem de experimentat şi respectat antrenor de atletism. Cei doi şi-au sudat o relaţie apropiată, Yulimar considerându-l un al doilea tată pe Velásque. Alegerea probei de concurs a fost însă o provocare, după cum notează publicaţia „Caracas Chronicles“. În 2011, Rojas devenea campioană a Americii de Sud la înălţime. Campioană naţională la înălţime fiind, cu rezultate notabile la nivel internaţional, Rojas a mers în joacă la un antrenament pe care tehnicianul său îl ţinea cu sportivii de la triplusalt şi din prima a sărit 12 m. Soarta sa avea să fie decisă instant, chiar dacă de-a lungul anului 2014, ea a concurat şi la lungime, şi la înălţime. În decembrie 2015, lucrurile se stabilizau definitiv, când Rojas intra în grupul de pregătire al cubanezului Iván Pedroso, campion olimpic la lungime la Sydney 2000 şi de nouă ori campion mondial, cel care şi-a făcut un nume important ca antrenor ocupându-se de Nelson Évora (campion olimpic la triplusalt în 2008, la Beijing).

Încercarea din 2018

 

2018 este anul în care Rojas a învăţat să aibă răbdare, după cum declara pentru World Athletics. Imediat după ce reuşise să îşi apere titlul mondial în sală, la Birmingham, sportiva din Venezuela s-a accidentat la ambele glezne. Timp de 11 luni a fost nevoită să stea departe de groapa cu nisip şi să urmărească în tăcere cum adversarele sale continuă să întindă ruleta în timp ce ea lupta pentru cariera sa. „M-a ajutat să devin mai puternică din punct de vedere mental, să rămân concentrată, să cred în mine şi să mă bizui sută la sută pe abilităţile mele. Antrenorul meu m-a sprijinit mult pentru a rămâne pozitivă şi a crede în obiectivele mele“, declara Rojas pentru sursa citată.

Revenirea i-a fost încununată rapid cu succes în februarie 2019. Cu o săritură de 15,06 m, reuşită pe final de sezon, la Huelva, în Spania, Yulimar a devenit prima din sportul venezuelean calificată la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Iar de atunci, oficial, îi merge din ce în ce mai bine sportivei care are deja un record mondial, sprijinit pe doar şase ani de antrenament la triplusalt.

Imagine indisponibilă
rojas
rojas
rojas

Sursa foto: Yulimar Rojas via Instagram

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite