FRF s-a sacrificat de dragul cluburilor. Motivul pentru care naţionala merge în Antalya, unde are adversari slabi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anghel Iordănescu
Anghel Iordănescu

Probabil că mulţi s-au întrebat de ce conflictul iscat de Steaua în privinţa jucătorilor convocaţi pentru stagiul de pregătire al naţionalei din această iarnă s-a terminat brusc, chiar dacă Anghel Iordănescu a chemat şase “roş-albaştri” la lot.

Deşi aparent Steaua a dat înapoi, iar Laurenţiu Reghecampf şi-a înghiţit vorbele războinice la adresa FRF, lucrurile nu stau chiar aşa. Federaţia a sacrificat o variantă de turneu foarte bună, preferând una mai modestă, de dragul cluburilor.  
Lucrurile au stat în felul următor. Prima variantă pentru turneul din această iarnă era Spania, unde exista posibilitatea ca românia să joace cu Maroc, Nigeria şi Egipt, naţionale deloc slabe. În plus, vremea ar fi fost mai bună decât în Antalya, unde iarna adesea plouă şi bate vântul. FRF a ales totuşi Turcia, socotind că e mai bine ca naţionala să aibă cantonamentul aproape de cel al cluburilor care dau jucători la prima reprezentativă. Dacă ar fi mers în Spania fotbaliştii convocaţi ar fi pierdut două zile de pregătire, una pe drum şi a doua de acomodare cu noile condiţii.
Steaua poate lua 500.000 de euro
Aşa, steliştii, care dau grosul naţionalei fiind şase convocaţi la lot, pot merge din cantonamentul lor în cel al naţionalei pe jos, între cele două locaţii existând o distanţă de câţiva kilometri. La fel şi craiovenii. Viitorul va sosi şi ea în Antalya, iar Dinamo şi Astra sunt în Cipru, la un zbor de 40 de minute de zbor coasta de sud a Turciei. Singurii care vin mai de departe sunt Săpunaru, Răduţ, Hora şi Ropotan, aflaţi cu Pandurii în Spania. 
Partea proastă e că sacrificând varianta Spania, naţionala va avea nişte adversari ridicoli în Antalya. Torpedo Kutaisi (locul 10 din Georgia), Zimbru Chişinău (locul 3 în Moldova ), Turkmenistan (locul 117 în clasamentul FIFA) sau Moldova (locul 154 în topul FIFA) sunt echipele pe care le vor înfrunta “tricolorii”. Mai existau două posibilităţi, Luxemburg şi Kazahstan, dar Iordănescu le-a refuzat, din motive numai de el ştiute. Oricum, această variantă de cantonament în mijlocul iernii va fi supusă unei analize serioase în cadrul Comitetului Executiv.  Dacă se va constata că nu există câştiguri reale de pe urma unor astfel de acţiuni, în sensul în care nu vor exista fotbalişti care să crească valoric şi să facă saltul la prima echipă, atunci ele probabil vor fi sistate de la anul.
Hagi şi Rednic vroiau mai mulţi internaţionali
Un alt motiv pentru care Steaua a dat înapoi este legat de banii pe care îi poate încasa la vară. UEFA dă 150 de milioane de euro cluburilor care trimit jucători la loturi. Baremul este de 3.500 de euro pe zi, de jucător, iar prezenţa în lot  garantează minimum 20 de zile de cantonament. O echipă cu opt jucători la lot, cum speră Steaua să fie ( Papp, Adi Popa, Chipciu, Marica, Toşca, Stanciu, Pintilii, Bourceanu) poate lua o jumătate de million de euro doar în faza grupelor. Astfel se explică şi de ce antrenori ca Gică Hagi sau Mircea Rednic au declarat că ar prefera ca la lot să fie chemaţi cât mai mulţi jucători de la Viitorul, respectiv Dinamo.

Lotul convocat de Anghel Iordănescu

Portari: Silviu Lung (Astra), Florin Niţă (Steaua), Alexandru Buzbuchi (Viitorul)

 Fundaşi: Paul Papp (Steaua), Cristian Săpunaru (Pandurii Tg. Jiu), Valerică Găman (Astra), Robert Hodorogea (Viitorul), Steliano Filip (Dinamo), Bogdan Vătăjelu (CSU Craiova), Alin Toşca (Steaua), Ionuţ Nedelcearu (Dinamo)

 Mijlocaşi: Mihai Pintilii (Steaua), Alexandru Mateiu (CSU Craiova), Adrian Ropotan (Pandurii), Romario Benzar (Viitorul), Mihai Răduţ (Pandurii Tg. Jiu), Nicolae Stanciu (Steaua), Florin Tănase (Viitorul), Adrian Popa (Steaua) 

 Atacanţi: Andrei Ivan (CSU Craiova), Constantin Budescu (Astra), Alexandru Păun (CFR Cluj), Dorin Rotariu (Dinamo), Ioan Hora (Pandurii Tg. Jiu), Denis Alibec (Astra)

 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite