Ultimul weekend cu Sandu la FRF: Vrea rentă viageră, dar merită „pensie“ de necalificat. O analiză dură şi nefardată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fotbalul românesc se pregăteşte să se despartă de un personaj care i-a depăşit la longevitate pe dictatorul Hugo Chavez şi pe fostul patriarh Teoctist. Într-o societate sănătoasă, n-ar fi avut ce căuta într-o funcţie de conducere timp de 24 de ani.

Cei care vor apuca ziua de 5 martie 2014 se pot lăuda că au fost contemporani cu un eveniment istoric: schimbarea preşedintelui Federaţiei Române de Fotbal după 8.609 zile.

Ajuns în fotoliul de preşedinte la 9 august 1990, Mircea Sandu va elibera postul după 24 de ani. Nu desfaceţi însă şampania! „Naşul“ va continua să aibă un cuvânt greu de spus în fotbalul românesc din postura de preşedinte de onoare al FRF. 

„Adevărul“ a analizat mandatul lui Mircea Sandu, cu bune şi cu rele, iar concluzia e simplă: într-o societate sănătoasă în care orice om e evaluat pe baza rezultatelor sale, „Naşul“, cu mult mai multe eşecuri decât realizări, n-ar fi avut ce căuta într-o funcţie de conducere timp de 24 de ani.

Cum a ajuns şef la Federaţie?

Mircea Sandu l-a înlocuit pe Mircea Pascu la şefia FRF în 1990. Predecesorul celui poreclit „Naşul“ a rememorat, recent, cum s-a produs „revoluţia“ de la Federaţie, la puţin timp după Revoluţia din 1989.

„Au fost nişte alegeri, care nu numai că n-au fost statutare, ci au fost absolut absurde. Au redus numărul de electori de la 300 la 100. Eu am câştigat cu 50 de voturi la 46 împotriva lui Mircea Angelescu, dar cu toate astea l-au scos cu două voturi peste mine“, a povestit Pascu pentru ziarul „Ring“. Apoi, a dezvăluit cum a ajuns cuplul Sandu – Kassai la FRF.

„Angelescu preda la facultate şi nu-i convenea să se angajeze la FRF, deoarece avea un salariu mai mare, astfel că a preferat să rămână preşedinte de onoare. Şi atunci Mircea Sandu, care era secretar general, numit tot de Angelescu, a fost făcut preşedinte executiv. A fost numit prin succesiune, ca într-o întreprindere privată. Atunci a fost numit şi secretarul general. Eliberându-se postul lui Mircea Sandu, s-a sculat unul de la Baia Mare, era ungur, şi a zis că şi naţionalităţile conlocuitoare trebuie să aibă reprezentanţi. L-a propus pe Kassai şi aşa a fost numit“, a spus Pascu.

A profitat de o generaţie formată înainte de ’89

Din postura de şef de federaţie, Mircea Sandu a profitat, în primul său deceniu de domnie, de rezultatele obţinute de Generaţia de Aur, condusă de Hagi şi Popescu. O generaţie de fotbalişti excepţionali, formată însă pe vremea comunismului, înainte ca fotbalul juvenil să fie ignorat şi în consecinţă distrus de conducerea postdecembristă a FRF-ului.

Blaturile au înflorit, Sandu le-a privit

Din păcate, rezultatele excelente ale Generaţiei de Aur au avut şi un efect negativ. Pe scurt: au băgat sub preş mizeria din campionatul intern. Cu Mircea Sandu la FRF, fotbalul românesc a trăit cea mai sălbatică perioadă din istoria sa. În anii ’90, s-a format celebra „Cooperativă“, care, la un moment dat, l-a indignat şi pe Anghel Iordănescu, selecţioner la vremea respectivă. 

„Am avut o discuţie aprinsă cu Mircea Sandu înainte de meciul Iugoslavia - România (n.r. - în aprilie 1996, scor 1-0). N-am mers la Belgrad. Am protestat astfel faţă de meciurile strategice din campionat. I-am zis lui Sandu: <<Nu se mai poate, sunt prea multe meciuri dubioase!>> . Iar el mi-a replicat că nu sunt dovezi şi că le va spune preşedinţilor de club în Comitetul Executiv să se mai potolească“, a povestit „Generalul“ în 2008.

Ce a făcut Sandu, concret, pentru a stopa blaturile? După celebrul meci Ceahlăul – Dinamo 1-2, disputat la 10 martie 2003, Comitetul Executiv FRF a depunctat, iniţial, ambele echipe cu câte trei puncte. La Comisia de Apel însă, această decizie s-a anulat. Blaturile şi aranjamentele s-au rărit, dar n-au dispărut de tot, abia după ce DNA s-a implicat în fotbalul românesc.

A dat vina pe democraţie pentru hoasul din fotbalul românesc

De-a lungul anilor, Mircea Sandu s-a ascuns în spatele Comitetului Executiv, ori de câte de ori a fost întrebat despre motivele pentru care fotbalul românesc s-a prăbuşit. În iulie 2013, „Adevărul“ l-a intervievat pe Sandu, solicitând punctul său de vedere legat de mai multe anomalii, precum barajul Rapid – Chiajna sau faptul că Liga I are 18 echipe, deşi multe dintre ele se află în insolvenţă. „Întrebaţi-i pe cei care au votat în Comitetul Executiv. Eu am vrut 12 echipe în prima ligă. Comitetul Executiv a decis altceva. Nu e vina mea că în România e democraţie. Votul majorităţii decide. Un singur om poate să greşească, dar e exclus aşa ceva, atunci când votează mai mulţi oameni“, a declarat Sandu. El e recunoscut pentru faptul că dirijează tot ce se votează în Comitetul Executiv, motiv pentru care a şi fost trimis în judecată în cazul dezafilierii Universităţii Craiova. 

Frecţie la picior de lemn: Comisia de Etică

Mircea Sandu a privit cum fotbalul românesc a devenit gazda perfectă pentru bălăcărelile şi jignirile televizate, care au umbrit meciurile. La un moment dat, în iulie 2011, şeful FRF a făcut un anunţ pompos: „Să terminăm cu mojicia asta! Trebuie să instituim o Comisie de Etică şi ea va avea atribuţia de a suspenda pe o perioadă din activitate orice conducător din Federaţie sau Ligă. Aş vrea să vedem un academician, un actor, un cântăreţ, un artist, un ziarist în această Comisie. M-am gândit la Dan Bitman, la Cătălin Tolontan, la Gică Hagi“. Bineînţeles, totul s-a dovedit a fi o frecţie la picior de lemn: Comisia de Etică n-a luat nicio decizie şi nu s-a mai auzit de ea.

Să auzim numai de bine! Singurul comentariu făcut de Mircea Sandu, după ce „Adevărul“ i-a cerut să facă un bilanţ al mandatului său de 24 de ani la FRF.  
image

Vrea rentă viageră de 2,5 ori mai mare decât cea a Nadiei

Mircea Sandu are şanse mari să fie „recompensat“ pe viaţă pentru bilanţul său „glorios“ ca preşedinte FRF. La 5 martie va fi supusă votului o propunere, care, dacă va fi aprobată, îi va aduce lui Sandu o rentă viageră de 5.000 de euro lunar. Prin comparaţie, Nadia Comăneci primeşte 2.000 de euro din partea statului! „Naşul“ a anunţat că e normal să aibă parte de această „pensie“: „După 50 de ani de fotbal poate că merit o rentă viageră. În statutul FRF e prevăzut că preşedintele de onoare şi membrii de onoare ai FRF pot beneficia. Şi dacă e aşa, care e problema? Pe cine interesează şi pe cine deranjează?“. 

Pus la zid de Pascu

„Propunerea cu renta viageră e născută dintr-un cap bolnav! Eu, după 42 de ani, din care 20 am fost preşedinte în Divizia A, 10 în federaţie, 28-29 de ani în UEFA, iar în FIFA aproape 10 ani, am puţin peste 300 de euro pensie, iar unul ca Mircea Sandu vorbeşte despre o rentă viageră de 5.000 de euro?“, a comentat Mircea Pascu, fostul preşedinte FRF.

Are o rentă şi de la UEFA

Într-o perioadă în care cluburile din România dispar din cauza sărăciei, FRF e pe cale să-i dea lui Mircea Sandu o rentă viageră, în condiţiile în care „Naşul“ mai beneficiază de una din partea forului european! El va încasa 5.300 de euro lunar, pe viaţă, din partea UEFA, întrucât e membru în Comitetul Executiv al UEFA.

2.500

de euro e salariul lunar pe care îl are Mircea Sandu în acest moment ca preşedinte FRF. Renta sa viageră ar urma să fie dublă.

CITEŞTE ŞI:

*Bilanţul fotbalului juvenil condus de Mircea Sandu: 8 calificări din 57 posibile

*Bilanţul primei reprezentative cu Sandu, şef la FRF: 5 calificări din 12 posibile

*Cum a batjocorit Sandu echipa naţională: cadou de două milioane de euro pentru Piţurcă şi un contract unicat în lume

*Corupţia a făcut ravagii în arbitraj: niciun român la turneele finale

*Fotbal fără regulamente, abonat la Tribunalul de Arbitraj Sportiv

*A făcut şi lucruri bune: realizările lui Mircea Sandu după 24 de ani la FRF

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite