Fotbaliştii din naţionala statului Eritreea au cerut azil politic în Botswana, în urma unui meci contând pentru preliminariile CM 2018
0
Zece jucători din echipa naţională de fotbal a statului Eritreea au cerut azil politic în Botswana, în urma partidei dintre cele două reprezentative contând pentru preliminariile africane ale Cupei Mondiale din 2018, transmite „The Guardian”. Aceasta reprezintă a treia tentativă de dezertare în masă a unor fotbalişti din ţara est-africană în ultimii cinci ani.
Sportivii au refuzat să se îmbarce în avionul de întoarcere la sfârşitul partidei, formulând cereri de azil politic către autorităţile din Botswana. Ei au invocat situaţia deplorabilă a drepturilor omului din Eritreea, ţară acuzată de plan internaţional de folosirea torturii şi a sclaviei.
Mişcarea pentru Democraţie şi Drepturile Omului din Eritreea a trimis un reprezentat în Botswana pentru a-i ajuta pe sportivi, precizând că s-a încercat expedierea în forţă a acestora din ţară. El a adăugat că unii dintre fotbalişti sunt membrii ai armatei statului est-african, şi ar putea fi condamnaţi la moarte pentru dezertare în cazul în care vor fi trimişi înapoi în Eritrea.
El a zis că fotbaliştii se tem şi de tortură, deoarece au pierdut partida. Reprezentativa Botswanei a învins echipa statului Eritreea cu 3-1, într-o partidă contând pentru primul tur al preliminariilor Campionatului Mondial de Fotbal din zona africană, ce se dispută în sistem eliminatoriu. Coroborată cu victoria din partida tur a Botswanei, scor 2-0, partida a dus eliminarea naţionalei est-africane din preliminarii.
Eritreea este în prezent subiectul unei investigaţii de lungă durată a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru încălcarea drepturilor omului; până în prezent, investigaţia a relevat faptul că cetăţenii statului sunt supuşi la stagiu militar pe perioadă indefinită şi că guvernul îi execută pe cei prinşi că încearcă să fugă din ţară.
Human Rights Watch precizează că Eritrea este unul din statele ce prezintă cele mai grave încălcări ale drepturilor omului, rezultând într-un număr foarte mare de persoane ce părăsesc ţara în fiecare an. Deşi statul este, oficial, o republică prezidenţială, un singur partid are dreptul de a activa, nu există presă liberă sau organizaţii civile, iar preşedintele Isaias Afewerki guvernează prin decrete.