Federaţiile sportive din România îşi aşteaptă banii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carmen Tocală, preşedintele ANST
Carmen Tocală, preşedintele ANST

Nou înfiinţatul Minister al Tineretului şi Sportului va primi de la buget 392 milioane de lei, iar o parte dintre ei trebuie să ajungă la forurile de conducere ale sportului românesc.

„Federaţiile sportive au solicitat bugete duble faţă de cele primite în 2012”, a anunţat la începutul anului, Carmen Tocală, preşedintele ANST, organism înlocuit cu Ministerul Tineretului şi Sportului. De ce vor Federaţiile bani mai mulţi? În primul rând pentru că 2013 este primul an de după Olimpiadă şi în sport trebuie reluate selecţiile. 

Vor fi mai mulţi sportivi la pregătire, pentru a se creea o bază largă, din care să se aleagă vârfurile pentru Olimpiada de la Rio de Janeiro din 2016. Tocală, care acum e Secretar de Stat la MTS, a preconizat că cererea federaţiilor va fi îndeplinită într-o oarecare măsură, vizând o creştere cu aproximativ 20 de procente, deoarece o parte dintre banii din accize vor fi îndreptaţi către dezvoltarea activităţilor la copii şi juniori. 

Pe de altă parte însă, alte surse din anturajul cabinetului ministrului Nicolae Bănicioiu, pretind că bugetele federaţiilor vor fi sensibil egale cu cele din 2012, posibil puţin mai mari, ţinând cont că şi suma îndreptată de Guvern către Tineret şi Sport e mai mare cu un procent faţă de anul trecut, 392 milioane de lei, faţă de 387 de milioane.

Cel mai mult contează numărul de medalii

În stabilirea bugetelor Federaţiilor sportive se ţine cont de câteva criterii clare. Primul este numărul de medalii obţinute la JO. Urmează numărul de competiţii internaţionale la care participă federaţia respectivă în anul respectiv, greutate având Mondialele şi Europenele. Apoi contează şi câte loturi naţionale sunt dar şi numărul de competiţii pe care le organizează on federaţie pe plan intern. Se va ţine cont însă şi de perspective, exemplu în acest sens fiind polo. Deşi are foarte puţine bazine, România s-a calificat la Olimpiada de la Londra. „Cu o masă mică de sportivi s-au obţinut rezultate remarcabile, deci se poate mai mult”, a confirmat Carmen Tocală.

Până ca banii să ajungă la Federaţii mai este însă destul. Guvernul va dezbate astăzi proiectul de buget, apoi îl va trimite în Parlament. Abia după aprobarea acestuia, MTS va şti exact pe ce bani contează şi va trece la un plan de împărţire al acestora, urmând ca cel mai probabil la începutul lunii februarie fiecare for sportiv să ştie exact ce bani va încasa.

61 de federaţii au primit anul trecut bani de la buget

200 de milioane din fonduri europene

Guvernul României pregăteşte şi un plan de accesare a fondurilor europene în sport, deoarece pentru prima dată sportul a devenit o prioritate în Uniunea Europeană. „Ne-ar ajuta foarte mult cu dezvoltarea infrastructurii sportive. Noi ne-am propus să accesăm fonduri europene de aproape 200 de milioane de euro din fonduri europene, proiecte care vor aduce baze sub forma unor complexe naţionale sportive”, a mai precizat Tocală.

Ce federaţii au luat medalii la Olimpiadă

  • Gimnastică 3 (un aur, un argint şi un bronz)
  • Judo 2 (2 medalii de argint)
  • Haltere 2 (un argint şi un bronz)
  • Tir 1 (o medalie de aur)
  • Scrimă 1 (o medalie de argint)

La ce competiţii majore va participa România în 2013

  • Europenele de Haltere (8-14 aprilie, Tirana)
  • Europenele de Canotaj (30 mai – 2 iunie, Sevilla
  • Mondialele de Nataţie (19 iulie – 4 august, Barcelona)
  • Mondialele de Atletism (10 – 18 august, Moscova)
  • Mondialele de Canotaj (25 august – 1 septembrie, Coreea de Sud)
  • Mondialele de Caiac Canoe (27 august – 1 septembrie)
  • Mondialele de Gimnastică (30 septembrie – 6 octombrie, Antwerp)
  • Mondialele de Haltere (16-23 octombrie, Varşovia)
  • Mondialele de Handbal (7-22 decembrie, Serbia)
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite