Făcea naveta de la sat. Povestea noului număr 10 din naţionala României

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Amicalul cu Lituania a scos în evidenţă doar valoarea lui Nicuşor Stanciu, stelistul care poate fi noul decar al naţionalei.

Primul test serios al naţionalei României din 2016, 1-0 cu Lituania la Giurgiu, n-a adus mari noutăţi. Acelaşi joc trist al „tricolorilor”, lipsit de vigoare şi excesiv de tacticizat, a fost însă spart de explozia stelistului Nicuşor Stanciu. Fotbalistul care va împlini 23 de ani pe 7 mai a înscris unicul gol al meciului la chiar prima sa apariţie la echipa naţională, cu un şut sănătos de la peste 25 de metri. Stanciu a intrat la pauză în locul lui Florin Tănase şi a punctat în minutul 65, demonstrând că nu întâmplător este cel mai în formă fotbalist din Liga I şi golgheterul Stelei, cu 11 goluri marcate în acest sezon.
Stanciu a confirmat la primul său meci sub tricolor, dar a ajuns destul de târziu la naţionala mare. El a fost unul dintre cei mai precoce jucători din fotbalul românesc, debutând la seniori pe când avea doar 15 ani şi 18 zile. Nicuşor a început fotbalul organizat în 2003, la Alba Iulia, unde a fost remarcat de antrenorul Alexandru Kalymanis, la o selecţie. “M-a impresionat pentru că lovea mingea la fel de bine şi cu stângul şi dreptul. Am întrebat-o pe mama lui dacă a mai jucat fotbal la vreo echipă, dar mi-a spus că nu. Jucase doar în faţa casei cu alţi băieţi. Era foarte mic de înălţime şi un pic plinuţ, dar conducea mingea extraordinar. Avea foarte mult talent şi era un copil timid şi modest”, şi-a amintit acesta peste ani.
Făcea naveta de la sat
Stanciu nu e de loc din Alba Iulia, ci dintr-un sat, Craiva, situat la 18 kilometri de Alba. De acolo venea la antrenamente, ba singur, ba adus de părinţi. Tatăl său lucre la gaze, iar mama e casnică. Nicuşor mai are o soră mai mare Ioana (25 de ani) şi un frate mai mic, Rareş (7 ani), al cărui nume şi l-a tatuat pe picior. “Pe la 13 ani am fost sigur că va ajunge un fotbalist important. L-am pus căpitan la o grupă de copii cu doi ani mai mari decât el. La toate turneele la care participam Copilul, pentru că eu aşa îi spuneam lui Nicu, ieşea golgeter şi cel mai tehnic fotbalist”, a mai povestit primul antrenor al lui Stanciu. La juniori, actualul stelist juca mai mult în faţa apărării, dar tehnicianul său obişnuia să-l mute în toate poziţiile. “I-am spus că asta îl va ajuta la maturitate să se adapteze pe orice post la mijlocul terenului”, a motivate fostul său antrenor.
La 15 ani şi 18 zile a debutat la echipa de seniori a Unirii Alba Iulia, în Liga a ll-a. Avea puţin peste 1,60 metri şi vreo 55 de kilograme. Între timp a mai crescut cu 13 centimetri şi a mai pus pe el 12 kilograme, căpătând o forţă foarte bună pentru înălţimea lui. Antrenorul de atunci al Unirii, Aurel Şunda, a fost impresionat de personalitatea fotbalistului, dar şi de calităţile lui tehnice. Când toate păreau bune şi frumoase pentru micuţul mijlocaş a apărut primul obstacol. O accidentare la menisc şi o operaţie suferită în 2008. A stat şapte luni pe tuşă şi nimeni nu ştia dacă nu cumva s-a născut talent şi a murit speranţă". Şi totuşi a revenit iar la 17 ani fără şase zile, a debutat în Liga 1, într-un meci cu Steaua. Unirea era virtual retrogradată şi trebuia să mizeze pe copii. Între ei, Stanciu şi Gicu Grozav.

Stanciu

În probe la Stuttgart şi Chelsea
Realizând că se pot scoate bani frumoşi de pe urma „giuvaierului" Unirii, impresarii au venit cu oferte tentante pentru el. Celtic, Brescia, Hoffenheim şi Stuttgart au întrebat de el, iar nemţii chiar l-au chemat la probe. A confirmat în Germania, dar cluburile nu s-au înţeles, iar jucătorul a revenit în ţară. În 2010 a participat la un trial la Chelsea, dar adevărata explozie a puştiului s-a produs la turneul final al Campionatului European, Under 19, disputat la Bucureşti, în 2011. Stanciu a reuşit un gol spectaculos contra Cehiei, iar Steaua, Dinamo şi Rapid s-au năpustit cu oferte asupra lui. Câştig de cauză a avut însă FC Vaslui, Adrian Porumboiu plătindu-i 200.000 de euro impresarului său, Florin Manea, cel care-l cumpărase de la Alba Iulia. La Vaslui, Stanciu şi-a întâlnit unul dintre idoli. Pe Sânmărtean. Era uluit de uşurinţa cu care acesta ghidona mingea şi cu stângul şi cu dreptul.  Soarta a făcut ca apoi, Stanciu şi Sânmărtean să fie colegi la Steaua şi acum la echipa naţională. Nicuşor este unul dintre preferaţii veteranului naţionalei, care nu s-a sfiit să spună că îl vede viitorul număr zece al primei reprezentative. Tricou pe care Stanciu l-a luat chiar de la prima lui selecţie, dovedind tupeu dar şi siguranţă de sine. 



Refuzat de FRF în 2007
La 14 ani, Nicuşor Stanciu se remarca deja în competiţiile de junior şi după opt acţiuni consecutive de selecţie a ajuns la Bucureşti, unde Federaţia încerca să facă un lot competitiv pentru fiecare categorie de vârstă. A fost însă trimis acasă deoarece specialiştii de atunci nu l-au considerat de viitor. Acest lucru l-a afectat foarte tare, dar antrenorii de la Alba Iulia l-au ajutat să treacă peste delicatul episod.

Stelea l-a dat afară de la tineret
Deşi talentat şi valoros, Stanciu n-a fost întotdeauna şi un băiat cuminte. El a avut probleme mari cu fostul internaţional Bogdan Stelea, pe vremea când acesta antrena naţionala de tineret. Stelea i-a exclus din lot pe Stanciu şi pe Iancu, pentru că au băut în cantonament. Numai că, în vreme ce Iancu s-a pierdut, continuând pe aceeaşi linie, Stanciu şi-a schimbat comportamentul şi a crescut de la sezon la sezon.

image


“Nu se putea ceva mai frumos. Dedic golul bunicii mele care nu mai e demult printre noi, pentru că după ce am marcat prima imagine care mi-a venit în minte a fost cea a ei!”
Nicuşor Stanciu, mijlocaş România
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite