EXCLUSIV George Cosac, preşedinte FR Tenis: „Pavel redevine căpitan nejucător al echipei de Cupa Davis a  României“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După câştigarea algerilor pentru şefia Federaţiei Române de Tenis, George Cosac a anunţat în exclusivitate pentru „Adevărul” ce planuri are pentru redresarea sportului alb. Noul preşedinte susţine că a primit e-mailuri de la jucători, care cer revenirea lui Andrei Pavel în echipa de Cupa Davis. Şi Victor Hănescu va fi readus în lot pentru disputa cu Olanda din aprilie.

"Adevărul Weekend": Aţi câştigat alegerile pentru şefia Federaţiei Române de Tenis într-o manieră categorică. Cum caracterizaţi lupta cu contracandidatul principal, Ruxandra Dragomir?

George Cosac: A fost o luptă grea, dar mi-a făcut plăcere să muncesc în această campanie electorală şi să merg prin ţară pentru a-i convinge pe oameni că există o nouă opţiune pentru conducerea federaţiei.

Alegerile au trecut, iar dumneavoastră aţi început deja activitatea. Care vor fi priorităţile pentru mandatul de preşedinte pe care l-aţi obţinut?

Susţinerea cluburilor din ţară e foarte importantă. Nu putem avea o federaţie puternică fără cluburi puternice. Trebuie să sprijinim serios cluburile şi un prim pas ar fi acela de a cumpăra 20 de structuri presostatice (n.r. baloanele în care au loc meciuri de tenis), care sunt foarte importante pentru asigurarea continuităţii sportive, mai ales în sezonul rece. Cluburile vor hotărî care vor fi criteriile în urma cărora se vor distribui aceste baloane.

Înainte de alegeri aţi precizat că vreţi să realizaţi un Consiliu de Onoare al tenisului în care să fie incluşi şi foştii mari tenismeni Ion Ţiriac şi Ilie Năstase. Doar că primul a refuzat să mai fie  preşedinte de onoare al federaţiei...

Domnul Ţiriac şi-a anunţat retragerea din funcţia de preşedinte de onoare înainte de alegeri. Dar a adăugat că va ajuta în continuare tenisul. Ştiu că au existat speculaţii că dumnealui s-ar fi retras din federaţie după ce am câştigat alegerile. Nu este adevărat, chiar am purtat discuţii şi mi-a transmis că este disponibil să ne ajute cu turneele Futures (n.r. competiţii organizate pentru juniori). Sunt convins că va rămâne alături de noi şi că va face parte din acel Consiliu de Onoare.

De ce credeţi că Ion Ţiriac a luat totuşi acea decizie?

Probabil că îşi doreşte să ajute tenisul fără să aibă vreo funcţie, o va face cu sufletul, fără să-i dăm vreo funcţie anume sau titulatură.

Cu Ilie Năstase aţi discutat deja propunerea de a-l include în Consiliul de Onoare?

Ilie Năstase este pâinea lui Dumnezeu, este omul care nu are duşmani şi chiar dacă se supără pe cineva azi, mâine îi trece. El nu are niciun duşman în lumea asta. Va fi alături de noi, la fel ca Ţiriac. Amândoi sunt două personalităţi ale tenisului mondial, care pot deschide orice uşă. Năstase, spre exemplu, poate intra oricând la Casa Albă, iar Ţiriac este cunoscut drept cel mai bun organizator de turnee din lume. Cu astfel de branduri, putem realiza foarte multe, iar familia tenisului românesc va fi refăcută pornind de la cei doi.

Ruxandra Dragomir, invitată să facă parte din Consiliul de Onoare

Pe lângă Năsase şi Ţiriac, ce alte nume vor mai face parte din Consiliul de Onoare al tenisului românesc?

Virginia Ruzici, Florin Segărceanu, Dinu Pescariu, Irina Spîrlea, poate chiar şi Ruxandra Dragomir, care ar trebui să lase orgoliile deoparte şi să se ghideze după raţiune. Nu văd de ce nu ni s-ar alătura. Aşa cum eu am fost vicepreşedinte când a fost preşedinte, aşa şi dumneaei ar trebui să accepte să facă parte din această familie, deoarece a fost o mare jucătoare. Mi s-ar părea anormal să refuze.

În ce relaţii aţi rămas cu Ruxandra Dragomir după câştigarea alegerilor?

Am avut o relaţie foarte bună până când mi-am anunţat candidatura pentru preşedinţia federaţiei, după care a fost mult mai reţinută faţă de mine.

Înainte de alegeri, federaţia a anunţat că presa nu are acces la reuniunea Adunării Generale. De ce s-a întâmplat acest lucru?

Nu am înţeles nici eu de ce s-a procedat aşa. Nu ştiu dacă Ruxandra Dragomir a fost responsabilă pentru această decizie şi nici nu mai contează acum. Totuşi, trebuie să precizez că a fost prima Adunare Generală care a reunit 215 cluburi şi vă pot spune că a fost cea mai paşnică din ultimii ani. Evoluţia noastră către normalitate şi perspectiva debutului unei democraţii constructive au fost factorii care au liniştit apele. Vă garantez că lucrurile se vor schimba, deoarece eu sunt un tip paşnic, aşa încât voi încerca să aplanez orice conflict din faşă pentru ca federaţia să nu aibă de suferit.

Să trecem la echipa de Cupa Davis a României. Ce şanse are Andrei Pavel să redevină căpitan nejucător?

Aveţi şansa de a primi o informaţie în premieră. Am primit un e-mail de la jucători, care îşi doresc să-l aibă pe Andrei Pavel căpitan nejucător. Îi voi arăta acest e-mail şi domnului Ciprian Porumb (n.r. actualul căpitan nejucător al României). Până ca Pavel să redevină căpitan nejucător mai este un pas, acela de a discuta această propunere în Consiliul Director. În proporţie foarte mare, Pavel revine în echipa de Cupa Davis. Oricum, cel care va fi căpitan va avea un contract pe o perioadă determinată şi obiective clare.

Ce impact credeţi că va avea revenirea lui Pavel printre tricolori?

Andrei este genul de căpitan căruia îi place să fie alături de jucători, să-i urmărească la competiţii. Din ce ştiu eu, componenţii lotului de Cupă Davis se simt foarte bine în preajma lui.

Ce se va întâmpla în cazul lui Victor Hănescu? A fost acuzat că a cerut bani pentru a juca în meciul cu Danemarca...

Situaţia lui Hănescu a fost prezentată răutăcios. Trebuie să nu uităm că jucătorii de tenis profesionişti îşi plătesc transportul, antrenorii, racordările de rachete. El avea tot dreptul să ceară bani pentru a-şi plăti cheltuielile. Garantez că Victor Hănescu va reveni în echipa de Cupa Davis. Asta nu înseamnă că va juca sigur în meciurile cu Olanda, deoarece Marius Copil sau Adrian Ungur sunt tenismeni foarte valoroşi, care pot fi în mare formă în ziua acelor partide.

Partidele cu Olanda vor avea loc între 5 şi 7 aprilie şi vor conta pentru turul doi al Grupei I, Zona Euro-africană

Cum vedeţi disputa cu Olanda din luna aprilie?

Olanda e mare favorită, ne-a bătut acum un an cu 5-0. Cred că acum va fi un duel mult mai echilibrat. Cred că scorul va fi 3-2 şi eu îmi doresc să fie în favoarea noastră.

Unde se vor juca cele cinci partide cu Olanda? 

În cursă sunt cinci oraşe: Cluj, Sibiu, Braşov, Bucureşti şi Craiova. În cel mai scurt timp se va decide oraşul câştigător.

Ce intenţionaţi să faceţi pentru a micşora diferenţa de valoare dintre tenisul feminin şi cel masculin?

Într-adevăr, la nivel individual avem cinci fete în primele 100, ele sunt mult mai valoroase decât băieţii. Din acest motiv vrem să dezvoltăm tenisului şi astfel vom susţine toţi tinerii cu reale calităţi. Nu avem o baghetă magică pentru a face acest lucru peste noapte, dar intenţionăm să organizăm cu ajutorul domnului Ţiriac 15 turnee Futures, astfel încât juniorii să poată creşte la noi în ţară. De asemenea, vrem să introducem în şcoli tenisul. Concret, la ora de educaţie fizică, elevii vor practica tenis. Din ce ştiu eu, sunt mulţi copii de 14 sau 15 ani buni, care acum sunt susţinuţi financiar de părinţi, dar pe viitor Federaţia trebuie să preia această susţinere.

Cum veţi reuşi să atrageţi sponsorii de partea Federaţiei Române de Tenis?

În mandatul Ruxandrei Dragomir, sponsorii nu au fost atraşi. Nu spun că va fi uşor pentru noi să-i atragem. Suntem în discuţii cu câteva companii interesate să-şi asocieze imaginea cu federaţia, să sperăm că totul se va finaliza cu semnarea unor contracte.

124 de voturi a obţinut Cosac pentru postul de preşedinte al federaţiei, faţă de cele 84 cât a obţinut Ruxandra Dragomir

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite