EURO 2016, Grupa A - Prezentarea adversarelor României de la Europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antoine Griezmann
Antoine Griezmann

Naţionala România va juca la Campionatul European în Grupa A, alături de Franţa, care e ţară gazdă, Elveţia şi Albania.

FRANŢA

Franţa se află la cea de a 7-a participare consecutivă la un Campionat European. 1988 a fost ultima ediţie de la care „cocoşul galic“ a lipsit.
Francezii au mari aşteptări de la Euro 2016, deoarece istoria arată că, atunci când au găzduit un turneu final, naţionala lor a avut rezultate remarcabile. Prima dată, chiar în 1984, Franţa, condusă de un Michel Platini magistral, a cucerit Campionatul European pe teren propriu. Apoi, în 1998, generaţia lui Zinedine Zidane a ridicat trofeul Cupei Mondiale deasupra capului, la Paris.
Ultimele prezenţe la turneele finale n-au adus însă rezultate de acelaşi calibru. Euro 2008 şi CM 2010 au fost eşcuri de proporţii, cu eliminări din faza grupelor. Sferturile au fost atinse apoi, la Euro 2012 şi CM 2014, dar acum toată Franţa visează la trofeul care va fi decernat la 10 iulie.

VIDEO În căutarea fotbalului pierdut. Un film de excepţie despre căderea fotbalului românesc 

Marea întrebare e cum se va descurca Franţa fără golgheterul ei, Karim Benzema. Vârful Realului a fost pe locul 4 în clasamentul marcatorilor din La Liga, în stagiunea recent încheiată, punctând de 24 de ori pentru „galactici“. Cu toate acestea, el a fost exclus din lotul francezilor, întrucât e anchetat pentru că l-ar fi şantajat pe fostul său coleg de la naţională, Mathieu Valbuena.
Chiar şi fără Benzema însă, atacul Franţei arată bine. Puştiul Coman (19 ani) a strălucit la Bayern, Giroud a marcat de 16 ori pentru Arsenal în Premier League, Martial (20 de ani) a avut 11 goluri în tricoul lui Manchester United, iar Griezmann a înscris 22 de goluri pentru Atletico Madrid în La Liga. Nu sunt de neglijat nici soluţiile Payet (9 goluri la West Ham) şi Gignac (28 de reuşite la Tigres, în Mexic).
Analizând lotul Franţei, o posibilă slăbiciune ar putea fi pe flancuri, în defensivă. Acolo, titulari vor fi Sagna şi Evra. Primul are 33 de ani, iar cel de al doilea 35. În aceste condiţii, cei doi pot avea probleme în faţa unor adversari rapizi şi mai tineri.


 

image

ELVEŢIA

Elveţia se va prezenta pentru a 4-a oară la un Campionat European cu un lot care, cel puţin pe hârtie, pare a fi capabilă de a trece de grupe, ceea ce n-a reuşit niciodată.
Vorbim de o generaţie tânără şi talentată, condusă de Granit Xhaka şi de Xherdan Shaqiri, care, probabil, va mai bifa nişte turnee finale. Din păcate pentru elveţieni, istoria arată că, de obicei, ei au dezmăgit la marile competiţii. Ei speră ca, de această dată, experienţa selecţionerului născut în Bosnia, Vladimir Petkovici, le va aduce o schimbare în bine.
Iar aici ne lovim de marea întrebare în ceea ce priveşte Elveţia: pot deveni ei, în premieră, o echipă de cursă lungă? O nouă eliminare rapidă, ca în precedentele trei participări la Campionatele Europene, ar fi un dezastru, mai ales că fanii consideră România şi Albania ca fiind echipe de bătut. Cu Franţa va fi însă altă poveste, mai ales că la ultima confruntare, la Mondialul din 2014, „cocoşul galic“ s-a impus cu 5-2.
Dacă vor trece de faza grupelor, probabil, elveţienii vor întâlni Polonia sau Ucraina, ceea ce înseamnă că o calificare în optimi e chiar un obiectiv realist. Pentru a-l îndeplini, Petkovici trebuie să remedieze, totuşi, slăbiciunile unei apărări care suferă în zona centrală, acolo unde Djourou şi Schar sunt lenţi şi vulnerabili.


ALBANIA

image

Fiecare Mondial sau European are o naţională pe care suporterii neutri o vor cataloga drept cea mai slabă, fără să stea prea mult pe gânduri. La Euro 2016, această naţională e Albania.

Dar să fii cel mai mare outsider are şi părţi bune. Adversarele te vor subestima, iar când le vei da socotelile peste cap satisfacţia va fi cu atât mai mare. Plus că, pe fiecare stadion, publicul neutru va aplauda mai tare reuşitele echipei care, pe hârtie, are şansa a doua. Iar Albania va porni fiecare meci din această postură, fiindcă, după 35 de campanii de calificare pentru Cupe Mondiale şi Campionate Europene, în premieră, a obţinut biletele turneului final.

Reconstruită din temelii de un selecţioner italian, Gianni De Biasi (59 de ani), care, în 2011, voia să se lase de antrenorat, după ce a fost concediat de Udinese, Albania a ajuns la Euro 2016 având cel mai slab atac din preliminarii. Excluzând victoria cu 3-0, obţinută la masa verde cu Serbia, albanezii au înscris de şapte ori în restul de şapte partide, iar fiecare reuşită a purtat semnătura unui alt fotbalist.

Indiferent de ce vor face în Franţa, albanezii vor oferi şi un meci memorabil, cel în care Taulant Xhaka îşi va înfrunta fratele Granit Xhaka, acesta optând să evolueze pentru Elveţia.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite