Un fotbalist legendar acuză: „Iordănescu vindea meciurile la Steaua! Iar la Rapid le vindea Rică! D-aia suntem unde suntem, că avem prostime multă în România“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rica

Fostul selecţioner Anghel Iordănescu (67 de ani) şi fostul internaţional Rică Răducanu (71 de ani) sunt acuzaţi că se ocupau cu „vânzarea“ meciurilor, atunci când erau fotbalişti.

Într-un interviu acordat "Weekend Adevărul", fostul mare jucător rapidist Nicolae Lupescu a făcut câteva dezvăluiri în acest sens. 

Vă pare rău că aţi jucat la Rapid...

Păi da bineînţeles! Sincer îmi pare rău. Dacă jucam la Steaua sau la Dinamo, poate azi eram colonel şi aveam pensie 60-70 de milioane. Chiar şi titlul l-aş da... Rapidul nu s-a îngrijit de mine. M-au vândut la Admira Wacker, au luat pe mine 40.000 de dolari, iar la pensie nu mi-au calculat ăia cinci ani cât am jucat în Austria. M-au pus să aduc adeverinţă şi eu nu mai am de unde să iau hârtiile alea. Cinci ani nu mi i-au băgat la pensie. Poate mai luam şi de acolo vreo sută şi ceva de lei.

Nu v-aţi bucurat când aţi luat titlul cu Rapid?

Domn’e, am avut noroc... ce să mai. Bine că a făcut Dinamo cu UTA 0-0! Noi jucam la Ploieşti, cu Petrolul. Ăştia ne-au luat tare că le băgase şi Dinamo ceva bani să ne încurce. În minutul 20 ne-a dat unu’ o bară de s-a întors mingea la centrul terenului. M-am închinat: „Doaaaamne, bine că n-a intrat în poartă!“. Îmi aduc aminte că tot meciul m-a înjurat unu’ Costică şi nu mai ştiu cum, extremă stângă. Cum îl chema, măi? Hai, mă, zi-i, Costică...

Dar de ce vă înjura?

Nu ştiu de ce! Zicea: „’Vă neamu-n cur de amărâţii dracului!“. I-am făcut o alunecare de l-am aruncat vreo patru metri. Mi-a dat galben. Asta-mi aduc aminte.

Aţi avut treabă cu securiştii când plecaţi în deplasări cu naţionala?

Îi recunoşteam din avion. Veneau îmbrăcaţi în costum de pilot. Câte doi. Noi, fotbaliştii, ştiam păsăreşte, iar securiştii nu ştiau. Şi eu le spuneam: „Mo no se onspi“, adică „Atenţie, că au venit spionii. Uite-i în spate, cu şepcile“.

Cum se zice că era şi Anghelache, de la Dinamo...

Daaa, ăsta a fost cel mai mare spion al lui Dinamo. Păi ştii câte aprobări de maşină i-a dat lui Ionuţ? Vai de mine! Dar e foarte inteligent.

La blaturi aţi participat?

Eu nu. La Steaua, Liţă Dumitru cu Iordănescu vindeau meciurile. Ce, eu nu ştiu!? Ei şi cu Flocea (n.r. – Florin Marin). Iar la Rapid, Rică vindea meciurile. Să vă spun un caz: eu am dat trei goluri într-un meci cu Târgu Jiu pe care l-a vândut Rică. Era imediat după ce mi-a distrus ăla cu ITB-ul maşina. M-am dus la antrenor şi i-am spus: „Domn’e, eu nu joc. Sunt supărat. Cine ştie, poate îmi dau vreun autogol“. Dar el m-a rugat să joc. Şi joc. Primul gol îl ia Rică de la 40 de metri, printre picioare. Egalează Neagu. La pauză, 1-1. Repriza a doua. Trage unu’ de la jumatea terenului şi Rică şi-o bagă singur în poartă, peste umăr. 2-1. Mă duc la un corner, dau cu capul: 2-2. Îşi mai dă Rică un autogol: 3-2 pentru Târgu Jiu. M-am dus la el: „Bă, fir-ar mă-ta a dracului de cioară, ţie nu ţi-e ruşine? Vinzi meciul?“. El: „Nu, Culae, să moară mama!“. Egalez eu şi mai era un minut de joc. La ultimul corner, mă duc în careu, şterg mingea cu capul şi o bag în vinclu: 4-3. La final, lumea mă pupa pe mine şi Rică a stat o oră la vestiare, de frică să nu-l omoare cu bătaia. Aşa a fost el toată viaţa. Nu vedeţi că circ face şi acuma?

Dar, vedeţi, lumea a uitat şi Giuleştiul l-a iubit...

Păi prostimea noastră îl iubeşte. D-aia suntem unde suntem, că avem prostime multă în România. 90% e prostime. 10% sunt oameni mai intelectuali care îşi văd de treaba lor.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite