De ce România a fost batjocorită: „Danemarca şi Norvegia finanţează Federaţia Mondială“, Gaţu, acuze grave

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Gaţu
Cristian Gaţu

Fostul preşedinte al Federaţiei Române de Handbal (FRH) a explicat motivele pentru care ni s-a luat dreptul de a găzdui turneul preolimpic, în ciuda faptului că regulamentul prevedea acest lucru. Fostul mare handbalist a şi indicat ce ar trebui să facă cei de la FRH.

România a fost „furată“ din nou, după cum „Adevărul“ a explicat aici, iar ultima nedreptate a provocat un val de indignare printre jucătoarele naţionalei. Ele s-a plâns de decizia IHF, Aurelia Brădeanu fiind cea mai vehementă.

Federaţia Română de Handbal (FRH) a reacţionat oficial, după ultimele evenimente, după cum „Adevărul“ a scris aici. Totuşi, cel care a spus lucrurilor pe nume a fost Cristian Gaţu, fostul preşedinte FRH. El a vorbit aici, în cadul emisiunii „Adevărul Live“, despre motivele pentru care handbalul românesc a fost batjocorit de Federaţia Internaţională (IHF).

Vezi AICI cine este omul care şi-a bătut joc de handbalul românesc şi de ce este considerat mai corupt decât sepp Blatter

Mai jos, puteţi citi dezvăluirile făcute de Cristian Gaţu.

„Adevărul“: Cum vi se pare decizia acordării turneului preolimpic Danemarcei, în cazul în care totul se va oficializa?

Cristian Gaţu: Asta e o practică mai veche a Federaţiei Internaţionale, care nu comunică din timp. Orice regulament trebuie comunicat înainte de începerea competiţiei respective, nu după.

Şi cum putem protesta?

Dacă aceste zvonuri se vor adeveri şi vom primi înştiinţarea oficială că nu vom găzdui turneul preolimpic, într-o prima fază, FRH ar trebui să se adreseze Federaţiei Internaţionale de Handbal şi apoi Comitetului Olimpic Internaţional. Trebuie să ne zică pe ce criteriu s-a acordat organizarea turneului? Aşa, pe frumuseţe? Pe faptul că Danemarca a organizat frumos un Campionat Mondial?

Poate că această decizie e şi o răzbunare, fiindcă România a eliminat Danemarca, gazda CM 2015. Iar acum IHF a vrut, într-un fel, să răsplătească Danemarca, afectată financiar de eliminarea suferită în sferturi.

Păi, atunci ar trebui să oficializeze criteriul financiar şi nu mai avem ce comenta. Iar dacă nu le convine, nu mai participăm. Oricum, criteriul financiar nu mi se pare unul normal. N-are nicio legătură cu realitatea.

Are ceva IHF împotriva României?

Nu cred că are ceva împotriva României. Are, în schimb, ceva pentru ţările nordice. Suntem prea mici pentru un război aşa de mare.

Chiar dacă ocupăm locul 3 în lume?

Da. La IHF, valoarea nu e pe performanţa sportivă, ci pe forţa financiară, iar Norvegia şi Danemarca finanţează Federaţia Internaţională.

În ce sens?

În sensul că drepturile de televizare pentru diferite competiţii le cumpără, în principiu, Norvegia şi Danemarca la nişte preţuri pentru care televiziunile noastră nu-şi permit nici măcar să deschidă uşa! Iar drepturile de televizare sunt ale Federaţiei Internaţionale.

Şi dacă protestăm vizavi de faptul că ni s-a luat turneul preolimpic, avem vreo şansă de câştig?

Nu ştiu, dar trebuie să protestăm pentru moralul fetelor. Ele au câştigat dreptul de a juca acasă şi ar trebui să vadă că măcar se încearcă repararea acestei situaţii. Nu sunt convins că se va face reparaţia, dar măcar să se vadă că FRH s-a luptat pentru fete.

Credeţi că această decizie ne micşorează şansele de calificare la JO 2016?

Eu cred că fetele vor fi mai ambiţionate. De fapt, toate performanţele din handbalul românesc au fost făcute pe terenuri străine.

FOTO Cristina Neagu, pe tocuri şi la ţol festiv. Fetele noastre au abandonat echipamentul şi s-au îmbrăcat elegant

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite