România, „furată“ încă o dată: Federaţia Internaţională de Handbal ne-a micşorat drastic şansele de calificare la JO 2016

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doar câteva zile după ce tricolorele au avut parte de un arbitraj potrivnic cu Norvegia, în semifinala Campionatului Mondial, IHF a lovit, din nou, în naţionala care a cucerit medalia de bronz la turneul final.

România a ajuns bătaia de joc a Federaţiei Internaţionale de Handbal! Mai întâi, IHF a luat o decizie scandaloasă, înaintea confruntării cu Norvegia, despre care „Adevărul“ a scris aici.

Consecinţele acelei decizii s-au văzut aici, Neagu şi compania fiind oprite din drumul lor spre aurul mondial.

Româncele au trecut peste aceste două episoade şi s-au consolat cu faptul că, terminând pe locul 3 la CM 2015, vor putea găzdui, la Cluj, turneul preolimpic la care vor participa alături de Uruguay, Danemarca şi Muntenegru. Acest drept le revenea formaţiilor clasate pe locurile 2-4 la un Mondial.

Numai că, astăzi, Franţa, ocupanta locului 7 la recent încheiată ediţie a Campionatului Mondial a anunţat că va găzdui un turneu preolimpic care, prin regulament, ar fi trebuit să aibă loc în Olanda, naţională care a terminat pe 2 la CM 2015.

După anunţul francezilor, a „transpirat“ informaţia că IHF a schimbat regulamentele din mers şi, de acum încolo, turneele preolimpice vor fi atribuite în funcţie de criterii economice şi nu sportive! 

În aceste condiţii, meciurile din grupa României vor avea loc la Herning, în Danemarca! Această decizie scade şansele tricolorelor de a ajunge la JO 2016, în condiţiile în care găzduirea meciurilor, în perioada 17-20 martie 2016, reprezenta un avantaj important pentru România. Decizia IHF n-a fost comunicată, deocamdată, oficial, însă preşedintele Federaţiei Române de Handbal (FRH), Alexandru Dedu, a lăsat de înţeles că zarurile au fost aruncate.

„Încă n-avem o confirmare oficială, dar dacă e aşa, suntem dezamăgiţi. Din păcate, suntem încă o ţară mică, dar ne ducem acolo să ne calificăm la Jocurile Olimpice“, a spus Dedu pentru prosport.ro.

România are trei participări la Jocurile Olimpice cu naţionala feminină de handbal, în 1976, 2000 şi 2008. La ultima calificare, România a găzduit turneul preolimpic, la Bucureşti, şi a învins Japonia (44-21), Ungaria (31-29) şi Polonia (27-26). 

Acum, la Herning, echipa pregătită de Tomas Ryde ar trebui să se claseze pe unul din primele două locuri pentru a ajunge la Rio de Janeiro. 

CITEŞTE ŞI:

*Handbaliste revoltate: cum au reacţionat jucătoarele naţionalei după ce au fost batjocorite de federaţia mondială

*Mai mulţi bani pentru fetele de bronz: guvernul măreşte primele pentru handbaliste. La ce sumă s-a ajuns

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite