Dan Grigore Adamescu a murit. Cum ar fi reuşit omul de afaceri să devalizeze clubul Oţelul: „A scos din conturi 4 milioane de euro în două săptămâni!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Grigore Adamescu
Dan Grigore Adamescu

Omul de afaceri Dan Adamescu a murit în noaptea de luni spre marţi, la vârsta de 68 de ani. Adamescu executa, din 27 mai 2016, pedeapsa de patru ani şi patru luni primită în dosarul în care a fost acuzat că a mituit doi judecători pentru pronunţarea unor soluţii favorabile în dosare de insolvenţă ale unor firme ale sale.

La sfîrşitul lui 2012, la aproape un an şi jumătate după ce devenea în premieră campioană, Dan Adamescu prelua Oţelul Galaţi. În vară, UEFA virase către moldoveni 18.382.000 euro pentru participarea în grupele Ligii Campionilor. După circa 12 luni, gruparea gălăţeană demara procedura de insolvenţă!

Tema golirii conturilor clubului gălăţean făcea înconjurul media, cu invocarea unui set de misterioase poliţe de asigurare folosite ca instrument pentru a extrage fonduri din vistierie de către noul patronat! 

Potrivit fostului preşedinte Marius Stan, în conturi existau circa 7,3 milioane de euro în momentul plecării sale, în iulie 2012. La rîndul său, staff-ul lui Adamescu vorbea despre un club înglodat în datorii.

Acesta a prezentat anul trecut 6 poliţe încheiate la Astra Asigurări. Ele indică faptul că, la scurt timp după venirea la Galaţi, administraţia Adamescu scotea din bugetul Oţelului 4 milioane de euro prin această metodă! Potrivit actelor dezvăluite de Stan, primele de asigurare plătite de club către compania Astra, deţinută de Adamescu, au fost împărţite de aşa natură încît totalul să ajungă fix la 4 milioane de euro: 1 + 989.000 + 977.000 + 850.000 + 150.000 + 34.000! "Toate sînt semnate de Ciofoaia, omul lui Adamescu", a subliniat Stan. Două exemple de contracte, ambele valabile pe cîte un an de zile, indică mecanismul utilizat în operaţiuni. Bunăoară, suma de 850.000 de euro vizează "Asigurarea colectivă de accidente de persoane" (suma asigurată pentru deces din accident - 250.000 euro/persoană), iar cea de 150.000 de euro se referă la "Asigurarea de răspundere civilă a managerilor". Adică a lui Ciofoaia (suma asigurată pe eveniment - 500.000 euro).  "În 2013, au mai făcut încă o poliţă de 1,5 milioane de euro. Banii au fost mutaţi în firma patronului, asta înseamnă devalizarea clubului şi ducerea lui spre faliment. Normal ar fi să se reia procedura de insolvenţă, iar aceste sume să revină la Oţelul", a explicat Marius Stan.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite