Cum a fost umilit baschetbalistul interzis în România de presa din Turcia, unde până şi tatăl său l-a renegat: „Şoc pentru gülenistul Enes Kanter!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Enes Kanter
Enes Kanter

Enes Kanter, jucător în NBA la Oklahoma City Thunder, nu a putut intra sâmbătă în România, din cauză că autorităţile turce i-au anulat paşaportul. Sportivul, care urma să fie prezent la mai multe evenimente la Bucureşti, este cunoscut ca susţinător al lui Fethullah Gülen, pe care Recep Tayyip Erdogan l-a acuzat că a orchestrat tentativa eşuată de lovitură de stat.

Cazul baschetbalistului turc Enes Kanter, căruia i s-a interzis accesul în România chiar în ziua în care a împlinit 25 de ani, a făcut înconjurul lumii. Cu cinci sezoane active în NBA, în prezent fiind legitimat la Oklahoma City Thunder, baschetbalistul turc a fost invitat în România de echipa Lumina Wolves, ţara noastră fiind una dintre destinaţiile din cadrul turului global al „Enes Kanter Light Foundation”. Kanter a sosit la Bucureşti sâmbătă, cu o cursă de la Frankfurt, în jurul orei 13.45, dar a fost oprit să între în ţară, Poliţia de Frontieră informându-l că documentele sale de călătorie nu sunt valabile, paşaportul fiind anulat de statul emitent.

„Erdoğan este Hitlerul secolului nostru”

La o oră după aterizare, el a anunţat pe Twitter motivele pentru care crede că i s-a refuzat intrarea în România: „Motivul a ceea ce s-a întâmplat este reprezentat de vederile mele politice. Iar cel care a făcut asta este Recep Tayyip Erdoğan, preşedintele Turciei. Este un om rău, este un dictator şi este Hitlerul secolului nostru”, a spus Kanter. După patru ore petrecute pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă”, Kanter s-a îmbarcat într-o cursă cu destinaţia Londra. „Enes Kanter venea din Indonezia. Bucureştiul era a opta oprire din turneul său. A fost în şapte alte ţări, a tranzitat şi Germania, dar numai în România a apărut o asemenea problemă. Asta în condiţiile în care nu te poţi îmbarca într-un avion dacă nu ai documentele în regulă, paşaport valabil. Ni s-a explicat că există la Bucureşti o listă primită de la autorităţile turce, subliniez lucrul acesta, cu numele persoanelor ale căror paşapoarte sunt anulate”, a explicat pentru „ProSport” şi Serdal Uteu, reprezentantul celor de la Universitatea Europei de Sud-Est Lumina, care a organizat vizita lui Kanter, unitate de învăţământ care a fost obiectul unor atacuri dure ale reprezentanţilor diplomaţiei turce, pe motiv că ar fi controlată de Fethullah Gülen. „Jucătorul din NBA, Enes Kanter, eliberat după ce a fost reţinut în România”, a titrat „New York Times”. Potrivit ziarului american, NBA a colaborat cu Departamentul de Stat pentru a obţine eliberarea lui Kanter şi pentru a se asigura că sportivul ajunge în siguranţă la Londra. “Kanter, care a împlinit sâmbătă 25 de ani, este cunoscut ca susţinător al lui Fethullah Gülen, clericul stabilit în Statele Unite pe care Erdogan l-a acuzat că a orchestrat tentativa eşuată de lovitură de stat de anul trecut. Dacă Enes Kanter ar fi fost deportat în Turcia în loc să fie lăsat să îşi continue călătoriile, el ar fi putut ajunge la închisoare”, a mai scris „New York Times”.

Renegat de propriul său tată

„The Oklahoman”, citându-l pe asistentul lui Kanter, Hadis Fetic, notează că guvernul turc a raportat paşapoarte ca fiind pierdute sau furate, „pentru ca acestea să fie confiscate în alte ţări”. „Încearcă să creeze o situaţie prin care să poţi fi extrădat în Turcia”, a declarat Fetic. Presa americană a mai notat că nu este prima dată când Enes Kanter are probleme din cauza opiniilor sale despre Recep Tayyip Erdoğan. În iulie 2016, el a primit ameninţări cu moartea după ce a criticat guvernul la scurt timp după un atac terorist în Turcia. În august, tatăl lui Kanter, Mehmet, a condamnat public opiniile politice ale fiului său, afirmând într-o scrisoare deschisă: „Cu ruşine cer scuze preşedintelui nostru şi poporului turc pentru că am un astfel de fiu”, a scris Mehmet Kanter.

„Şoc pentru gülenistul Enes Kanter”

Şi presa turcă a alocat spaţii generoase incidentului de la Bucureşti. „Enes Kanter, căruia i-a fost anulat paşaportul, nu a putut intra în România”, a notat cotidianul turc “Evrensel”, în timp ce „Internet Haber” a titrat: „Gülenistul Enes Kanter a fost reţinut în România”. De asemenea, Sabah a titrat: „Şoc pentru gulenistul Enes Kanter la aeroport. I-a fost reţinut paşaportul”.

România a respectat decizia Turciei, care a anulat paşaportul baschetbalistului Enes Kanter, astfel încât nu a putut permite accesul acestuia pe teritoriul ţării Teodor Meleşcanu, ministru de externe

Baschetbalistul Enes Kanter a ajuns, duminică, în SUA. Agentul sportivului spune că acesta va susţine o conferinţă de presă luni. Potrivit ESPN, agentul lui Kanter, Hilmi Cilnar, a declarat că baschetbalistul se va întâlni cu presa luni, la New York. După sosirea în SUA, Kanter a postat pe Twitter o fotografie cu el la aeroport, cu mesajul: "Cea mai frumoasă ţară din lume. Statele Unite ale Americii".

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite