Cum a demonstrat Cosmin Moţi, eroul lui Ludogoreţ, că un penalty nu se parează, ci se ratează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cosmin Moti i-a hipnotizat pe stelişti la loviturile de departajare FOTO Twitter
Cosmin Moti i-a hipnotizat pe stelişti la loviturile de departajare FOTO Twitter

După returul play-off-ului Ligii Campionilor dintre Steaua şi Ludogoreţ, fundaşul român Cosmin Moţi a devenit erou naţional în Bulgaria şi totodată un jucător care a uimit întreaga Europă prin paradele sale la loviturile de departajare.

Înainte de "dubla" dintre Steaua şi Ludogoreţ, suflarea roş-albastră se aştepta să aibă parte de două meciuri dificile împotriva bulgarilor în drumul spre grupe, dar nimeni nu s-ar fi aşteptat ca tocmai un român să curmeze visul a milioane de suporteri. Acel român, pe numele său Cosmin Moţi, a fost omul decisiv al bulgarilor de la Ludogoreţ graţie prestaţiei sale din finalul returului, iar scenariul loviturilor de departajare pare desprins dintr-o altă eră a fotbalului.

Dacă la Bucureşti şi în timpul regulamentar al meciului de la Sofia nu a Moţi nu a impresionat, jucând în nota dominantă a unui fundaş, în schimb, în prelungiri, fostul dinamovist parcă a fost "resuscitat", prinzând aripi. Mai întâi, la eliminarea lui Stoyanov, din cauză că bulgarii nu au mai avut schimbări la dispoziţie, Moţi a avut curaj să ceară tricoul de portar, fiind încrezător în puterile sale. Şi cursul jocului a dovedit că nu s-a înşelat.

Fundaşul bulgarilor a dat startul loviturilor de departajare, transformând cu sânge rece de la punctul cu var şi oferind încredere echipei sale. Ulterior, acesta a avut două intervenţii providenţiale la execuţiile lui Pîrvulescu şi Rîpă. Totuşi, şuturile celor doi stelişti, apatice şi fără plasament şi faptul că în poarta bulgarilor nu se afla un portar de meserie, ci unul improvizat, a demonstrat că un penalty nu se parează de goalkeeper, ci se reatează de jucătorul care îl execută. Astfel, se poate spune că Steaua nu a fost "îngropată" de Moţi, ci de Pîrvulescu şi Rîpă, doi jucători cu moralul la pământ, total depăşiţi de miza partidei de la Sofia. Singurul merit al lui Moţi la paradele sale a fost insipiraţia de a se arunca în direcţia în care cei doi jucători stelişti au şutat. 

Totuşi, dincolo de şansa pe care a avut-o cu execuţiile defectuoase ale steliştilor, Moţi rămâne un erou al Bulgariei, de numele său legându-se o calificare istorică a lui Ludogoreţ în grupele Ligii Campionilor.

Adi Popa: N-am fost în stare să marcăm la penalty-uri, deşi ei au avut un jucător de câmp în poartă. Vina principală o purtăm noi, jucătorii!!
Mirror Fottball: Întâi, Moţi a marcat primul penalty, apoi mişcările tip Bruce Grobbelaar l-au ajutat să salveze două lovituri de pedeapsă. Pentru asta, noi, de la Mirror Football, te salutăm, Sir!
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite