Cu ochii şi pe Serie B. Iordănescu are soluţii şi în liga secundă italiană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Stoian, îmbrăţişat de coechipieri
Adrian Stoian, îmbrăţişat de coechipieri

Şapte tineri fotbalişti români evoluează în liga secundă italiană, cei mai mulţi dintre ei la echipe angrenate în lupta pentru promovare.

Anghel Iordănescu se plânge ori de câte ori are ocazia, şi o face pe bună dreptate, că Liga I îi oferă soluţii puţine pentru echipa naţională şi de aceea are mari probleme la selecţie. Întradevăr, împânzit de străini cu o calitate îndoielnică, fotbalul nostru pare pârjolit de valori, astfel că prima reprezentativă se bazează la momentul actual în proporţie mare pe fotbalişti din străinătate. Tot de acolo ar putea apărea la naţională şi alţi jucători, iar unul dintre campionatele în care tinerii se simt bine este cel italian. Ce-i drept, nu în prima ligă, ci în cea secundă, unde nivelul este însă cu mult peste ceea ce vedem în România. Şapte jucători români sub 25 de ani joacă în Serie B, iar câţiva dintre ei o fac chiar bine, astfel că Anghel Iordănescu ar putea să-şi aplece privirea şi asupra lor. Dacă nu o va face el, atunci viitorul selecţioner cu siguranţă ar trebui să ţină cont de ei în perspectiva preliminariilor viitoare. Cine sunt însă puştii care-şi fac bine treaba în Serie B?


Alexandru Bălaşa şi Adrian Stoian sunt oameni de bază la Crotone, ocupanta locului doi în clasament. Crotone e la un punct de liderul Cagliari şi pare să fi antamat deja unul dintre locurile care asigură promovarea în Serie A, având şapte puncte avans faţă de ocupanta locului trei. Bălaşa are 20 de ani şi provine de la Viitorul lui Gică Hagi. Joacă fundaş central sau lateral şi a marcat de două ori în 13 meciuri. E la al doilea sezon la Crotone, unde a fost împrumutat de AS Roma, unde Viitorul l-a vândut în 2014. Stoian are 24 de ani şi e din Craiova, dar a jucat doar în Italia. Şi el provine tot de la Roma şi a trecut pe la Pescara, Bari, Chievo şi Genoa, iar la începutul acestui a e la Crotone. Joacă atacant şi a marcat de patru ori în acest sezon, fiind al doilea golgheter al echipei. A fost chemat, în 2013, la o acţiune a echipei naţionale, pe vremea lui Piţurcă.
Nica s-a adaptat în liga secundă
Un alt fotbalist care s-a impus în Serie B este Constantin Nica, de la Avellino. Fost la Dinamo, Nica (22 de ani) a ajuns în Italia în 2013, dar a jucat destul de puţin la Atalanta şi ulterior la Cesena, aşa că a preferat un împrumut la Avellino. Nica e titular indiscutabil acolo, are 15 meciuri jucate în acest sezon,  iar echipa sa e pe loc de play-off, putând spera la promovare.

image


Destul de bine i-a mers în ultima perioadă şi lui Ştefan Popescu, un fundaş stânga de 22 de ani, legitimat la Modena. Din octombrie el s-a impus ca titular la echipa sa, care ţinteşte play-offul. Ca şi Stoian, de la Crotone, Popescu a intrat în fotbalul mare la AS Roma, iar de acolo a plecat la Cesena, Marseille şi Ajaccio. Şi-a încercat norocul şi în România, la Astra, dar a plecat după o jumătate de sezon, din cauză că nu s-a adaptat.
George Puşcaş, fost la Inter, joacă acum la Bari.  Fotbalistul de 19 ani a plecat din Serie A, pentru a juca mai mult, dar deocamdată n-a ajuns la statutul pe care şi-l doreşte. Puşcaş este o prezenţă constantă în lotul lui Bari, dar are concurenţă serioasă în atac şi n-a jucat prea mult pănă acum.
O situaţie oarecum similară cu a lui este cea a lui Alexandru Mitriţă, de la Pescara, echipe de pe locul 4 în clasament. Mitriţă afost cumpărat de italieni, în această vară, cu un milion de euro, bani oferiţi Viitorului. Pentru tânărul de 20 de ani, sezonul actual nu e foarte bun,  dar e important pentru el că se află mereu în lotul echipei, putând spera la prezenţe mai consistnte pe viitor.
Un alt fotbalist care-şi caută consacrarea în Serie B este Deian Boldor, de la Virtus Lanciano. Boldor are 20 de ani şi evoluează ca fundaş central. Provine tot de la juniorii Romei şi a mai jucat la Pescara. E internaţional de tineret.

nica


Tinerii jucători români din Serie B
Alexandru Bălaşa Crotone 20 de ani
Adrian Stoian  Crotone 24 de ani
Alexandru Mitriţă Pescara 20 de ani
Ştefan Popescu Modena 22 de ani
Constantin Nica Avellino 22 de ani
Deian Boldor Virtus  20 de ani
George Puşcaş Bari 19 ani


Ionuţ Rada, om de bază la Bari
Tot în Serie B evoluează şi Ionuţ Rada, fost jucător la Universitatea Craiova, Steaua, Rapid şi CFR Cluj. Rada nu mai poate fi considerat însă un jucător de viitor, deoarece are deja 33 de ani. Cu toate acestea este socoti unul dintre cei mai buni fundaşi din Serie B. A marcat de două ori în 12 partide şi nu lipseşte din echipa de bază a celor de la Bari, echipă care vizează şi ea promovarea la finalul acestui sezon.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite