Corupţia a făcut ravagii în arbitraj: niciun român la turneele finale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În mandatul lui Mircea Sandu, arbitrajul a devenit una dintre problemele arzătoare din fotbalul românesc. An de an, clasamentul Ligii I a fost influenţat, în mod grosolan, de erorile comise de „cavalerii fluierului“.

Cum FRF n-a fost în stare să facă o curăţenie adevărată, a fost nevoie de intervenţia DNA pentru combaterea corupţiei. 

Astfel, doi şefi ai arbitrajului românesc, Gheorghe Constantin şi Vasile Avram, au ajuns după gratii, iar imaginile cu arbitrii şi finanţatorii încătuşaţi au ajuns pe prima pagină a ziarelor. 

Lipsiţi de credibilitate, centralii din România n-au mai prins niciun turneu final de Campionat European sau de Cupă Mondială, de când Mircea Sandu a ajuns la FRF. Asta în ciuda faptului că, în anii ’80, oameni ca Nicolae Rainea şi Ioan Igna arbitrau, în mod constant, la nivel înalt, inclusiv la turneele finale. 

A pus un fost stelist la CCA

Preşedintele FRF s-a trezit în 2013 în situaţia de a avea doi preşedinţi la Comisia Centrală a Arbitrilor (CCA), Alexandru Deaconu şi Ion Crăciunescu. Ultimul a fost repus în funcţie de instanţă, care a considerat că vâlceanul a fost concediat, în mod abuziv, de FRF. Într-un final, „Naşul“ a fost nevoit să-i dea despăgubiri financiare lui Crăciunescu pentru ca omul său, Alexandru Deaconu, să conducă CCA.

Actualul şef al arbitrajului românesc a jucat ca fundaş central la juniorii Stelei în anii ’80. Iar efectele s-au văzut de-a lungul carierei sale de arbitru: 

*A oprit derby-ul Rapid – Steaua la scorul de 1-0 pentru giuleşteni, fiind lovit de o brichetă aruncată din tribune. Meciul a fost câştigat de formaţia din Ghencea la masa verde.

*În acest sezon, Steaua a beneficiat de cele mai multe greşeli de arbitraj dintre toate echipele din Liga I. Aceste erori au adus zece puncte în contul roş-albaştrilor.

I-a fixat şi o clauză a la Piţi

Ca şi cum decizia de a-l pune pe Alexandru Deaconu la CCA nu era de ajuns, Mircea Sandu i-a fixat şi o clauză după modelul celei din contractul lui Victor Piţurcă. Decizia a fost atât de jenantă, încât până şi Deaconu s-a simţit prost.

„Mircea Sandu a acceptat să am clauza de 250.000 de euro pentru rezilierea contractului. M-am gândit însă între timp şi am hotărât să renunţ la ea. Vreau să fiu ţinut în funcţie pentru performanţă, nu din cauza acestei clauze“, a declarat Deaconu în luna decembrie.

CITEŞTE ŞI:

*Ultimul weekend cu Sandu la FRF: Vrea rentă viageră, dar merită „pensie“ de necalificat. O analiză dură şi tristă

*Bilanţul fotbalului juvenil condus de Mircea Sandu: 8 calificări din 57 posibile

*Bilanţul primei reprezentative cu Sandu, şef la FRF: 5 calificări din 12 posibile

*Cum a batjocorit Sandu echipa naţională: cadou de două milioane de euro pentru Piţurcă şi un contract unicat în lume

*Fotbal fără regulamente, abonat la Tribunalul de Arbitraj Sportiv

*A făcut şi lucruri bune: realizările lui Mircea Sandu după 24 de ani la FRF

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite