Corespondenţă de la US Open Incredibilul Roger Federer! Elveţianul a spart o nouă barieră în cariera sa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

US Open 2017 a intrat în a doua săptămână, cea în care sita a cernut din punct de vedere valoric şi în competiţie a rămas elita.

Nu neapărat cea de pe hârtie, pentru că mai ales în competiţia feminină au fost destule surprize, ci elita sportivilor aflaţi în cea mai bună formă la momentul actual.

Americanii se bucură de tot ce le oferă Grand Slamul pe care îl găzduiesc pentru a 137-a oară şi tocmai au anunţat că în perioada 31 august-3 septembrie turneul a fost sold-out, astfel că nu e exclus ca recordul de 721.976 de spectatori înregistrat la ediţia din 2010 să cadă pe 10 septembrie, după finala masculină, care închide turneul.

Murray a stricat finala de vis

Din păcate, vizavi de acest ultim act, peste Ocean există o nemulţumire evidentă. Finala de vis, Roger Federer- Rafael Nadal, cei mai buni jucători ai momentului şi doi dintre cei mai buni din toate timpurile, nu se pot întâlni în ultimul act. Asta deoarece sunt pe aceeaşi parte a tabloului şi pot juca unul contra celuilalt în semifinale. Nemulţumirea nu e legată de cele două vedete, ci o a treia, şi anume Andy Murray, cap de serie numărul 2, retras înaintea primului tur. Dacă Murray, care avea probleme medicale de mai mult timp, ar fi declarat forfait înaintea tragerii la sorţi, Federer (nr 3 ATP) ar fi fost pe partea inferioară a tabloului şi ar fi dat peste Nadal abia în finală. Evident, dacă ambii ar fi mers ceas până acolo, aşa cum deocamdată o fac până în sferturi.

image

Cele două staruri ale tenisului masculin au trecut la pas de meciurile din optimi. Rafa l-a învins pe rusul Dolgopolov, scor 6-2, 6-4, 6-1, iar Federer a trecut la pas de neamţul Kohlschreiber, scor 6-4, 6-2, 7-5, într-un meci jucat în prime -time, de la ora 19.00 locală (şapte ore mai târziu în România) şi savurat de 23.000 de spectatori, în ciuda biletelor destul de piperate chiar şi pentru un american - 160 de dolari bucata.

Al 12-lea sfert de finală la US Open

Roger Federer face însă toţi banii. Elveţianul a pătruns triumfător în al 12-lea sfert de finală de la US Open, dintre cele 19 ediţii la care a participat. El a servit impecabil, pierzând doar 13 puncte pe serva lui şi nu a ajuns niciodată în situaţia de a fi la o minge de a-şi pierde serviciul. Roger a avut 39 de winnere (mingi câştigătoare), şi doar 20 de greşeli neforţate, dominând autoritar meciul, pe care l-a încheiat după o ră şi 50 de minute. În acest moment, Federer are 18 meciuri fără înfrângere la Grand Slamurile din 2017 (la Roland Garros nu a participat) şi în tot anul a contabilizat 40 de victorii şi doar trei înfrângeri. Un bilanţ impresionant, potenţat de a 326-a victorie obţinută la meciurile de Grand Slam. Iar pentru că statistica sa este impresionată, trebuie precizat şi că Roger a ajuns la 10.151 aşi în toată cariera sa, devansându-l pe Goran Ivanisevici şi urcând pe locul doi all-time, după Ivo Karlovici, stăpânul absolut al tenisului la acest capitol, cu 12.242 de aşi.

Del Potro i-a oprit supremaţia în SUA

Argentinianul  Juan Martin Del Potro se bucură după ce a câştigat partida împotriva spaniolului Roberto Bautista Agut la Jocurile Olimpice de la Rio. FOTO Guliver/Gettyimages

În turul următor, Roger Federer va juca împotriva argentinianului Juan Martin Del Potro, care a trecut de austriacul Dominic Thiem, într-un thriller de cinci seturi, 1-6, 2-6, 6-1, 7-6, 6-4, care a durat trei ore în 37 de minute. Uriaşul de 1,98 metri l-a învins pe Federer în finala de la US Open din 2009, punând astfel capăt seriei de cinci titluri consecutive câştigate de elveţian la New York. De atunci, Roger n-a mai triumfat la Grand Slamul american, chiar dacă a mai jucat o finală, în 2015, pierdută la Novak Djokovici. Dacă învinge însă anul acesta, Federer se desprinde în lider al trofeelor de la US Open, depăşindu-i pe Jimmy Connors şi Pete Sampras, care au câştigat tot de cinci ori. Mai mult decât atât, în cazul în care Federer obţine un rezultat mai bun decât Nadal la acest US Open, el va redeveni numărul 1 mondial, poziţie pe care n-a mai fost din 2012.

Aşadar, Del Potro (28 ATP) în momentul de faţă, ar fi ultimul obstacol pentru Federer înaintea confruntării cu Nadal, presupunând că spaniolul îşi va respecta statul de favorit şi nu se va împiedica în sferturi de rusul Andrey Rublev (53 ATP), care l-a scos în optimi pe mult mai bine cotatul David Goffin.

Americanii îl susţin pe Sam Querrey

image
image

Mult mai puţin atrăgătoare este partea cealaltă de tablou, în ciuda faptului că gazdele au un favorit acolo. Sam Querrey (21 ATP) va juca împotriva sud-africanului Kevin Anderson (32 ATP) şi poate deveni primul american care ajunge în semifinale la US Open după mai bine de zece ani. Querrey are un an destul de bun în care a atras atenţia prin faptul că a ajuns în semifinale la Wimbledon, lucru pe care SUA nu-l mai reuşise din 2009, de la performanţa lui Andy Roddick. Chiar şi aşa însă, Sam e departe de gloria şi performanţele celebrilor jucători americani, care au dominat ani la rând tenisul masculin.

În celălalt sfert de finală de pe partea inferioară a tabloului se vor confrunta Pablo Carreno Busta şi Diego Schwartzman. Locul 19 ATP, din Spania, cu locul 33 ATP, din Argentina. Carreno Busta l-a trimis acasă pe Denis Shapovalov, noua senzaţie a tenisului, iar Schwartzman i-a eliminat la US Open pe Marin Cilic şi Lucas Pouille.

Programul sferturilor de finală la US Open - tabloul masculin

Rafael Nadal - Andrey Rublev

Roger Federer - Juan Martin Del Potro

Sam Querrey- Kevin Anderson

Carreno Busta - Diego Schwartzman

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite