Corespondenţă de la New York - Şase fete şi un Copil ţin steagul României la US Open. Totul despre meciurile jucătorilor noştri la ultimul Grand Slam al anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România are o prezenţă consistentă la ultimul Grand Slam al anului, unde capul de afiş al turului I este meciul dintre Simona Halep şi Maria Şarapova.

US Open 2017 debutează azi la arenele de la Flushing Meadows şi aduce la start şapte sportivi din România. Aşa cum se întâmplă de câţiva ani buni încoace, România e cu ochii pe tabloul feminin şi îşi pune toate speranţele în Simona Halep, racheta numărul 1 a ţării şi o prezenţă constantă în elita mondială a tenisului feminin. Iar sorţii au decis ca Halep să înceapă cu un meci greu, nu atât prin valoarea actuală a adversarului, cât mai ales prin încărcătura emoţională pe care o răspândeştea aceasta. Teoretic, în momentul de faţă, Halep n-ar trebui să aibă probleme în faţa Şarapovei. Simona are un an 2017 consistent, cu rezultate foarte bune, exceptând eşecul de la Australian Open, când a avut probleme medicale.

Halep e favorită în faţa Şarapovei


Bilanţul ei este unul remarcabil, 33 victorii şi doar 12 înfrângeri, 10 turnee în care a ajuns cel puţin în faza sferturilor de finală. Maria Şarapova, în schimb, revenită după 15 luni de suspendare cauzată de consumul de meldonium, e o fantomă în circuit. N-a făcut niciun turneu convingător şi a contabilizat 6 victorii, 3 eşecuri şi două abandonuri. Jocul ei nu mai impresionează pe nimeni, iar specialiştii cred că e cântecul de lebădă a singurei jucătoare care timp de zece ani a mai tulburat supremaţia Serenei Willliams. Aşadar, Simona pleacă din postura de favorită, dar există şi câteva antecedente care nu zâmbesc pentru ea. În primul rând, Şarapova are 6-0 în confruntările directe, fiind singura jucătoare cunoscută pe care Halep nu a învins-o. Apoi, Şarapova n-a pierdut niciodată în runda inaugurală la US Open, având zece victorii la New York. Nu trebuie neglijat nici faptul că Şarapova, deşi rusoaică, este una dintre favoritele publicului american, care a asimilat-o poate şi pentru faptul că trăieşte de aproape două decenii în SUA. De altfel, USTA (Federaţia de Tenis a Statelor Unite) i-a oferit fără nicio reţinere Mariei un wild-card, spre deosebire de organizatorii de la Roland Garros, care au refuzat-o direct şi fără menajamente. Şarapova este o sportivă care încă vinde foarte bine, iar potenţialul ei trebuie exploatat în continuare în marketing. Şi dacă americanii nu sunt specialişti în asta, atunci cine?

image
image

Simona pare totuşi încrezătoare şi sigură pe ea înaintea meciului de luni seara (ora 19.00 la New York - 2.00 la Bucureşti), programat pe arena Arthur Ashe, cea mai mare de la Flushing Meadows. va fi rpimul meci de după ceremonia oficială de deschidere a 137-a ediţie a US Open. "M-a bătut de şase ori, dar poate voi putea schimba asta.  Voi încerca să dau ce am mai bun, să încerc să câştig meciul şi voi încerca, bineînţeles, să mă bucur de acest meci mare. La meciurile precedente a fost puţin dificil, pentru că ea joacă plat, riscant, iar în cele mai grele momente, nu am putut face un pas în faţă şi să valorific şansele pe care le-am avut. Nu pot analiza foarte bine meciurile împotriva ei. Sunt diferită de ea, în opinia mea, din punct de vedere mental şi ca joc. Mă simt mai puternică şi mai experimentată faţă de 2014. Mă simt ca şi cum aş fi pregătită să joc cu ea. Mi-am schimbat puţin mentalitatea. Nu mă gândesc cu cine joc, încerc să dau tot ce am mai bun în ziua respectivă. Nu încerc să pun presiune pe mine, doar pentru că o întâlnesc pe Maria Sharapova. Se întoarce, a jucat foarte bine în trecut şi încă e o jucătoare bună, dar încerc să mă concentrez pe jocul meu", a spus Halep la New York. 

 Dacă trece de Şarapova, Simona n-ar avea un traseu foarte dificil mai departe. Cel puţin pănă în sferturi. În turul al doilea, adversară ar fi învingătoarea dintre Viktorija Golubici şi Timea Babos, în turul al treilea adversară poate fi Lauren Davis, apoi în optimi Sevastova / Shuai Peng / Begu. Virtualul traseu al Simonei poate arăta astfel: Konta / Cibulkova (sferturi), Muguruza / Wozniacki (semifinale), Karolina Pliskova (finală).

Români pe tabloul principal

Luni
Irina Begu (57 WTA) - Kateryna Kozlova (115 WTA) / ora 18.00 (ora României)
Marius Copil (88 ATP) - Wilfried Tsonga (12 ATP) / ora 19.30
Mihaela Buzărnescu (133 WTA) - Caroline Wozniacki (5 WTA)/ ora 23.30
Simona Halep (2 WTA) - Maria Şarapova (147 WTA) / ora 2.00


Marţi
Sorana Cârstea (53 WTA) - Lesley Kerkhove (170 WTA)
Monica Niculescu (58 WTA) - Kristina Mladenovici (14 WTA)
Ana Bogdan (127 WTA) - Taylor Townsend (119 WTA)

Monica Niculescu şi Ana Bogdan se pot întâlni în turul II la US Open

Monica Niculescu n-a strălucit deloc la turneele de Grand Slam din acest an, fiind eliminată mereu în primul tur. La New York, ea are parte de un debut dificil, contra uneia dintre revelaţiile sezonului. Franţuzoaica Kristina Mladenovici, locul 14 WTA, a câştigat anul acesta turneului de la Sankt petersburg şi a jucat finale la Acapulco, Stuttgart şi Madrid. Monica şi Mladenovici s-au întâlnit de două ori până acum şi de fiecare dată a câştigat jucătoarea noastră (2013 Florianopolis, 2015 Katowice - ambele întâlniri pe hard).

niculescu wimbledon

Un meci mult mai dificil va avea Mihaela Buzărnescu (foto jos), care a ajuns în premieră pe tabloul principal al unui turneu de Grand Slam. Buzărnescu (29 ani / 133 WTA) a trecut de trei tururi de calificări şi va juca în primul tur contra danezei Caroline Wozniacki, o jucătoare cotată între primele cinci favorite la US Open. Mihaela s-a declarat mulţumită cu îndeplinirea obiectivului de a intra pe tabloul principal, mai ales că ea are o carieră marcată de accidentări şi timp de trei ani nu a putut juca deloc tenis. Ea a afirmat că obiectivul său este de a intra în Top 100 WTA în cel mai scurt timp.


 

image

Ana Bogdan, prezentă pentru a doua oară pe tabloul principal la US Open, dar şi la fiecare Grand Slam din acest an, are o şansă bună de a trece mai departe. Ea o va întâlni pe americanca Taylor Townsend, o sportivă cu greutate. Cu greutate la propriu, dar o greutate care nu se regăseşte nicăieri în mod oficial. Taylor, învinsă recent de Simona Halep la Cincinnati, a fost una dintre cele mai bune junioare din istoria SUA, fostă număr 1 mondial, câştigătoare la Australian Open (2012) şi finalistă la Wimbledon (2013). În ciuda acestor succese, Federaţia Americană a decis să-i retragă sprijinul financiar deoarece aceasta nu reuşea să se încadreze în greutatea optimă. Taylor, care e acum locul 119 mondial, mai bine clasată decât Ana Bogdan, e la a treia prezenţă pe tabloul principal de la US Open. În 2014 şi 2016 s-a oprit în primul tur. Va fi interesantă disputa ei cu Ana Bogdan. Sunt două jucătoare care joacă atât turnee WTA, cât şi ITF, cu performanţe oarecum asemănătoare, ceva mai bune totuşi pentru româncă. Ana are o semifinală anul acesta (Bucureşti) şi un sfert de finală (Praga), iar Taylor un sfert de finală (Auckland). În calificări la Cincinnati, acum două săptămâni, Taylor Townsend a eliminat-o pe Irina Begu. 

image

Sorana poate da peste Ostapenko

Olandeza Lesley Kerkhove este prima adversară a Soranei Cârstea. Jucătoarea de pe locul 170 mondial este la prima prezenţă pe tabloul principal a unui Grand Slam. Ea a jucat şi la BRD Bucharest Open, unde a pierdut în primul tur. Mult mai interesant pentru Sorana Cârstea se anunţă disputa din turul al doilea, unde poate da peste letona Jelena Ostapenko, câştigătoarea de la Roland Garros.

image

Irina Begu o va întâlni pe ucraineanca Kateryna Kozlova, locul 115 WTA, o jucătoare care nu ar trebui să-i pună probleme. Kozlova a participat anul acesta şi la BRD Bucharest Open, unde a fost eliminată în turul I. Ea a prins două sferturi de finală în 2017, la Bastad şi Brisbane, şi a a bifat meciuri pe tabloul principal la Australian Open şi Roland Garros, iar la Wimbledon a fost eliminată în calificări. Irina a jucat de două ori contra adversarei sale şi a învins-o de tot atâtea ori (2014- Taşkent, 2015- Seul). Dacă va trece de Kozlova, Begu va juca cel mai probabil cu Anastasia Sevastova, locul 17 WTA.

Româncele în 2017 la Grand Slamuri

Australian Open: Simona Halep, Monica Niculescu, Ana Bogdan, Patricia Ţig (eliminate în turul I), Irina Begu (eliminată în turul II), Sorana Cârstea (eliminată în optimi)

Roland Garros: Monica Niculescu, Ana Bogdan, Irina Begu, Patricia Ţig (eliminate în turul I), Sorana Cârstea (eliminată în turul II), Simona Halep (finalistă)

Wimbledon: Monica Niculescu (eliminată în turul I), Irina Begu, Ana Bogdan (eliminate în turul II), Sorana Cârstea (eliminată în turul III), Simona Halep (eliminată în sferturi)

Misiune infernală pentru Marius Copil

image

Marius Copil, singurul român prezent la US Open, n-a avut niciun dram de noroc la tragerea la sorţi. El va juca în turul I cu francezul Wilfried Tsonga, al optulea favorit al turneului. Pentru Marius va fi prima prezenţă pe tabloul principal de la US Open, după ce anul acesta s-a aflat în aceeaşi postură la Roland Garros şi Wimbledon. Din păcate pentru el, Copil n-a trecut niciodată de turul I.

Bilanţul românilor în 2017 (WTA şi ATP)

Simona Halep 33 victorii - 12 înfrângeri
Sorana Cârstea 21 victorii - 20 înfrîngeri
Irina Begu 23 victorii - 22 înfrângeri
Monica Niculescu 8 victorii -16 înfrângeri
Ana Bogdan 20 victorii -18 înfrângeri
Mihaela Buzărnescu 5 victorii - 2 înfrângeri (toate în calificări)

Marius Copil 5 victorii - 11 înfrângeri

Citeşte AICI un reportaj de la New York - De ce America suferă în tăcere la US Open

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite