Cine sunt contracandidaţii lui Sepp Blatter la şefia FIFA: un preşedinte de federaţie, un fost mare fotbalist, un prinţ iordanian şi un fost diplomat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Figo va fi contracandidatul lui Sepp Blatter la şefia FIFA
Figo va fi contracandidatul lui Sepp Blatter la şefia FIFA

Pe 29 ianuarie a expirat d-line-ul pentru depunerea candidaturilor la preşedinţia FIFA. De 17 ani în fruntea forului mondial, elveţianul Sepp Blatter vizează cel de-al cincilea mandat şi e şi acum marele favorit al algerilor. Cel mai puternic contracandidat pare un olandez, pe care şi FRF a anunţat că-l va sprijini la alegeri.

De neclinit parcă din fruntea FIFA, Sepp Blatter (78 de ani) a promis după CM 2014 că va face un pas înapoi şi se va retrage. 

Totul pe fondul unor critici tot mai intense în legătură cu acuzele de corupţie uriaşe la adresa forului conducător al fotbalului mondial, mai ales în legătură cu atribuirea CM 2018 şi 2022, către Rusia şi Qatar. 

Doar că elveţianul s-a răzgândit şi a anunţat că va candida pentru al cincilea mandat. Are sprijinul a patru din cele şase confederaţii care formează FIFA, AFC (Asia), CAF (Africa), CONMEBOL (America de Sud) şi Oceania şi e principalul favorit şi acum la câştigarea alegerilor. 

În ultima perioadă, mai mulţi contracandidaţi şi-au anunţat intenţia de a participa la alegeri, iar patru dintre ei şi-au şi depus dosarele, până la 29 ianuarie, când a fost termenul limită. Fostul atacant francez David Ginola n-a mai intrat însă în cursă, după ce n-a găsit sprijinul a cel puţin cinci federaţii membre ale FIFA, potrivit regulamentului. 

Contracandidaţii lui Blatter

Michael van Praag (67 de ani). Reprezentantul UEFA, fiind preşedintele federaţiei olandeze, fiind susţinut la alegeri şi de către FRF. 

Michael van Praag este fiul unui fost  conducător al legendarului Ajax din anii '70, fiind singurul personaj care a avut curajul să-l critice pe Blatter, la ultimul Congres al FIFA, desfăşurat în Sao Paulo, înaintea CM 2014. „FIFA şi-a pierdut credibilitatea. S-a întors mult în trecut. I-am spus în urmă cu trei săptămâni lui Joseph Blatter: «Sepp, vreau să modernizez FIFA. Este o modernizare pe care lumea o cere». Aceste alegeri sunt precum fotbalul. Nu întotdeauna câştigă echipa cea mai puternică, există şi surprize“, a declarat Van Praag, în urmă cu două zile, când şi-a depus candidatura. Pe lângă Olanda şi România (FRF), Van Prag mai este sprijinit oficial şi de Belgia, Suedia, Scoţia şi Insulele Feroe.

Ali bin Al Hussein (39 de ani). În prezent vicepreşedinte FIFA şi vicepreşedintele Confederaţiei Asiatice este un prinţ iordanian, preşedinte al federaţiei din ţara natală. 

Şi el a fost unul dintre criticii lui Blatter şi a cerut ca dezvăluirile raportului Garcia, în legătură cu acuzaţiile de corupţie la adresa modului în care au fost atribuite CM 2018 şi CM 2022, să fie făcute publice. Un lucru pe care, până acum, FIFA nu l-a făcut. „E momentul să terminăm cu polemicile interne şi să revenim la sport. Nu a fost o decizie uşoară, dar am luat-o după discuţii cu mai mulţi colegi din cadrul FIFA“, a scris prinţul, pe Twitter, în momentul lansării candidaturii. În ciuda faptului că e vicepreşedinte al Confederaţiei Asiatice, AFC a anunţat că-l va sprijini pe Blatter. 

Luis Figo (42 de ani). Anunţul candidaturii fostului mare fotbalist portughez a fost o surpriză, venind doar în urmă cu doar câteva zile. Figo are o imagine pozitivă la nivelul fotbalului mondial, după o carieră impresionantă. 

Portughezul s-a retras de pe gazon în 2009, după ce-a evoluat pentru grupări de top ale Europei, precum Real, Barcelona sau Inter. A avut apoi diverse funcţii administrative în cadrul unor foste cluburi, a făcut parte şi din mai multe Comisii ale UEFA, şi are mai multe afaceri în fotbal. Ar putea să-i dea şi el bătăi de cap lui Blatter, mai ales că e sprijinit nu doar din zona Europei, dar e văzut bine şi în Africa sau Asia. „Candidatura lui Figo e un mare pas înainte pentru fotbal. Cariera lui garantează un viitor mai bun pentru FIFA, în următorii ani“, l-a lăudat compatriotul Jose Mourinho, cu care Figo a colaborat la Inter. 

Jerome Champagne (56 de ani). E un francez, fost adjunct al secretarului general al FIFA, şi candidatul cu cele mai mici şanse.

Asta deşi a fost primul care şi-a început campania, anunţându-şi intenţia de a participa la alegeri încă din urmă cu exact cu an. Are „păcatul" că a fost prea apropiat de actualul regim, fiind secretar general al FIFA timp de 11 ani (1999-2010), consilier personal al lui Blatter şi şeful campaniei electorale a elveţianului la victoria de la alegerile din 2002. Înainte de a intra în „familia“ FIFA, Champagne a activat în diplomaţie, între 1983 şi 1998. Pare mai puţin un contracandidat şi mai mult un iepure al lui Blatter. 

Candidaţii pentru postul de preşedinte al FIFA trebuie să fi avut un rol activ în administraţie în fotbal, în doi din ultimii cinci ani, dar şi să fie susţinuţi fiecare de cinci federaţii membre ale forului.

209 reprezentanţi ai federaţiilor membre FIFA alege pe 29 mai, la Zurich, noul preşedinte al forului mondial. 

Citeşte şi 

FRF nu-l susţine pe Blatter la şefia FIFA. Răzvan Burleanu are un alt preferat

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite