Cel mai scump transfer din istoria fotbalului s-a concretizat: Paul Pogba a fost cumpărat de Manchester United pentru 105 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fotbalistul francez Paul Pogba a devenit, marţi dimineaţă, cel mai scump jucător transferat în istoria fotbalului, după ce clubul italian Juventus Torino a confirmat vânzarea lui către echipa engleză Manchester United pentru 105 milioane de euro, plus clauze adiţionale care ar putea însuma încă 5 milioane de euro.

Transferul a fost confirmat pe Twitter şi de agentul jucătorului, olandezul Mino Raiola.

Salariul fotbalistului nu a fost anunţat, însă speculaţiile din presa britanică îl plasează în jurul sumei de 300.000 de euro/săptămână, ceea ce l-ar face al treilea cel mai bine plătit fotbalist din lume – după Cristiano Ronaldo şi Lionel Messi.

Pogba, care joacă pe postul de mijlocaş central, se întoarce la clubul englez la patru ani după ce a plecat liber de contract pentru a se alătura celor de la Juventus, marcând un profit de neimaginat la acea vreme pentru clubul italian.

Suma de transfer netă depăşeşte recordul stabilit anterior de transferul atacantului galez Gareth Bale de la Tottenham Hotspur la Real Madrid în 2013, în valoare de 100 de milioane de euro. Totuşi, luând în calcul ratele de schimb valutar de la acel moment, transferul lui Bale ar valora astăzi aproximativ 119 milioane de euro, conform CNN.

„Sunt încântat să revin la United. A fost întotdeauna un club care a avut un loc aparte în inima mea şi de-abia aştept să lucrez cu Jose Mourinho (n.r. - antrenorul lui Manchester United)” a declarat Pogba, luni seară, pentru site-ul oficial al clubului englez. 

Anunţul pune capăt unei telenovele care a durat mai bine de două săptămâni, timp în care s-a speculat că transferul ar putea fi deturnat de cluburi precum Real Madrid sau Chelsea. Însă situaţia a părut că s-a clarificat la sfârşitul săptămânii trecute, după ce Juventus a confirmat că i-a permis lui Pogba să efectueze o vizita medicală pentru Manchester United.

Pogba, în vârstă de 23 de ani, a jucat 178 de meciuri oficiale şi a înscris 34 de goluri pentru Juventus Torino pe parcursul a patru sezoane. Francezul a câştigat patru titluri de campion al Italiei, de două ori Cupa Italiei şi tot de două ori Supercupa Italiei cu Juventus, ajungând cu echipa italiană până în finala Ligii Campionilor în sezonul 2014-2015.

În precedenta perioadă petrecută la Manchester United, Pogba a jucat şapte partide oficiale fără a înscrie niciun gol şi a plecat cu scandal de la clubul englez, fiind acuzat de antrenorul de pe atunci Sir Alex Ferguson că „nu a arătat respect clubului” prin decizia de a pleca liber de contract, deşi United îi propusese un salariu mai bun, conform unui articol din „The Guardian” publicat în iulie 2012.

Mijlocaşul venise la United ca junior în 2009, de la academia clubului francez Le Havre, care l-a acuzat la acea vreme că nu a respectat un angajament făcut anterior cu familia acestuia de a semna primul contract de profesionist cu echipa franceză. Le Havre a reclamat Manchester United la FIFA pentru că ar fi oferit beneficii jucătorului pentru a-l convinge să semneze cu academia clubului englez, însă cazul s-a încheiat după ce cluburile au ajuns la un acord pentru transferul jucătorului, pentru o sumă confidenţială.

Manchester United îşi încoronează astfel o campanie de transferuri spectaculoasă, în cursul căreia i-a mai transferat pe apărătorul ivorian Eric Bailly de la Villareal, pe mijlocaşul armean Henrik Mkhitarian de la Borussia Dortmund şi pe atacantul suedez Zlatan Ibrahimovic, venit liber de contract după încheierea contractului cu Paris Saint-Germain.

Totuşi, United nu va participa în acest an în cea mai prestigioasă competiţie a cluburilor din Europa, Liga Campionilor, deoarece clasarea pe locul al cincilea în sezonul trecut al campionatului englez îi asigură doar o participare în UEFA Europa League.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite