"Ceauşescu - PCR/Au băgat Rapid-n B". Povestea celei mai mari umilinţe suferite de giuleşteni în meciurile cu Steaua
0
Meciurile dintre Rapid şi Steaua au avut mereu o încărcătură aparte, indiferent de locul ocupat de cele două formaţii în clasament şi au oferit episoade memorabile.
„Vreau să batem Rapidul la scor. 5-0, 6-0, cât mai mult. Dau bani pentru asta. Câte 5.000 de euro pentru fiecare gol marcat după 3-0”, a spus exaltat, tăind aerul cu pumnii, finanţatorul stelei, Gigi Becali. În fapt, acesta visează ca echipa sa să aplice giuleştenilor o corecţie, mai drastică decât acel 8-2 care a zguduit echipa din Grant cu o jumătate de an înainte de Revoluţie.
60.000 de oameni pe 23 August
Pe 3 mai 1989, 60.000 de oameni au intrat pe fostul „23 August”, chiar dacă meciul era între o echipă aflată la retrogradare, Rapid, şi alta, Steaua, care urma să joace finala Cupei Campionilor Europeni, contra lui AC Milan. În mulţime, rapidiştii au scos un steag al Stelei şi i-au dat foc, gest de sfidare maximă faţă de ceauşism. Stadionul a vuit puternic în minutul 3, când Ciolponea marcat, dar a amuţit un minut mai târziu, la egalarea lui Victor Piţurcă. Rapid n-a rezistat decât 18 minute, pentru că tot Piţi a punctat pentru oaspeţi. „Steaua avea echipă bună, nu se compara cu noi, care ne chinuiam să rămânem în Liga 1. Ne-au încălecat rău de tot”, şi-a amintit fostul căpitan al giuleştenilor, Ion Goanţă.
Steaua a marcat 124 de goluri
Scorul a luat proporţii neverosimile, 1-3 (Rotariu- 53), 1-4 (D. Petrescu -54), 2-4 (Goanţă-62), 2-5 (Lăcătuş-72), 2-6 (Piţurcă 82), 2-7 (Rotariu-84), 2-8 (Balint – 86). A fost un meci în care pentru Steaua a înscris aproape toată echipa, însă nu şi Gheorghe Hagi, care a regizat însă jumătate dintre goluri. Reacţiile vizavi de acest meci au fost contradictorii, dar nimeni n-a pus la îndoială superioritatea Stelei. „Au dat însă două goluri din ofsaid şi atunci s-a rupt totul”, susţine portarul de atunci al Rapidului, Leo Toader.
„Noi aveam un dream-team, băteam pe toţi la scor atunci”, a dezvăluit Gabi Balint. Adevărul este că Steaua a terminat acel sezon cu 124 de goluri marcat, dar n-a fost cea mai prolifică echipă a României, pentru că Dinamo a marcat de 130 de ori. Oricum, campionatul respectiv a fost câştigat de Steaua fără a cunoaşte înfrângerea, cu 31 de victorii şi 3 egaluri. Rapid, în schimb, a retrogradat şi a rămas cu scandarea istorică: „Ceauşescu -PCR / Au băgat Rapid-n B”.
Giuleştiul s-a răzbunat în 2010
Ioan Andone este tehnicianul care a pregătit Rapidul la cea mai categorică victorie asupra Stelei. Pe 18 aprilie 2000, Rapid a zdrobit Steaua lui Stoichiţă cu 5-1, Tătăruşanu încasând de la Ioniţă (2), M.Constantin, Helder şi Cesinha. În afara lui Ioniţă, la Rapid mai sunt acum Herea şi Grigorie, în vreme ce Steaua îl mai are în lot şi pe Tănase (autorul golului). „M-am simţit umilit. A fost o ciuruială rapidă. Pac-pac, ne-au dat patru goluri în 35 de minute, iar noi n-am avut niciun corner. Ce-ar mai fi de zis?”, a declarat la finalul meciului de atunci Becali, omul care vrea acum umilirea Rapidului.
Cele mai mari scoruri între cele două echipe
1948 CFR Bucureşti-CSCA Bucureşti 5-2
1959 CCA-Rapid 4-0
1988 Steaua – Rapid 5-0
1989 Rapid – Steaua 2-8
2010 Rapid – Steaua 5-1
Rapid- Steaua se joacă duminică, de la ora 20.30, în direct la Digisport