Burleanu, la ora dezvăluirilor: Câţi bani câştigă FRF după calificarea la Euro 2016 şi ce s-ar fi petrecut în cazul unui eşec

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Răzvan Burleanu
Răzvan Burleanu

Invitat la „Adevărul Live”, preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, a dezvăluit o parte din stategia de lucru a forului condus de el, atât în ceea ce priveşte echipa naţională, cât şi proiectele demarate de conducerea FRF.

"Calificarea la Euro 2016 este o performanţă pentru că noi nu am fost decât la un turneu final în ultimii 15 ani. Calificarea ar fi fost o normalitate dacă am fi fost mereu la turneele finale"
 

Comitetul Executiv va discuta joi situaţia lui Anghel Iordănescu. E doar o problemă de procedură birocratică aprobarea continuării mandatului său, pentru că există o clauză care prevede asta. Iordănescu va avea alături tot stafful din preliminarii

Cu Victor Piţurcă am avut o colaborare bună. Cu Anghel Iordănescu avem o relaţie extraordinară. Nu doar noi, ci şi jucătorii sunt impresionaţi de relaţia cu el şi de felul în care pregăteşte fiecare meci sau antrenament.
Declaraţia lui Chiricheş la adresa fanilor, după meciul cu Finlanda, nu a fost o declaraţie fericită, pe care şi el o regretă şi cu siguranţă acest lucru nu se va mai repeta.

Calificarea naţionalei e comparabilă cu rezultatelor olimpicilor. Nu avem niciun merit noi ca sistem. Dacă mergi şi vezi cum se antrenează copii vei realiza asta. De aceea trebuie intervenit şi de aceea am demarat mai multe proiecte, însă rezultatele nu pot apărea mâine. Un termen ar fi de 5-6 ani, dar pot fi performanţe şi mai devreme. 

Departamentul de scouting extern poate da rezultate mai devreme. Am găsit jucători la Under 17 sau Under 19, care nu vorbesc româna, dar pe care i-am cooptat la loturile naţionale. Copiii ai unor români plecaţi demult afară.

„Două milioane de euro, bonus de la sponsori”

Această calificare are un dublu impact financiar. De la sponsori vin bonusuri de două milioane de euro, iar de la UEFA noi ne-am bugetat 7-8 milioane de euro. Dacă ar veni mai mult ar fi fantastic, iar diferenţa ar merge spre proiectele pe care le-am demarat. Oricum avem alocaţi 1,5 milioane de euro pentru ele.

Necalificarea ar fi fost un dezastru. Am fi avut mari dificultăţi de continuare a proiectelor iniţiate. Nu ar fi existat entuziasm, dar nici credibilitate.

Noi, ca ţară, avem un nivel de practicare al fotbalului de 0,5%, în vreme ce în Europa cota e 2,2 %. De aceea am şi făcut proiectul „Împreună pentru fotbal”, care are 11 competiţii sub umbrela lui.

Primul pas important pentru îmbunătăţirea situaţiei din fotbal este schimbarea managementului. Aşa am decis să organizăm primul curs de management, un proiect finanţat exclusiv de UEFA, un proiect pilot, care nu s-a mai făcut nicăieri. La el s-au înscris toţi preşedinţii de club din Liga I, plus câţiva din liga secundă, de la fotbal feminin, dar şi alţii. Sunt 35-40 de persoane care vor participa la cursurile care vor începe în luna noiembrie.

Eu am recomandat tuturor cluburilor din Liga I să dea salarii mai mici şi un sistem de bonusare, care să motiveze jucătorii.
Am reuşit ca, de la 1 ianuarie 2016, să aducem o modificare a Codului Fiscal, prin care să obţinem ca 

primele pentru participarea în cupele europene să nu mai fie impozitate.

„Nu avem fotbal de primele zece locuri din lume”

Avem o naţională bună în acest moment, dar fotbalul românesc şi echipa naţională nu sunt de primele zece locuri în lume. Ne-am dorit să fim cap de serie la tragerea la sorţi a grupelor pentru CM 2018 şi a fost o strategie faptul că am câştigat toate meciurile.

Noi nu avem la FRF prime de organizare de meciuri, prime de necalificare, dar Federaţia funcţionează după nişte criterii de performanţă. Eu îmi doresc ca toţi angajaţii FRF, dar şi membrii Comitetului Executiv, să aibă parte de prime, pentru ca toată lumea să înţeleagă că trebuie să lucreze pentru rezultate cât mai bune.

Pot să vă asigur că primele vor fi de bun simţ. Nicidecum la nivelul jucătorilor. Un fotbalist care a jucat toate meciurile va încasa în jur de 150.000 de euro. 

Jucătorii de la naţională au avut şi prime de joc pentru meciurile din preliminarii. Aşa a fost negocierea. Au agreeat o primă mai mică de calificare, pentru aceste recompense la fiecare punct, iar eu am fost de acord. Jucătorii nu s-au mai simţit păcăliţi, contractul a fost corect, fiecare ştie cât are de încasat. Am înţeles că în trecut jucătorii au fost minţiţi.

„Vom stabili o primă şi pentru câştigarea Campionatului European”

Pentru Campionatul European va fi o nouă negociere. Vor exista prime de obiectiv, inclusiv pentru câştigarea titlului european. Un obiectiv perfect realizabil este ieşirea din grupă.

Cu Mircea Lucescu am avut o singură discuţie, dânsul a fost prima opţiune ca selecţioner. Am fost surprins să aflu că aceea a fost singura ofertă pe care a avut-o de a fi antrenorul României. Varianta noastră  era de a fi şi selecţioner şi antrenor la echipa lui de club.

Eu nu mă exprim niciodată în privinţa selecţiei de la echipa naţională. Nu am licenţă de antrenor ca să fac asta, iar rolul meu şi al echipei administrative este să asigurăm staff-ului tehnic toate condiţiile pentru a-şi face treaba cât mai bine.

Când nu l-am susţinut pe Blatter, s-a spus că vom avea de suferit, dar iată că suntem şi calificaţi la Campionatul European, n-am avut nici arbitraje proaste şi am beneficiat şi de multe proiecte. Dacă Michel Platini îşi rezolvă problemele cu suspendare, toată Europa îl va susţine pe el, dacă nu voturile se vor îndrepta către Giani Infantino.

Eu m-am obişnuit să fiu şocat în fiecare zi, în ceea ce priveşte activitatea la Federaţie. Încă mai regăsesc supraevaluări pe anumite lucruri, preţuri pe care le-am dus în jos. Am reuşit să acoperim în timp record un deficit de 5 milioane de euro.

Echipamentul pe care l-am avut la meciul cu Feroe, va fi cel pe care echipa îl va purta la Euro. Calitativ, cel de joc, este net peste cel precedent, iar despre cel de prezentare, ce să mai vorbim.

„Nu există niciun risc să pierdem organizarea Campionatului European din 2020” „Pe contracte de sponsorizare azi suntem undeva la 4 milioane de euro, iar în 2008, în plină perioadă de boom economic, Federaţia încasa în jur de două milioane de euro”


Grupa pe care o vrea Răzvan Burleanu la Euro 2016
Anglia, Ucraina, România, Ungaria

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite