Concluzie la Cupa Confederaţiilor: Brazilia renaşte! Cine sunt cei care au desfiinţat Spania, campioana mondială şi europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Brazilia a câştigat a patra oară Cupa Confederaţiilor. FOTO: Reuters
Brazilia a câştigat a patra oară Cupa Confederaţiilor. FOTO: Reuters

Cu un an înainte de CM 2014, naţionala sud-americană şi-a depus candidatura la titlu. A câştigat Cupa Confederaţiilor, după ce a desfiinţat Spania, 3-0 în finala de pe “Maracana”.

Cupa Confederaţiilor s-a încheiat luni dimineaţă cu o finală de poveste şi cu o nouă şi veche câştigătoare. Brazilia a devenit prima echipă care cucereşte trei titluri consecutive, după 3-0 în finala cu Spania. „Competiţia va fi crucială pentru noi. Vom vedea cum reacţionează jucătorii, atât pozitiv cât şi negativ, la presiunea pusă de fani şi de către mass-media“, spunea selecţionerul Luiz Felipe Scolari înainte de startul turneului care a devenit în ultima perioadă un preambul al Mondialului. 

„Pentacampeoes“ au trecut testul cu brio, iar pe iarba de pe „Maracana“ şi-au depus candidatura pentru titlul mondial de anul viitor. „Au revenit campionii“ au scandat cei  74.000 de fani care au văzut pe viu cum „Selecao” dezmembrează „Furia Roja“, campioana mondială şi europeană en-titre. 

Ultimul titlu mondial a fost cu Scolari. Următorul?

Finala n-a fost o întâmplare, pentru că Brazilia a evoluat foarte bine în fiecare meci al turneului, în care a legat victoriile, a marcat 14 goluri în cinci partide şi a încasat doar cinci. Ultimul act al Cupei Confederaţiilor a avut mai degrabă rolul de a transmite un mesaj mondial.„Am arătat tuturor că naţionala Braziliei a revenit. Că merită respect, după o victorie mare în faţa celor mai buni din lume“, a spus Neymar, după finală. 

Un merit uriaş al acestui come-back al sud-americanilor îl are Luiz Felipe Scolari (64 de ani). În 2002, cu „Big Phil“ la timonă, Brazilia celor trei R, Ronaldo, Ronaldinho şi Rivaldo, câştiga cel de-al cincilea titlu mondial. Şi ultimul, de atunci, pentru că la următoarele două turnee parcursul „Selecao“ s-a oprit de fiecare dată doar în sferturi, sug bagheta lui Parreira şi Dunga. Mano Menezes a fost o alegere neinspirată (2010-2012), a dezamăgit la Jocurile Olimpice de la Londra, aşa că Brazilia a revenit la omul care i-a adus ultimul Mondial. 

Scolari şi-a început slab noul mandat, în noiembrie 2012, dar a recuperat pe parcurs. După o singură victorie în primele şase partide, un 4-0 cu Bolivia, într-un amical, au venit şase succese consecutive, cinci la Cupa Confederaţiilor. Şi toate în faţa unor echipe importante, de la Franţa (amical), Japonia, Italia, Uruguay, Spania până la Mexicul în faţa căruia Brazilia pierdea în 2012 finala olimpică. 

neymar cupa confederatiilor FOTO Reuters

Neymar, cel mai bun jucător al turneului. Foto: Reuters

Staruri, veterani şi tineri ce-şi fac acum un nume 

„Big Phil“ n-a schimbat radical lotul Braziliei. Drept dovadă, ţinând cont şi de restricţiile de vârstă care există la competiţiile olimpice, cinci titulari din ultimul act la J.O.  de la Londra au fost titulari şi în finala de pe „Maracana“, cu Spania.  Dar, ajutat şi de Carlos Alberto Parreira, şi el câştigător ca selecţioner al unui titlu mondial cu Brazilia (1994), acum director tehnic, Scolari a reuşit un mix perfect între staruri, jucători experimentaţi şi tineri care abia acum îşi fac un nume pe piaţa fotbalului mondial. 

Indiscutabil, „diamantul“ actualei selecţionate a Braziliei este Neymar (21 de ani). Barcelona îşi freacă mâinile de bucurie că l-a transferat cu câteva zile înainte de  startul turneului, pentru 57 de milioane de euro. Probabil, preţul ar fi fost acum mai mare. Noul vârf al catalanilor este cel mai bun tânăr marcator al naţionalei Braziliei. E într-o formă de zile mari, cu şapte goluri în ultimele nouă meciuri, patru la Cupa Confederaţiilor. În total, Neymar are 24 de goluri în 39 de partide! 

Goalkeeper-ul Julio Cesar (33 de ani) şi Fred (29 de ani), autorul unei „duble“ în finala cu Spania, sunt deja veterani, dar grosul echipei îl dau jucătorii experimentaţi, de la echipe de top din Europa, precum Thiago Silva (PSG), David Luiz (Chelsea), Marcelo (Real Madrid), Alves (Barcelona) sau Luiz Gustavo (Bayern Munchen). 

Oscar (Chelsea) e deja consacrat, în timp ce noutăţile sunt reprezentate de mijlocaşi Paulinho sau Fernando. Primul se va transfera în zilele următoare la Tottenham, al doilea a semnat în urmă cu câteva săptămâni cu Şahtiorul lui Lucescu. 

Brazilia arată bine, are jucători, antrenor şi suporteri fanatici, dar şi-a atras un „blestem“ pentru CM 2014. Până acum, nicio câştigătoare de Cupa Confederaţiilor n-a luat în anul următor Mondialul. 

Cupa Confederaţiilor (titluri)

Brazilia (4) 1997, 2005, 2009, 2013

Franţa (2) 2001, 2003

Argentina (1) 1992

Mexic (1) 1999

Danemarca (1) 1995

BRAZILIA SPANIA 3-0

Brazilia: Julio Cesar - Dani Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo - Paulinho (Hernanes 88), Luiz Gustavo - Hulk (Jadson 73) Oscar, Neymar - Fred (Jô 78). Selecţioner: Luiz Felipe Scolari

Spania: Casillas - Arbeloa (Azpilicueta 46), Piqué, Sergio Ramos, Jordi Alba - Xavi, Busquets, Iniesta - Mata (Navas 52) - Pedro, Torres (Villa 59). Selecţioner: Vicente Del Bosque

Stadion: „Maracana”, 73.500 de spectator 

Cartonaş roşu: Pique (68)

Goluri: Fred 2, 47, Neymar 44.

Arbitru: Bjorn Kuipers (Olanda)

În finala mică a Cupei Confederaţiilor, Italia a învins Uruguay, la penalty-uri, scor 5-4 (2-2 după 90 şi 120 de minute de joc)

Incidente Brazilia

Manifestaţiile şi protestele au însoţit fotbalul, la Cupa Confederaţiilor. FOTO: REUTERS

Brazilia, între fotbal şi violenţe 

Cupa Confederaţiilor a arătat că brazilienii iubesc fotbalul, dar şi că ştiu să-şi apere drepturile în stradă. Cele 12 miliarde de dolari cheltuite pentru organizarea Mondialului din 2014 n-au prea fost pe gustul unei ţări cu numeroase probleme economice şi sociale. Iar Cupa Confederaţiilor a picat la mijloc. 

Înainte de fiecare partidă au existat proteste în principalele oraşe din "Ţara Cafelei". Manifestaţiile au fost declanşate de scumpirea preţurilor pentru transportul în comun şi au ajuns să vizeze toate problemele statului. 

Şi înaintea finalei, 3.000 de persoane s-au ciocnit cu forţele de ordine, la 500 de metri de arena „Maracana“ din Rio de Janeiro. 

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite