Azi e festivitatea de deschidere a FOTE, "fabrica" de medalii olimpice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râşnov  va găzdui întrecerile de sărituri cu schiurile    FOTO Mediafax
Râşnov  va găzdui întrecerile de sărituri cu schiurile    FOTO Mediafax

Festivalul Olimpic de iarnă al Tineretului European va fi găzduit de Valea Prahovei, între 17 şi 22 februarie. Astăzi, de la ora 19.30, în prezenţa preşedintelui CIO, Jacques Rogge, va avea loc ceremonia de deschidere, pe arena Liceului Sportiv din Braşov.

Dacă în 2012, Bucureştiul a fost în centrul atenţiei lumii pentru o zi, prin organizarea finalei Ligii Europa, partidă care a adus în România peste 20.000 de turişti, în 2013, un alt eveniment de anvergură va aduce ţara noastră în prim-planul sportului mondial.

E vorbă de Festivalul Olimpic de iarnă al Tineretului European. Acesta aparţine Asociaţiei Comitetelor Olimpice Europene (EOC) şi se află sub egida Comitetului Internaţional Olimpic (CIO). FOTE Braşov 2013 reprezintă o mini-olimpiadă de iarnă, destinată celor între 14 şi 18 ani. La ea participă 1505 sportivi şi oficiali din 45 de ţări, care vor sta în satul Olimpic din oraşul de sub Tâmpa. Întrecerile de schi alpin, schi fond, patinaj viteză, patinaj artistic, biatlon, hochei şi sărituri cu schiurile vor fi găzduite de Răşnov, Poiana Braşov, Cheile Grădiştei şi Predeal.

„Va fi un magnet turistic“

Preşedintele Comitetului Olimpic Sportiv Român (COSR), Octavian Morariu, s-a zbătut mult pentru ca FOTE, iniţial privit ca o misiune imposibilă, să ajungă în ţara noastră. „La sfârşitul anului 2006, aproape toţi cei cu care vorbeam spuneau că nu se poate organiza aşa ceva în România, dar am demonstrat că se poate. Această competiţie e un test. Dacă reuşim să organizăm cum trebuie, ne putem gândi şi la alte proiecte viitoare“, a declarat Morariu pentru „Adevărul“.

El insistă că evenimentul care se va intinde pe durata a şase zile e o şansă uriaşă pentru România: „Cu această ocazie, toată Valea Prahovei va fi cunoscută în Europa. Din punct de vedere turistic, FOTE e un magnet, un mijloc de promovare teribil“.

80% dintre participanţi ajung la JO

Pe lângă impactul pe care îl va avea asupra ţării noastre, FOTE Braşov 2013 poate pune bazele unui viitor strălucit pentru sporturile de iarnă în România. „Toţi copiii care vor concura acolo vor creşte. Trebuie ştiut că 80 la sută dintre copiii care vin la Festivalul Olimpic al Tineretului European ajung la Jocurile Olimpice. Iar dintre ei zece la sută iau medalii“, a afirmat Morariu.

Ghinion: Eurosport a renunţat

FOTE a avut parte de o mediatizare impresionantă la ultimele ediţii, fiind transmis în întreaga Europa de Eurosport. Spre ghinionul nostru, celebrul post de televiziune a renunţat la eveniment, exact când acesta a ajuns în România!

„Încheierea contractului de transmisiune directă e în sarcina Comitetelor Olimpice Europene (EOC). Am fost anunţaţi de ei că Eurosport nu va mai transmite FOTE, nu numai Braşov 2013, ci şi ediţiile următoare, pe canalele sale. Această decizie a fost luată din motive financiare“, au explicat organizatorii. În aceste condiţii, competiţia va fi televizată de Digi Sport şi de TVR.

Duminică e festivitatea de deschidere

Ceremonia de Deschidere a FOTE Braşov 2013 va avea loc, duminică, 17 februarie, de la ora 19.30, in prezenţa preşedintelui CIO, Jacques Rogge. Pe durata desfăşurării FOTE, cele şapte pârtii din Poiana vor fi disponibile şi publicului. Singurele restricţii vor la porţiunea superioară a pârtiei Lupului şi cea inferioară a Subtelefericului. În plus, elevii şi studenţii din Braşov vor avea transport gratuit la competiţiile FOTE. Accesul elevilor şi studenţilor în mijloacele de transport se va face pe baza listelor transmise de către Inspectoratul Şcolar al Judeţului Braşov şi numai cu însoţirea de către cadrele didactice responsabile.

FOTE e un simbol pe care sportul românesc îl merită. Nu am excelat niciodată la sporturile de iarnă, dar am fost decenţi pe vremea mea. Să sperăm că ne vom recâştiga această decenţă. Ion Ţiriac fost preşedinte COSR

Vedete care şi-au început cariera la FOTE
*Schi alpin: Janica Kostelici (Slovenia), Anja Paerson (Suedia)
*Schi fond: Marit Björgen (Norvegia)
*Patinaj: Evgeni Plushenko şi Irina Sluckaya (Rusia), Elena Lyashenko (Ucraina)

Festivalul Olimpic de iarnă al Tineretului European de la înfiinţare până acum
EDIŢIE GAZDĂ CIFRE
1993 Aosta (Italia) 708 participanţi din 33 de ţări
1995 La Vella (Andorra) 447 participanţi din 40 de ţări
1997 Sundsvall (Suedia) 991 participanţi din 41 de ţări
1999 Poprad (Slovacia) 819 participanţi din 40 de ţări
2001 Vuokatti (Finlanda) 1,111 participanţi din 40 de ţări
2003 Bled (Slovenia) 1,242 participanţi din 41 de ţări
2005 Monthey (Elveţia) 1,200 participanţi din 41 de ţări
2007 Jaca (Spania) 1,284 participanţi din 43 de ţări
2009 Slask (Polonia) 1,620 participanţi din 47 de ţări
2011 Liberec (Cehia) 1,680 participanţi din 46 de ţări
2013 Braşov (România) 1,505 participanţi din 45 de ţări
*FOTE se organizează în fiecare an impar, iar fiecare an de organizare conţine o ediţie de iarnă si una de vară.

Componenţa loturilor României
Biatlon: Dorottya Buzaş, Richard Crăciun, Raul Andrei Demeter, Bernadette Focze, Norbert Kristo Norbert, Renata Racz (toţi 6 de la CSŞ Miercurea Ciuc), Oana Andreea Vălean (CSŞ Baia Sprie)

Schi alpin: Ania Monica Caill (CS Caraimanul Buşteni), Mihai Andrei Cenţiu (CS Universitar Braşov), Raluca Ciocănel Raluca (CS Carpaţi Sinaia), Robert Renaldo Frăţilă (CS Carpaţi Sinaia), Ioan Alexandru Nicolescu (AS Montana Ski Poiana Braşov), Koppany Papp Koppany (CSŞ Miercurea Ciuc)

Schi Fond: Reka Bajko (CSŞ Gheorgheni), Daniela Sabinela Capata, Alin Florin Cioancă, Marius Daniel Talpaş (toţi trei de la LPS Bistriţa), Luca Daniel Cojocaru, Daniel Florin Pripici (ambii CSŞ Sinaia), Erszebet Emilia Sara, Edit Vakaria (ambele de la CSŞ Gheorgheni)

Sărituri cu schiurile: Robert Buzescu-Purice şi Raluca Mădălina Trîmbitaş (ambii de la CSŞ Braşovia), Daniela – Vasilica Haralambie (CS Săcele), Sorin Iulian Pîtea, Eduard Torok (ambii de la CSS Dinamo Râşnov), Robert Valentin Tatu (CS Dinamo Centrul Sportiv Braşov)

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite