Au mai rămas 10 zile până la startul Mondialelor de handbal feminin. Află programul şi lotul României

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neagu

Singura echipă naţională din sportul românesc care mai are încă şanse de calificare la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, echipa feminină de handbal, se pregăteşte intens pentru participarea la cea de-a 22 ediţie a Campionatului Mondial.

România este singura ţară din lume a cărei echipă naţională a participat la toate ediţiile Campionatului Mondial şi are în palmares o medalie de aur (1962) şi două de argint în această competiţie (1973 şi 2005). Tricolorele s-au calificat la turneul final din acest an după ce au eliminat, în play-off, reprezentativa Serbiei (32-26 şi 24-28). Ulterior, Serbia, dar şi Germania, au primit wild-card din partea IHF pentru participarea la turneul final. Tricolorele, care sunt pregătite de Tomas Ryde şi Costică Buceschi, vor pleca astăzi din ţară, având programate patru meciuri amicale, după care se vor deplasa direct în Danemarca pentru competiţia care va avea loc între 5 şi 20 decembrie. Româncele vor juca în compania Franţei, la Roanne (în 26 noiembrie), apoi la Paris vor participa la un turneu amical, în 28 noiembrie fiind programate meciurile România-Cehia şi Franţa-Cuba, iar în 29 noiembrie, partidele dintre învinse şi învingătoarele din prima zi, urmând a încheia amicalele la Eslov, în 2 decembrie, cu Suedia. La Mondiale, tricolorele vor evolua la Frederikshavn, în grupa D, cu Norvegia, Spania, Rusia, Kazahstan şi Puerto Rico. 

Spre deosebire de alte ediţii ale competiţiei, de această dată România se va prezenta la start cu o echipă plină de veterane, iar primul şapte probabil (Ungureanu – Ardean-Elisei, Neagu, Brădeanu, Geiger, Nechita, Manea), are o medie de vârstă extrem de ridicată, de 31,57 ani. „Obiectivele mele sunt pe termen lung. Obţinerea unei medalii este un proces în sine, construcţia se face însă pas cu pas. În filosofia mea priorităţile sunt legate de îmbunătăţirea calităţii jocului, cooperarea în cadrul grupului, eficienţa jocului şi optimizarea resurselor într-un mod mai inteligent”, a declarat tehnicianul Tomas Ryde. 

Fetele au fost prezente la Jocurile Olimpice de la Sydney, în 2000, şi de la Beijing, în 2008, unde s-au clasat de fiecare dată pe poziţia a şaptea. Echipa feminină de handbal are şanse de a mai prinde un bilet olimpic, dacă va trece cu bine de Campionatul Mondial, iar apoi de turneele preolimpice din 17-20 martie 2016. În acest moment, se ştiu 5 din cele 12 echipe calificate: Brazilia (gazdă), Norvegia (campioana europeană), Angola (campioana Africii), Argentina (câştigătoarea Jocurilor Pan-Americane) şi Coreea de Sud (campioană asiatică). Lor li se va adăuga campioana mondială, plus alte şase echipe care vor trece de turneele preolimpice.

Lotul României

Paula Ungureanu (35 de ani) HCM Baia Mare portar
Ionica Munteanu (36) HCM Baia Mare portar
Diana Petrescu (25) SCM Craiova portar
Valentina Ardean-Elisei (33) HCM Baia Mare extremă stângă
Ana-Maria Tănăsie (20) HCM Baia Mare extremă stângă
Cristina Neagu (27) Budućnost Podgorica inter stânga
Gabriela Perianu (21) HCM Baia Mare inter stânga
Gabriella Szűcs (31) HCM Baia Mare inter stânga
Eliza Buceschi (22) Thüringer HC centru
Aurelia Brădeanu (36) CSM Bucureşti centru
Luciana Marin (27) HCM Baia Mare centru
Melinda Geiger (28) HCM Baia Mare inter dreapta
Patricia Vizitiu (27) HCM Baia Mare inter dreapta
Oana Manea (30) CSM Bucureşti pivot
Crina Pintea (25) Thüringer HC pivot
Laura Chiper (26) Corona Braşov extremă dreaptă
Adriana Nechita (32) HCM Baia Mare extremă dreaptă

Componenţa grupelor Campionatului Mondial din 2015

Grupa A (se va juca la Herning): Danemarca, Muntenegru, Ungaria, Japonia, Tunisia, Serbia;

Grupa B (Naestved): Cuba, Suedia, Olanda, Polonia, China, Angola;

Grupa C (Kolding): Brazilia, Franţa, Argentina, Coreea de Sud, Congo, Germania;

Grupa D (Fredrikshavn): Norvegia, Spania, ROMÂNIA, Rusia, Porto Rico, Kazahstan.

Meciurile României: Porto Rico (5 decembrie), Kazahstan (7 decembrie), Spania (8 decembrie), Norvegia (10 decembrie), Rusia (11 decembrie)

* În optimile de finală se va juca în cruce, 1C-4D, 1D-4C, 2C-3D, 3C-2D, 1A-4B, 1B-4A, 2A-3B, 3A-2B

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite