AP: Apele din Rio de Janeiro prezintă un pericol extrem de ridicat de îmbolnăvire pentru turişti şi sportivi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu comandat de agenţia de presă AP arată că aproximativ 1.400 de sportivi care vor participa în competiţiile pe apă la Olimpiada de la Rio de Janeiro vor fi în pericol de a contracta infecţii, din cauza apei murdare din oraşul brazilian. Avertismentul este valabil şi pentru zecile de mii de turişti care vor intra în apă de pe plajele din Ipanema sau Copacabana.

După examinarea studiului, expertul biomedical Valerie Harwood i-a îndemnat pe toţi cei care vor călători la Rio să „nu intre cu capul în apă”, deoarece înghiţirea echivalentului a trei linguri de apă ar putea rezulta aproape cert în contractarea unei bacterii.

Cele mai contaminate dintre arenele olimpice sunt Laguna Rodrigo de Freitas, unde vor avea loc competiţiile de canotaj şi kaiac-canoe, şi debarcaderul Gloria, unde va începe cursa de yachting. 

Studiul s-a desfăşurat pe durata a un an şi patru luni, şi a arătat cum eforturile autorităţilor braziliene de a curăţa apa din , deşi au scăzut drastic nivelul de poluare, nu au reuşit să o aducă la un nivel la care să nu prezinte pericole serioase de sănătate. 

Mostre prelevate în lagună în martie 2015 arătau o concentraţie de 1.73 miliarde de adenoviruşi pe litru de apă, în condiţiile în care în statul american California alertele de infecţii sunt luate în considerare în cazul descoperirii unei concentraţii de câţiva mii/litru. În luna iulie, concentraţia a scăzut considerabil, însă se situează tot la nivele critice cu o concentraţie de 248 de milioane de adenoviruşi/litru.

În schimb, situaţia din debarcader se prezintă invers, în ciuda unor proiecte de a opri deversarea canalizării nefiltrate direct în bazinul acestuia: dacă la măsurătorile din martie 2015 au fost înregistraţi 26 de milioane de adenoviruşi/litru, în iulie 2016 concentraţia a crescută 37 de milioane.

De altfel, mulţi dintre sportivii implicaţi în competiţii nautice se tratează preventiv cu antibiotice, îşi dezinfectează viguros vâslele şi îşi aleg costume din plastic pentru a diminua pe cât posibil riscul de infecţie.

În schimb, cei câţiva sute de mii de turişti care vor vizita Rio pe durata competiţiei ar putea declanşa o bombă biologică, în condiţiile în care înghiţirea unei cantităţi mici de apă poluată ar putea asigura contractarea unui virus, iar plajele sunt şi ele focare de infecţie.

Adenoviruşii sunt prezenţi în concentraţii ridica în mostrele de nisip prelevate de principalele două plaje din Rio, Copacabana şi Ipanema, reprezentând un pericol serios în special pentru copii şi bebeluşi. Cele două obiective vor fi pline până la refuz de turişti care vor fi expuşi la infecţia cu rotaviruşi – care se găsesc la o concentranţi de 7,2 milioane, respectiv 32,7 milioane per litru în apele din dreptul plajelor.

Guvernul statal din Rio de Janeiro s-a folosit de teste standardizate pentru a arăta că apele destinate competiţiilor şi turismului se află sub pragul de reglementare legală a indicilor de poluare. Însă aceste teste sunt pur bacteriale şi se bazează pe măsurarea bacteriilor coliforme – bacterii în mare non-periculoase, care indică concentraţia bacteriilor cauzatoare de boli. Virusurile menţionate rezistă mult mai bine decât bacteriile în climatul tropical din Rio, putând cauza astfel o neconcordanţă foarte mare între nivelele de prezenţă a bacteriilor şi, respectiv, a viruşilor.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite