ANALIZĂ Câte trofee are tenisul românesc în 2017 şi cine sunt sportivii care le-au adus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Irina Begu a câştigat proba de dublu de la Tianjin, alături de italianca Sara Errani, şi a mărit numărul de titluri adjudecate de jucătorii de tenis români în acest an.

Tenisul românesc şi-a mai trecut un trofeu în vitrina anului 2017. N-a fost să fie la simplu, ci la dublu, acolo unde Irina Begu a triumfat din nou. Perechea Irina-Camelia Begu/Sara Errani (România/Italia) a câştigat finala probei de dublu din cadrul turneului de la Tianjin, turneu dotat cu premii totale de 500.000 de dolari. Begu şi Errani s-au impus în finală, cu scorul de 6-4, 6-3, în faţa perechii Dalila Jakupovici/Nina Stojanovici (Slovenia/Serbia).
Pentru succesul lor, câştigătoarele probei vor primi un premiu total de 17.724 de dolari şi 280 de puncte WTA, în timp ce finalistele 9.222 de dolari şi 180 de puncte WTA. Pentru Begu a fost a doua finală de dublu din acest an, după ce a câştigat turneul de la Bucureşti, în echipă cu Raluca Olaru. De altfel, Irina a jucat foarte bine la dublu în 2017, în afara celor două finale disputate şi câştigate, ea fiind prezentă în semifinale la Madrid, şi în sferturi la alte cinci turnee WTA: Brisbane, St. Petersburg, Roland Garros, Cincinnati şi Seul. Performanţele ei realizate la aceste turnee sunt cu atât mai remarcabile, cu cât Irina a schimbat aproape de fiecare dată partenera. Doar cu Raluca Olaru a jucat două competiţii (Bucureşti şi Cincinnati). În rest a făcut pereche cu Simona Halep (Madrid), Daria Kasatkina (Brisbane), Monica Niculescu (St. Petersburg), Saisai Zhang (Roland Garros) şi Kristina Pliskova (Seul).Până la competiţia de la Tianjin, Begu avea cinci titluri de dublu (Hobart – 2012, 's-Hertogenbosch -2013, Rio de Janeiro – 2014, Seul – 2014 şi Bucureşti – 2017) şi alte cinci finale jucate.

Horia Tecău şi Jean Julien Rojer au castigat proba de dublu la US OpenFOTO Guliver Gettyimages

Tecău e stăpânul dublului
Acest titlu de la Tianjin este al 9-lea trofeu românesc câştigat în tenis în 2017. Doar două dintre ele aparţin probei de simplu, Halep – Madrid şi Begu – Bucureşti, restul fiind câştigate la dublu. Performerul principal este fără îndoială Horia Tecău, care de ani buni reprezintă o certitudine în ATP, la dublu. Tecău şi partenerul său Julien Rojer au câştigat anul acesta la US Open, al doilea Grand Slam, din carieră pentru roman, plus alte trei turnee. Pănă la 32 de ani, Horia a jucat 51 de finale şi a câştigat 33 dintre ele, având un palmares impresionant. El a fost numărul 2 mondial în decembrie 2015, cea mai înaltă poziţie pe care a ocupat-o.

Urmează Luxemburg, Moscova şi Turneul Campioanelor
Sezonul de tenis este aproape de final, iar competiţiile de cel mai înalt nivel se vor termina cu Turneul Campioanelor, la feminin, acolo unde Simona Halep pleacă din postura de principal favorită, graţie locului 1 WTA pe care îl ocupă acum. Turneul Campioanelor de la Singapore începe duminică, pe 22 octombrie, şi va dura şapte zile. La un nivel valoric mai mic, săptămâna aceasta se joacă şi la la Luxemburg şi Moscova. La Luxemburg sunt prezente Sorana Cârstea, Monica Niculescu şi Mihaela Buzărnescu, iar la Moscova Irina Begu. Asemenea Simonei Halep, Horia Tecău va fi la Turneul Campionilor, programat la Londra, între 12 şi 19 noiembrie. Tecău şi Rojer au câştigat trofeul în 2015, când au trecut de prechea Florin Mergea – Rohan Bopanna. 

image

Titluri câştigate în 2017
Simplu (fete)
Simona Halep - Madrid
Irina Begu – Bucureşti
Dublu (fete)
Irina Begu – Tianjin, Bucureşti
Monica Niculescu - Biel
Raluca Olaru – Bucureşti
Dublu (băieţi)
Horia Tecău – Dubai, Geneva, Winston Salem, US Open

Finale pierdute 

Simplu (fete)
Simona Halep – Roma, Roland Garros, Cincinnati, Beijing
Monica Niculescu - Hobart
Dublu (fete)
Monica Niculescu – Cincinnati, Wimbledon

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite