ANALIZĂ Secretele noii campioane mondiale din handbalul feminin. Cum a ajuns Franţa să oprească supremaţia Norvegiei şi să câştige titlul suprem

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Franţa a reuşit să învingă Norvegia, în finala Campionatului Mondial de handbal feminin, câştigând titlul şi furnizând o mare surpriză,

Puţini se aşteptau ca Norvegia să fie învinsă, scor 21-23, ţinând cont că nordicele reprezintă cea mai galonată echipă din handbalul feminin, cu un bilanţ formidabil: 3 titluri mondiale (1999, 2011, 2015), 7 titluri europene (2004, 2006, 2008, 2010, 2012, 2014, 2016) şi două olimpice (2008, 2012), plus nouă medalii de argint şi şase de bronz. Practic, Norvegia n-a lipsit de pe podiumul competiţiilor la care a participat decât de două ori în ultimii 20 de ani, fiind o adevărată fabrică de medalii.

Şi totuşi, Norvegia nu mai e invincibilă, bifând al doilea eşec consecutiv la o competiie majoră, după ce anul trecut, la Jocurile Olimpice de la Rio a fost eliminată în semifinale de Rusia.

Laureata acestui Campionat Mondial este naţionala Franţei, care a pus bomboana pe un tort la care se lucra de mai mult timp. Aurul mondial din 2017 vine în continuarea argintului de la Olimpiada de la Rio, din 2016, şi a bronzului de la Europenele de anul trecut. Şi poartă amprenta aceluiaşi om care a adus Franţei şi primul aur mondial, cel din 2003. Este vorba despre antrenorul Olivier Krumbholz, în vârstă de 59 de ani, care a revenit la naţională în 2014. 

krumbholz

Krumbholz a antrenat în cariera sa o singură echipă de club, Metz, timp de 9 ani, între 1986 şi 1995. În ultimii trei ani, ca principal la o echipă de club, el a pregătit şi naţionala de junioare a Franţei, fără însă a avea vreun rezultat notabil. Şi totuşi, el a fost propulsat pe banca primei echipe a Franţei, în 1998, preluând o formaţie care nu câştigase absolut nimic până atunci.

În cei 15 ani care au urmat sub comanda lui Olivier Krumbholz, Franţa a devenit una dintre cele mai puternice echipe de handbal din lume, A fost campioană mondială în 2003, vice-campioană mondială în 1999, 2009 şi 2011 şi medaliată cu bronz la Europenele din 2002 şi 2006. În 2013, Krumbholz a fost dat afară de la naţională şi înlocuit cu mai tânărului Alain Portes, care în cei trei ani care au urmat n-a prins nicio semifinală la Mondiale sau Europene. I s-a reproşat că franţuzoaicele au fost eliminate în sferturi la Olimpiada de la Londra, iar oficialii federaţiei franceze şi-au motivat decizia prin faptul că o schimbare la acest nivel va produce un şoc şi astfel jucătoarele vor obţine, într-un final, o medalie olimpică.

Experimentul cu Alain Portes a fost unul total nereuşit, astfel că Olivier Krumbholz, care are origini germane, s-a întors la naţională anul trecut şi a obţinut în mai puţin de doi ani un aur mondial, un argint olimpic şi un bronz european.

În lotul Franţei sunt două jucătoare de la CSM Bucureşti, Gnonsiane Niombla şi Camille Ayglon, şi una care a fost la Oltchim şi HCM Baia Mare, Allison Pineau.

Cea mai titrată jucătoare a Franţei este Siraba Dembele (foto - 31 de ani), care a debutat la naţională în 2006 şi are cinci medalii în palmares. Dembele este căpitanul echipei şi evoluează acum la Rostov pe Don, în Rusia.

dembele

Şase jucătoare din actualul lot provin de la Metz, sfertfinalistă a Ligii Campionilor în acest an. Alte trei jucătoare evoluează la Brest, unde e legitimată şi Melinda Geiger.

În ciuda faptului că marchează foarte mult, Franţa nu are în lot o golgheteră autentică. Cea mai bună marcatoare a Franţei la CM a fost Houette Manon, cu 35 de goluri. Ea s-a clasat abia pe locul 19 în clasamentul golgheterilor, la 31 de reuşite de ocupanta primului loc, norvegianca Nora Mork, cu 66 de goluri. Totuşi, Franţa a avut cinci jucătoare care au înscris cel puţin 20 de goluri la Mondiale.

Nici la assituri Franţa nu a stat fabulos, având în Zaadi Grace, abia a 13 pasatoare de la acest CM. 

Lipsa unor individualităţi de marcă demonstrează că Franţa a funcţionat ca o echipă compactă şi extrem de motivată, acestea fiind atu-urile amprentate de experimentatul ei tehnician. Noua campioană mondială nu a defilat deloc la CM. A învins clar Angola Paraguay şi România (care a jucat cu rezervele), a pierdut cu Slovenia şi a remizat cu Spania - ăn grupă, iar apoi, în faze 

Franţa este în acest moment campioană mondială atât la masculin, cât şi la feminin. Palmaresul echipei masculine este însă peste cel al echipei feminine. La băieţi Franţa a câştigat Campionatul Mondial de şase ori (1995, 2001, 2009, 2011, 2015 şi 2017), Campionatul European de trei ori (2006, 2010, 2014) şi titlul olimpic de două ori (2008 şi 2012), plus două medalii de argint şi cinci de bronz.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite