ANALIZĂ Facem echipă naţională de Turcia? Opt internaţionali români evoluează la aceeaşi formaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paul Papp joacă în Turcia
Paul Papp joacă în Turcia

Jucătorii români care evoluează acum în campionatul Semilunei pot alcătui uşor un prim unsprezece al naţionalei României.

Campionatul Turciei a devenit competiţia în care evoluează cei mai mulţi fotbalişti din România. Din păcate, niciunul dintre ei nu joacă la o echipă cu nume, de prim-plan, precum Galatasaray, Fenerbahce sau Beşiktaş, unde de-a lungul timpului au fost legitimaţi destui români, dar cel puţin din punct de vedere financiar, au făcut un pas înainte faţă de România. Toţi cei 14 fotbalişti aflaţi acum în Turcia sunt internaţionali şi ar putea alcătui prima reprezentativă a României. Din păcate pentru ei însă prea puţini sunt prezenţe constante la echipa naţională.
În sezonul care va începe peste trei săptămâni, România va avea şi un antrenor în Turcia., Este vorba despre Marius Şumudică, cel care a preluat pe Kaiserispor, unde imediat a transferat doi fotbalişti români. Prezenţa consistentă a românilor în Turcia se datorează în principal unei singure echipe, Karabukspor, unde sunt legitimaţi opt fotbalişti. Karabukspor a terminat sezonul trecut pe locul 11 în campionat, dar şefii clubului par mulţumiţi de aportul românilor, din moment ce merg în continuare pe această filieră.

Silviu Lung (28 ani -Kaiserispor) se află la prima experienţă în afara ţării. Portarul s-a transferat la Kaiserispor după şase ani petrecuţi la Astra Giurgiu şi alţi patru la Universitatea Craiova. Deşi e la naţională din 2010, a apărat doar în trei meciuri, fiind mereu îm umbra lui Tătăruşanu şi Pantilimon.
Cristian Săpunaru (33 ani -Kaiserispor) l-a urmat pe Marius Şumudică, antrenorul pe care l-a avut la Astra. Săpunaru a mai jucat în străinătate, la Porto (2008-2012), Zaragoza (2012-2013) şi Elche (2013-2014). Aşadar, Săpunaru a plecat din nou în străinătate după trei ani, timp în care a jucat la Rapid, Pandurii şi Astra. Săpunaru a fost titular în ultimii doi ani la naţională, strângând 22 de selecţii pentru România.


Valerică Găman (28 ani - Karabukspor) se află la al doilea său sezon la Karabukspor. Jumătate din primul l-a petrecut pe banca de rezerve, dar în ultima parte a campionatului trecut a fost titular. Găman are 13 selecţii la naţională, dar n-a mai prins lotul din 2016, când a evoluat într-un amical cu RD Congo.
Paul Papp (28 ani- Karabukspor) s-a transferat al Karabukspor la începutul acestui an şi s-a impus destul de rapid. A evoluat în 12 partide pentru turci. Papp a mai jucat în străinătate, la Chievo (Italia) şi FC Will (Elveţia), de la ultima dintre echipe plecând în Turcia. Papp are 18 selecţii şi un gol la naţională, dar n-a mai jucat pentru România din 2015.
Iasmin Latovlevici (31 ani - Karabukspor) e la al treilea sezon în Turcia. După unul mai puţin reuşit la Genclerbirligi, fostul stelist s-a transferat anul trecut la Karabukspor. Aici a devenit titular incontestabil, jucând 30 de partide din 34 posibile în campionat. Lato e la naţionala României, a jucat şi în ultima partidă din preliminariile CM, 1-3 cu Polonia, şi în total are 12 selecţii.
Gabriel Torje (27 ani -Karabukspor) a revenit în această vară în Turcia, după o experienţă nereuşită în Rusia, la Terek Groznîi, unde a jucat zece partide într-un sezon. Torje a mai jucat în Turcia, la Ankaraspor (2014-2015) şi Konyaspor (2015-2016), după ce a trecut şi prin Spania, la Espanyol (2013-2014), şi Italia, la Udinese (2012-2013). Din vauză că n-a jucat în ultima perioadă, Torje a pierdut naţionala, pentru care a jucat 54 de partide şi a marcat 11 goluri.

Romania Spania Cluj Sapunaru aplauze


Cosmin Matei (25 ani - Genclerbirligi) a jucat în ultima perioadă a sezonului trecut la echipa turcă, unde a ajuns anul trecut, transferându-se din Grecia, de la Atromitos Atena. Fostul dinamovist are două selecţii pentru echipa naţională, ambele în 2014.
Cristian Tănase (30 ani - Karabukspor) a plecat din România în 2015, jucând o jumătate de an, în China, la Tianjin Teda, şi altă jumătate în Turcia, la Sivasspor. Sezonul trecut a evoluat foarte bine pentru Karabukspor, titular în 29 de partide, care i-a prelungit contractual. Dodel n-a mai prins naţionala de la începutul anului 2015, dar are 41 de selecţii pentru România.
Bogdan Stancu (30 ani -Bursaspor) e cel mai vechi reprezentant al României în Turcia. A bifat deja şase sezoane în acest campionat: Galatasaray (2011-2012), Orduspor (2012-2013), Genclerbirligi (2013-2016), iar de la începutul acestui an e la Bursaspor. Stancu are 183 de meciuri şi 59 de goluri în Turcia. E titular la naţionala României, pentru care a jucat 50 de meciuri şi a marcat 14 goluri.

image

Ioan Hora (28 ani -Konyaspor) a plecat vara trecută în Turcia, din postura de golgheter al campionatului României. N-a confirmat însă la turci şi a jucat doar 14 meciuri, marcând un gol pentru Konyaspor. Hora are trei selecţii la naţională, ultima în 2016.
Raul Rusescu (29 ani – Ankaraspor) va începe cel de-al treilea sezon la această echipă. Rusescu e departe de forma pe care o avea în România, unde era golgheter, dar în general, joacă la Ankaraspor. Din păcate, şi el a pierdut naţionala, bifând ultima prezenţă acum doi ani şi jumătate. În total, el are 10 selecţii şi un gol. 


Marius Alexe (27 ani -Karabukspor) a semnat cu Karabukspor în 2015, dar a jucat doar în primul sezon, în care echipa s-a aflat în liga secundă. Apoi s-a accidentat şi a fost împrumutat în Slovacia, la Podbrezova, unde a bifat doar un meci. Alexe şi-a revenit acum, din punct de vedere fizic, şi va încerca să-şi câştige locul în echipă. Are 8 selecţii la echipa naţională, dar n-a mai jucat din 2014.
Ionuţ Neagu (27 ani - Karabukspor) e cumva în situaţia lui Alexe. A jucat la Karabukspor în liga secundă, dar după promovare n-a mai prins echipa, fiind trimis în Cipru, la Nea Salamina, de unde a revenit acum. Fost campion cu Oţelul, Neagu, care ulterior a trect la Steaua, are patru selecţii pentru România, dar n-a mai fost la naţională din 2014. 
Gicu Grozav (26 ani -  Karabukspor) este ultimul venit în legiunea turcă a internaţionalilor noştri. Grozav s-a transferat din Rusia, de la Terek Groznâi, din postura de jucător liber de contract. El a mai jucat în străinătate şi la Standard Liege. Grozav are 20 de selecţii şi trei goluri la naţională şi a fost chematr la ultima acţiune a lotului, derulată în luna iunie.

image


250 de selecţii la echipa naţională au împreună fotbaliştii români din Turcia

Românii cu cele mai multe sezoane în Turcia
Giani Kiriţă 8 (2003-2011 Samsunspor, Gaziantepsor, Ankaragucu, Bursaspor)
Ilie Datcu 7 (1969-1976 Fenerbahce, Giresunspor)
Bogdan Stancu 6 (2011-prezent Galatasaray, Orduspor, Genclerbirligi, Bursaspor)
Gheorghe Hagi 5 (1996-2011 Galatasaray)
Gheorghe Popescu 4 (1997-2011 Galatasaray)
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite