ANALIZĂ Criza numărului 10. Hagi cere un decar la naţională, dar fotbalul nostru oferă soluţii puţine şi modeste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Maxim
Alexandru Maxim

Naţionala nu are un decar autentic şi pentru că în Liga I  fotbaliştii de rasă care poartă acest număr lipsesc aproape cu desăvârşire, dar şi pe plan internaţional însemnătatea acestui număr a dispărut.

Naţionala României are în continuare mari şanse de calificare la Euro 2016 chiar dacă jocul echipei lui Anghel Iordănescu suferă evident în anumite privinţe. Dacă în privinţa apărării, situaţia este foarte bună, România fiind echipa cu cea mai bună defensivă şi un singur gol primit, la mijloc, pe faza de construcţie, şi în atac, la finalizare, sunt probleme însemnate.
Iar una dintre ele a fost semnalată de către Gheorghe Hagi, care a sancţionat lipsa de creaţie a tricolorilor, punând acest impediment pe seama absenţei unui număr zece autentic. „Pentru mine e inadmisibil ca numărul zece să joace câteva minute. Numărul zece este liderul, el dă tonul, el schimbă tot. Cine îţi asumă acest rol? În 30 de metri el trebuie să dicteze. Unora li se pare că astea sunt mici detalii, dar nu e aşa. Numărul zece trebuie găsim, trebuie căutat”, a spus aspru Gică Hagi, cu siguranţă cel mai bun decar din istoria României.
Hagi este supărat pentru lipsa de interes arătată vizavi de postura de lider al naţionalei, însă o analiză atentă a celor care poartă numărul zece în Liga I arată că e vorba de o criză generalizată, soluţiile unui decar autohton fiind puţine şi modeste calitativ. S-au dus vremurile în care fotbalul românesc putea propune mai mulţi fotbalişti în acest rol şi în acest moment singurul număr zece autentic, care să îndeplinească cerinţele lui Hagi, este Florin Cernat, care joacă la Viitorul, chiar echipa fostului internaţional. Cernat are însă aproape 36 de ani şi din această cauză problemele lui fizice sunt tot mai dese. Ar mai fi Budescu, însă căpitanul Astrei este mai mult un marcator decât un coordonator. Nicuşor Stanciu, de la Steaua, şi Cosmin Matei, de la Dinamo, sunt deocamdată doar soluţii teoretice pentru naţională, ei fiind convocaţi foarte rar şi folosiţi în consecinţă.
Spusele lui Hagi semnalează însă nu criza numărului propriu –zis, deşi în opinia lui fotbalul nu poate fi conceput fără un lider, ci absenţa unui jucător fundamental, care să-şi asume rolul de conducător din teren. Fotbalul practicat însă de România şi nu numai de ea, a eliminat însă treptat jucătorii cu personalitate. Aşa se face că ultimul  număr zece important al tricolorilor a fost Adrian Mutu, care cu toate bubele lui comportamentale, cauzate de derapajele extrasportive, a fost un fotbalist care făcea diferenţa pe teren. Dispariţia lui din peisajul naţionalei a făcut ca acest tricou să ajungă la personaje precum George Florescu sau Cristi Tănase, care nu s-au ridicat niciodată la nivelul aşteptat. Aşa cum nu face nici Alexandru Maxim, cel care a fost urmaşul lui Hagi, în meciurile cu Ungaria şi Grecia.  Şi tot în acest context se poate înscrie şi lipsa de implicare mai mare a lui Lucian Sănmărtean, care nu-şi asumă rolul de lider deşi calităţi tehnice ar avea.
Fotbalul actual nu mai pune însă mare accent pe însemnătatea numărului zece, care a luat amploare în 1958, când a fost purtat de Pele. Atunci s-a instituit regula ca cel mai talentat jucător, cel care avea calităţi de lider, să fie decarul unei echipe. Curios însă, Pele a purtat numărul zece din întâmplare, tricourile fiind împărţite de un oficial aleatoriu. La Mondialul din 1958, Pele, care avea doar 17 ani, a explodat însă şi de atunci zecele a devenit un tricou cu greutate, purtat de-a lungul anilor de cei mai mari fotbalişti ai lumii. Probabil cel mai celebru este Diego Armando Maradona, în cinstea căruia Federaţia din Argentina a vrut să retragă tricoul cu acest număr, dar FIFA nu a permis asta. Şi bine a făcut deoarece Messi, urmaşul marelui Diego, n-ar mai fi prins cel mai important tricou din fotbal.

Decari la alte naţionale
Messi Argentina
Hazard Belgia
Podolski Germania
Benzema Franţa
Neymar Brazilia
Fabregas Spania
Sneijder Olanda
Ibrahimovici Suedia
Veratti Italia
Rooney Anglia
James Rodriguez Columbia
Ramsey  Ţara Galilor

Decari celebri în istoria naţionalei României
Hagi
Dobrin
Boloni
Mutu
Radu Nunweiller

Decarii din Liga I
Steaua Stanciu
Dinamo C.Matei
Astra Budescu
Petrolul Marinescu
Viitorul Cernat
Botoşani Vaşvari
Chiajna Purece
CSMS Iaşi  Grigorie
Poli ACS Goga
CFR Cluj Petrucci
CSU Craiova Bawab
Voluntari Kone

La ASA Tg. Mureş şi la Pandurii nu poartă nimeni acest număr

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite