ANALIZĂ Cât costă să câştigi titlul în România: Ce bugete au avut CFR şi FCSB şi de ce au triumfat clujenii la final

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj

După o aşteptare de şase ani, clujenii au câştigat al patrulea titlu din istoria clubului, deşi au investit mai puţini bani, comparativ cu rivala FCSB.

Se spune că banii n-aduc fericirea, iar această zicală se verifică din plin şi în fotbal. La nivel internaţional, avem exemplul PSG-ului, care oftează, din nou, după trofeul Ligii Campionilor, deşi a făcut investiţii colosale.

Iar pe plan intern, FCSB ne arată cum poţi să cheltuieşti cei mai mulţi bani, sezon de sezon, dar să termini pe locul 2. Ce-i drept, în cazul roş-albaştrilor, zicala de mai sus ar trebui să fie completată cu alta: Peştele de la cap se împute! Iar la FCSB, capul se numeşte Gigi Becali. Nu e chiar întâmplător că, de când latifundiarul a ieşit din închisoare, echipa a pierdut de fiecare dată lupta pentru titlu.

Şi, ca o ironie a sorţii, de fiecare dată, FCSB a investit cei mai mulţi bani dintre toate formaţiile din Liga I. Inclusiv acum, când a cheltuit aproximativ 16 milioane de euro. Prin comparaţie, bugetul CFR-ului a fost dezvăluit de preşedintele Iuliu Mureşan la Pro X: „S-a cheltuit cam un milion de euro pe lună. Iar asta după ce am dat cinci milioane de euro pentru ieşirea din insolvenţă“.

El a comis-o, alţii sunt daţi afară

Într-un moment rar de luciditate, patronul vicecampioanei a recunoscut, duminică seară, după un nou titlu pierdut, că el a stricat echilibrul echipei. Ce-i drept, imediat a aruncat vina şi pe ceilalţi, unii dintre ei urmând să fie daţi afară în următoarea perioadă.

„Eu sunt vinovatul pentru acest sezon din cauză că l-am pus căpitan pe Alibec şi am fost lacom de bani. Trebuia să-l lichidez de mult. Numai că tot ziceam, hai că poate iau banii, că am dat atât pe el, şi tot încearcă-l că poate iau banii. Nu pot să-i reproşez nimic lui Meme Stoica. Lui Dică, n-am nici lui ce să-i reproşez. O să-mi spună, băi, ţi-am zis că vreau să-l dau afară pe Alibec. Meme îmi zicea că el ştie mult fotbal, dar ce ştie la antrenament nu face pe teren în timpul meciurilor. Eu nu vreau să reproşez la nimeni nimic. Eu sunt vinovat că trebuia să-i las să termine cu Alibec de la început“, a declarat Becali.

Acesta a anunţat apoi numele celor care vor părăsi echipa după ratarea titlului: „De acum, la Steaua va fi disciplină de fier! Alibec, la revedere. El se va antrena separat cu preparatorul, dacă nu e transferat. În afară de Alibec şi de Cristi Tănase, mai sunt care pleacă. Mai e Arthur Jorge. Cu Teixeira, să vedem dacă mai prelungim cu el. Găman, mai avem contract cu el, dar a spus şi el nişte lucruri care m-au deranjat. Când am mâncat bătaie la Iaşi, le-a zis la maseuri: <<V-a văzut Dumnezeu! Credeţi că Dumnezeu doarme?>>. Cu alte cuvinte, pe el nu-l interesa de echipă, ci că nu joacă el. Nu poţi să câştigi cu o echipă în care e fiecare pentru el. Cert e că vor pleca 5-6 jucători“.

Becali a admis că slăbiciunea echipei sale, lipsa unităţii de grup, a fost punctul forte al CFR-ului în lupta pentru titlu.

„Titlul s-a pierdut, nu s-a câştigat. A făcut-o echipa mai puternică, mai valoroasă, mai tare. CFR e echipa mai puternică, trebuie să recunoaştem. Ca dovadă, au jucat cu Viitorul şi au bătut. Când trebuie să bată, bat. Am avut patru meciuri cu ei şi în niciunul n-am condus.  Echipa mai bună a câştigat campionatul, asta e concluzia mea“, a completat latifundiarul din Pipera.

4 titluri a cucerit CFR Cluj în sezoanele 2007-2008, 2009-2010, 2011-2012 şi 2017-2018.

Cum a arătat podiumul Ligii I în ultimele cinci sezoane

Sezon Campioana Locul 2 Locul 3

2017-2018 CFR Cluj FCSB CS U Craiova

2016-2017 Viitorul FCSB Astra

2015-2016 Astra FCSB Pandurii

2014-2015 FCSB Tg. Mureş CFR Cluj

2013-2014 FCSB Astra Petrolul

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite