ANALIZĂ Cândva li s-a spus „Gabello“ sau „Mourinho“. Acum, Liga I nu-şi mai aduce aminte de ei. Unul dintre ei a apărut în Topul Forbes, lângă Patriciu şi Ţiriac!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabi Stan sau „Gabello“
Gabi Stan sau „Gabello“

În prima ligă din România s-a format un neoficial „Club expirat“ al tehnicienilor la care nu mai apelează nimeni de ani de zile.

În lumea sălbatică a fotbalului românesc s-au format două categorii importante de antrenori: „traseiştii“ şi „expiraţii“.

„Traseiştii“ nu numai că n-au făcut nimic notabil de ani de zile, dar au bifat o serie lungă de contraperformanţe şi, cu toate acestea, nu rămân mult timp fără angajament şi merg de la un club din Liga I la altul.

Al doilea grup e format din tehnicienii care nu sunt neapărat mai buni sau mai slabi decât colegii lor „traseişti“. Ei au ajuns în „clubul expiraţilor“ întrucât n-au fost la fel de descurcăreţi precum „traseiştii“. Au ieşit din circuitul Ligii I, deoarece n-au ştiut să se pozeze în salvatori, aşa cum face Cârţu, spre exemplu, care s-a autointitulat „SMURD“, deşi are mai multe retrogradări în ultimii ani.  

Ţiţi, opt trofee şi şomer din 2010

Dumitru Dumitriu e cel mai important antrenor cu vechime, care a fost uitat de Liga I. Cine ar fi crezut că Ţiţi, care în anii ’90 a dominat fotbalul românesc cu Steaua, va ajunge şomer şi marginalizat? A câştigat cinci titluri, două Cupe ale României şi o Supercupă, toate cu Steaua, şi a calificat formaţia din Ghencea de trei ori în grupele Ligii Campionilor. În ciuda acestui CV, Ţiţi a fost ultima dată pe banca unei formaţii din Liga I în 2010, la Poli Iaşi. Până să ajungă la Iaşi, el a lucrat inclusiv în Liga a III-a, la Prefab Modelu.

„Gabello“ şi „Mourinho“ au devenit amintiri 

O parte dintre antrenorii la care nu mai apelează nimeni acum, erau chiar în vogă în urma cu ani de zile. Gabi Stan era considerat un soi de Fabio Capello al Ligii I, datorită faptului că punea mare accent pe organizare tactică. De aici i-a venit şi porecla de „Gabello“. Dacă Gabi Stan îşi merită cât de cât porecla, datorită faptului că a avut o clasare pe locul 3 cu Braşov, în sezonul 2000-2001, performanţă care le-a permis „stegarilor“ să joace, în premieră, în Cupa UEFA, în schimb, Ştefan Stoica n-are niciun argument fotbalistic pentru porecla sa. I s-a spus „Mourinho“, fiindcă, la fel ca actualul tehnician al Realului, a fost, mai întâi, traducător pentru Oleg Protasov şi Ioan Andone, în Grecia, respectiv Cipru, iar ulterior a ajuns antrenor principal.

„Magiun“ a intrat în istorie

Majoritatea tehnicienilor care au ieşit din circuitul Ligii I nu se pot lăuda cu vreo performanţă notabilă. Totuşi, unii dintre ei au avut şi momentele lor de glorie. Marin Barbu e cel mai bun exemplu. În noiembrie 2000, „Magiun“ a reuşit un rezultat istoric în „Ştefan cel Mare“. Pe atunci la Foresta, Marin Barbu a învins, scor 5-4, o echipă a lui Dinamo, antrenată de Cornel Dinu, care în minutul 46 conducea cu 4-0! 

Ion Moldovan, de două ori în Topul Forbes

Porelict „Comisarul“ pentru parpalacul pe îl purta pe bancă, Ion Moldovan n-a câştigat niciun trofeu ca antrenor, n-a prins niciun contract gras în zona Golfului Persic, însă a reuşit o performanţă remarcabilă. A apărut doi ani la rând, în 2008 şi în 2009, în Topul Forbes România, alături de Dinu Patriciu şi Ion Ţiriac. Explicaţia? Editorii top-ului au publicat, de fiecare dată, din greşeală, poza lui Ion Moldovan antrenorul, în locul unui alt Ion Moldovan, care e milionar în euro!

Selymeş, ieşire groaznică de pe scenă

Componenţi ai Generaţiei de Aur ca jucători, Tibor Selymeş şi Viorel Moldovan au eşuat repede în meseria de antrenor. Dintre cei doi, fostul fundaş a avut o ieşire tristă de pe scena Ligii I. El a reuşit „performanţa“ de a schimba trei echipe în turul sezonului 2011-2012! A stat în primele două runde ale campionatului la Astra, apoi a bifat etapele 10-12 la FCM Târgu Mureş, a fost dat afară şi de acolo, a revenit la Astra, unde a rezistat între etapele 13-18! De atunci, Selymeş n-a mai prins niciun contract în prima ligă din România. 

Tehnicienii de care Liga I a uitat

Nume  Ultima echipă  Ultimul sezon în prima ligă

Costel Orac     Unirea Urziceni           2006-2007

Aurel Şunda    Ceahlăul          2006-2007

Gabi Stan        UTA    2007-2008

Gabi Balint      Poli Timişoara 2008-2009       

Dumitru Dumitriu       Poli Iaşi           2009-2010

Ion Moldovan Astra   2009-2010

Ştefan Stoica   Internaţional    2009-2010

Florin Marin    Ceahlăul          2009-2010

Marin Barbu    Astra   2009-2010

Viorel Moldovan         Sportul            2010-2011

Ilie Dumitrescu           Steaua 2010-2011

Aurel Ţicleanu „U“ Craiova    2010-2011

Tibor Selymeş Astra   2011-2012

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite