ANALIZĂ Începe Mondialul de Handbal Feminin. De ce este România obligată să facă o figură frumoasă în Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Naţionala de handbal feminin
Naţionala de handbal feminin

Campionatul Mondial de Handbal Feminin începe azi în Germania, acolo unde România va participa pentru a 23-a oară.

Handbalul feminin e unul dintre puţinele sporturi în care România contează pe plan european şi mondial. Şi tocmai de aceea, în fiecare an, luna decembrie, aduce o competiţie majoră, la care, din fericire, România nu lipseşte. Dacă la fotbal se fac deja două decenii de când tricolorii n-au mai fost la masa bogaţilor, la handbal fetele reuşesc să ţină steagul sus şi joacă pentru singura naţională care n-a lipsit de la nicio ediţie.
Situaţia este acum diferită faţă de ultima participare, cea din 2015, acolo unde Neagu şi compania au câştigat medaliile de bronz, şi foarte puţin a lipsit ca ele să nu joace finala, fiind învins dramatic în prelungri, în semifinale, de Norvegia, cea care de ani buni stăpâneşte lumea handbalului feminin. Situaţia este diferită, deoarece echipa s-a schimbat mult, inclusiv la nivelul băncii tehnice, unde suedezul Tomas Ryde a fost înlocuit cu spaniolul Martin Ambros. Din echipă au dispărut jucătoare experimentate, precum Paula Ungureanu, Oana Manea, Aurelia Brădeanu, Ada Nechita, Luciana Marin, Patricia Vizitiu sau Ionica Munteanu, iar HCM Baia Mare, care atunci dădea la naţională zece jucătoare, s-a desfiinţat. 

Practic, din lotul care a fost în Danemarca în 2015 mai sunt acum Cristina Neagu, desemnată cea mai bună jucătoare a turneului şi golghetera competiţiei, Valentina Elisei, Crina Pintea, Melinda Geiger şi Eliza Buceschi. Ce-i drept, o parte dintre celelalte jucătoare selecţionate de Martin Ambros au şi experienţa unui Campionat European, cel de anul trecut, unde România s-a clasat pe locul 5. Denisa Dedu, Aneta Udriştoiu, Gabriela Szucs, Cristina Laslo, Cristina Zamfir, Yulia Dumanska şi Mădălina Zamfirescu au fost la competiţia din Serbia, deci nu sunt chiar lipsite de experienţă.

Depindem tot de Neagu


Ultimele teste dinainte de Mondiale, adică cele trei meciuri jucate la Trofeul Carpaţi, au arătat o echipă a României cu potenţial, dar şi cu destule lacune. Senzaţia este că diferenţa dintre primul 7 şi variantele de pe bancă este destul de mare, dar şi că la nivelul apărării suferim în anumite momente. Rămâne bineînţeles şi dependenţa de Cristina Neagu, dar acest aspect este unul asumat, deoarece nu mai e demult o noutate. Neagu rămâne principala gură de tun a echipei şi una dintre cele mai prolifice jucătoare din istoria handbalului, dar aşa cum au arătat-o şi meciurile de la Craiova se poate confrunta cu un marcaj om la om pe tot terenul, moment în care altcineva trebuie să iasă la rampă.

image

O singură junioare campioană mondială
Din selecţia făcută de Martin Ambros şi, în principal, din faptul că mizează doar pe doi portari, se deduce că spaniolul e preocupat în special de atac. A devenit deja o obişnuinţă scoaterea portarului în momente de inferioritate, dar uneori şi de superioritate, pentru a egala sau crea un avantaj. Ambros a luat cam ce are mai bun handbalul românesc la ora actuală, cu excepţia Gabrielei Perianu, care este accidentată. Au existat şi câteva discuţii în privinţa selecţiei făcute la nivelul extremelor, unde două jucătoare experimentate au rămas acasă: Iulia Curea şi Laura Chiper. În rest, nici la handbal soluţiile nu mai sunt ca pe vremuri, aria de selecţie restrângându-se. Ca un exemplu, din echipa campioană mondiale la junioare în 2014, la trei ani de la acea performanţă, în prima echipă a României se regăseşte o singură jucătoare, Cristina Laslo.  Restul, fie s-au pierdut pe drumul spre performanţă, fie pur şi simplu n-au confirmat la senioare.

Nu ne întâlnim cu portăriţa de 98 de kg


Din punct de vedere al programului, sorţii au fost destul de darnici cu prima noastră reprezentativă. Franţa (bronz la CE 2016 şi locul 7 la CM 2015) şi Spania (locul 11 la CE 2016 şi locul 12 la CM 2015) sunt formaţii cam de calibrul României. Slovenia n-a mai fost la un Mondial din 2005, de când România câştiga medaliile de argint, având-o în echipă pe Valentina Elisei Ardean, ultima supravieţuitoare a acelei performanţe. Paraguayul nu are cum să conteze în ecuaţia calificării şi teoretic nici Angola, deşi campioana Africii ne-a creat coşmaruri cumplite anul trecut la Olimpiada de la Rio de Janeiro. Ne-a învins cu 23-19, obţinând calificarea în sferturile de finală, după ce ulterior a învins şi Muntenegru, având-o între buturi pe Teresa Almeida, o portăriţă de 98 de kilograme, care acum nu se află în lot, fiind accidentată.   
 
Lotul României
Portari – Denisa Dedu (Siofok), Iulia Dumanska (SCM Craiova)
Jucătoare de câmp – Valentina Elisei Ardean (SCM Craiova), Ana Maria Popa (CSM Roman), Aneta Udriştoiu (CSM Bucureşti), Cynthia Tomescu (Corona Braşov), Crina Pintea (Issy Paris), Timeea Tătar (Corona Braşov), Eliza Buceschi (Corona Braşov), Cristina Laslo (Buducnost), Mădălina Zamfirescu (Debrecen), Cristina Florianu (SCM Craiova), Cristina Neagu (CSM Bucureşti), Melinda Geiger (Brest), Ana Maria Dragut (HC Zalău), Gabriella Szucs (Dunărea Brăila) şi Ana Maria Berbece (U Cluj).

image

Componenţa grupelor de la CM 2017:
Grupa A (Trier):
Franţa, România, Spania, Slovenia, Angola, Paraguay


Grupa B (Bietigheim-Bissingen):
Norvegia, Suedia, Cehia, Ungaria, Argentina, Polonia


Grupa C (Oldenburg):
Danemarca, Rusia, Brazilia, Muntenegru, Japonia, Tunisia


Grupa D (Leipzig):
Olanda, Germania, Serbia, Coreea de Sud, China, Camerun

În optimi echipele se întâlnesc după următorul ţintar:
1A - 4B, 2A – 3B, 3A – 2B, 4A- 1B şi 1C- 4D, 2C – 3D, 3C – 2D, 4C- 1D

Programul meciurilor din Grupa A:
• 2 decembrie: Franţa – Slovenia, România – Paraguay (ora 15.00), Spania – Angola
• 3 decembrie: Slovenia – România (ora 15.00), Angola – Franţa, Paraguay – Spania
• 5 decembrie: Franţa – Paraguay, România – Spania (ora 21.30), Slovenia – Angola
• 7 decembrie: România – Angola (ora 19.00), Spania – Franţa, Paraguay – Slovenia
• 8 decembrie: Angola – Paraguay, Spania – Slovenia, Franţa – România (ora 19.00)
Meciurile vor fi transmise de Telekom Sport

Participările României la Mondialele de handbal feminin
2015 locul 3
2013 locul 10
2011 locul 13
2009 locul 8
2007 locul 4
2005 locul 2
2003 locul 10
2001 locul 17
1999 locul 4
1997 locul 12
1995 locul 7
1993 locul 4
1990 locul 7
1986 locul 5
1982 locul 5
1978 locul 7
1975 locul 4
1973 locul 2
1971 locul 4
1965 locul 6
1962 câştigătoare
1957 locul 9

Acestea sunt rezultatele la Campionatele Mondiale în sală. România a participat şi la trei ediţii desfăşurate afară: 1960 şi 1956 (câştigătoare) şi 1949 (locul 9) 

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite