Alin Petrache are un proiect concret pentru noua Lege a Sportului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alin petrache are măsuri concrete pentru revitalizarea sportului românesc
Alin petrache are măsuri concrete pentru revitalizarea sportului românesc

Primul ministru Victor Ponta i-a „urecheat” ieri pe reprezentanţii sportului spunând că aşteaptă propuneri pentru un nou pachet legislativ, iar deputatul Alin Petrache, preşedintele FRR, are o variantă concretă.

Deşi semnalele în privinţa problemelor din sport şi a necesităţii elaborării unei noi legi care să reglementeze activitate din acest domeniu au fost trase de mai mult timp, deocamdată nu s-a mişcat nimic în acest sens. Acelaşi lucru l-a remarcat ieri şi premierul Victor Ponta la o conferinţă de presă, în care a abordat şi problemele din sport. „Am comunicat reprezentanţilor federaţiilor sportive încă de la finalul anului trecut că aştept propuneri. Trebuie să facem un pachet legislativ pentru promovarea sportului care să cuprindă o strategie pe următorii 15-20 de ani. Haide să ne mişcăm mai repede, că dacă mai întârziem s-ar putea să nu mă mai găsiţi în funcţie”, a declarat Ponta, care spune că îşi va asuma, împreună cu Ministerul Sportului, propunerea în Parlament a unei noi legi a sportului.

Unul dintre oamenii de sport, implicaţi în politică, preşedintele Federaţiei Române de Rugby, Alin Petrache, a elaborat însă un plan cu măsuri care n-ar trebui să lipsească din lege. Deputatul PSD consideră că aceasta trebuie realizată printr-o colaborare strânsă între Comitetul Olimpic şi Sportiv Român şi Ministerul Tineretului şi Sportului, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi cu cel al Sănătăţii, cu ONG-urile implicate în mişcarea sportivă. “Toţi senatorii şi deputaţii din Parlamentul României care se simt responsabili faţă de sportul românesc, trebuie să suţină acest demers legislative pentru a căpăta putere de lege”, spune Petrache.


În viziunea sa, Legea Sportului trebuie elaborată pe mai multe paliere. Dincolo de performanţă, sportul înseamnă în primul rând sănătate. România a ajuns o ţară în care o treime o treime din populaţia matură  are probleme cu greutatea corporală, cu toate efectele negative majore ale supraponderabilitaţii (diabet de tip 2, boli cardiovasculare osteoartrită,etc).Şi mai alarmantă este situaţia copiilor, deoarece peste  60% dintre ei sunt supraponderali,iar peste 40% dintre aceştia sunt afectaţi deja de obezitate! “De aceea trebuie implicat şi Institutul Naţional de Cercetare pentru Sport, care poate oferi studii importante privind beneficiile sportului”, e de părere deputatul.
Problema finanţării ar putea fi rezolvată din mai multe surse. “De la bugetul de stat, dar mai ales prin identificarea unor noi resurse, cum ar fi alocarea  unui procent din impozitarea pariurilor sportive şi a jocurilor de noroc, ca şi printr-o  contribuţie mai consistentă a Loteriei Naţionale. Poate că ar fi oportună înfiinţarea unei Loterii a Sportului, al cărei profit să fie destinat exclusiv acestui domeniu. Trebuie avută în vedere scutirea de impozite a tuturor terenurilor şi imobilelor  destinate mişcării sportive, în condiţiile în care bugetul precar al sportului este afectat dramatic de cheltuielile pentru întreţinerea şi dotarea  acestor baze”, crede Alin Petrache.

Facilităţi fiscal pentru investitori

În planul iniţiat de Petrache statul trebuie să susţină integral sportul şcolar, acoperind investiţiile necesare în infrastructură şi asigurând o salarizare decentă personalului didactic de specialitate. “Câteva procente din impozitul pe profit şi din accizele încasate de la producătorii şi comercianţii de alcool şi tutun ar constitui o sursă de finanţare suficientă şi compensatorie în plan social”, e soluţia lui Petrache.  El crede că statul trebuie să se preocupe de crearea unui cadru legislativ menit să stimuleze finanţarea privată a sportului de performanţă: “Este nevoie de facilităţi fiscale atractive pentru investitorii în sport. Se pot lua în calcul şi reduceri ale impozitelor pentru beneficiile rezultate din industria sportivă (producerea de materiale şi echipamente,organizarea de evenimente,publicitatea, drepturile de transmisie TV, etc), cu obligativitatea investirii în sportul de performanţă a cotelor reduse din impozite”

“Un cadru instituţional şi fiscal favorizant pentru înalta performanţă sportivă este cea mai bună metodă de promovare a imaginii ţării în lume, de vreme ce marii noştri campioni  sunt cei mai buni ambasadori ai României!”
Alin Petrache, deputat PSD

Bazele sportive dezafectate redate sportului
Alin Petrache mai crede că regionalizarea şi, odată cu ea, creşterea gradului de gestionare autonomă a fondurilor bugetare, trebuie să-şi găsească, de asemenea, loc în noua Lege a Sportului. “Sumele alocate mişcării sportive trebuie utilizate exclusiv destinaţiei acestora, respectiv amenajării infrastructurii sportive, finanţării cluburilor şi organizării competiţiilor din zona respectivă. Toate bazele sportive dezafectate, sau a căror destinaţie a fost schimbată, ar trebui trecute, prin această lege, în patrimoniul instituţilor sportive care le-au deţinut şi utilizate exclusiv pentru sport”, a precizat el.                             
                                  
 

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite