Aktobe, o victimă în faţa Stelei? Nici vorbă! Kazahii au un bilanţ înfiorător acasă. Ce îi face neînvinşi în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steliştii vor avea un meci dificil în Kazahstan
Steliştii vor avea un meci dificil în Kazahstan

Steaua pleacă, marţi, într-o deplasare în care drumul pe care îl are de parcurs îi îngrijorează mai mult pe jucători decât adversarul care îi aşteaptă în Kazahstan. Totuşi, Aktobe nu e chiar o trupă de ignorat.

Oficialii clubului au rezolvat problema traseului, evitând spaţiul aerian din Ucraina şi alegând o rută alternativă, care trece pe deasupra Turciei. După un drum de cinci ore, campioana României va ateriza la Aktobe pentru o confruntare istorică (miercuri, ora 18.00, Digi Sport). 

Va fi primul duel între o echipă românească şi una din Kazahstan. Şi din acest motiv Aktobe reprezintă o necunoscută pentru Steaua. 

Campioana Kazahstanului provine dintr-o întrecere mai slab cotată decât Liga I, însă din 2005 până acum s-a clasat mereu pe podium şi implicit a jucat de fiecare dată în preliminariile cupelor europene. Analizând traseul celor de la Aktobe în Liga Campionilor, putem trage două concluzii:

1- Steaua nu va avea un meci deloc uşor în Kazahstan.

2- Campioana României are mari şanse să rezolve calificarea în retur şi să ajungă în play-off.

Neînvinşi în 14 meciuri acasă

Din 2006 până acum, Aktobe n-a pierdut niciun meci pe teren propriu în preliminariile C1. Probabil, acest record pozitiv se datorează şi gazonului care reprezintă un obstacol pentru formaţiile vizitatoare. „Terenul de acolo e mic şi denivelat. Va fi o problemă“, a remarcat şi Costel Gâlcă.

În Kazahstan, au fost învinse grupări precum Şerif Tiraspol (2008, scor 1-0), Hapoel Tel Aviv (2010, scor 1-0) şi Dinamo Tbilisi (2014, scor 3-0).

Două victorii în 14 încercări afară

Dacă vor trece cu bine peste deplasarea de mâine, steliştii vor fi cu un pas în play-off-ul Ligii Campionilor. Asta deoarece Aktobe n-a depăşit niciodată turul III preliminar, în ciuda rezultatelor pozitive obţinute pe teren propriu. Motivul? Pe scurt: kazahii au irosit, în deplasare, ceea ce au obţinut acasă.

În 14 partide disputate afară în preliminariile Ligii Campionilor, Aktobe are numai două victorii: un 4-0 cu amatorii islandezi de la Hafnarfjardar în 2009 şi un 1-0 cu Dinamo Tbilisi, acum două săptămâni.

„Steaua n-are atacant central“

Fostul antrenor al roş-albaştrilor, Sorin Cârţu, a făcut o analiză a confruntării cu Aktobe şi a identificat cea mai mare problemă a Stelei în acest moment.

„Aktobe nu poate fi peste nivelul Stelei. Nu văd cum poate să treacă echipa din Kazahstan de Steaua. N-au jucători care să le creeze probleme foarte mari steliştilor“, a spus Cârţu. Acesta e de părere că nici după venirea lui Lemnaru, campioana României n-are un înlocuitor pe măsură pentru Piovaccari, care s-a întors la Sampdoria.

„La Steaua sunt probleme cu atacantul central, cel poziţional, care să fie acolo pe fazele de deschidere, pe demarcările lui Chipciu, Popa, jucătorii de combinaţie care vin din spate, ca Tănase sau Sânmărtean. E Keşeru acolo, dar el nu e chiar genul acesta de jucător. Momentan, Steaua n-are aşa ceva, cum era înainte Piovaccari. De multe ori, s-a scos Reghecampf cu intrarea lui, trecând pe altă exprimare tactică. Pentru deschiderea apărărilor ai nevoie de un atacant central“, a spus Cârţu la Dolce Sport.

Mergem la Aktobe să nu luăm gol. Asta va fi primul nostru obiectiv. Iasmin Latovlevici fundaş Steaua

Victorioşi în 70 la sută din meciuri

Forţa celor de la Aktobe pe teren propriu e reflectată şi de o statistică a meciurilor disputate acasă, în ultimii doi ani, în toate competiţiile. Campioana Kazahstanului a învins în 70 la sută din aceste partide, având următorul bilanţ: 38 de victorii, 10 remize şi 6 înfrângeri.

Insistă pentru două transferuri

Cu doar două transferuri în această vară, Arlauskis şi Lemnaru, Steaua încearcă să mai aducă jucători pentru parcursul din campionat şi intrarea în grupele Ligii Campionilor. Preşedintele Valeriu Argăseală a dezvăluit în ce stadiu sunt tratativele pentru doi fotbalişti doriţi în Ghencea. „Suntem în discuţii destul de avansate cu Luchin. Rămâne să vedem în această săptămână cum le finalizăm. Despre Breeveld, am avut o discuţie cu cei de la Pandurii şi aşteptăm răspunsul Consiliului de Administraţie privind partea financiară“, a declarat Argăseală.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite