Şi atleţii dansează câteodată. Aeros, compania de dans a lotului român de gimnastică aerobică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aeros a fost, mai întâi, un experiment. A avut succes şi astăzi este singura companie de dans formată exclusiv din atleţi profesionişti. Gimnaşti români, cu un spectacol unic şi un repertoriu inimitabil, care au performat în toată lumea. Dar niciodată în România. Iar anul viitor vor împlini 20 de ani de existenţă.

În câte feluri poate merge un om, dacă nu pe picioarele lui, cum i se întâmplă oricui, în mod firesc? Răspunsul este estimat cu sfială: în cel puţin cinci. De exemplu: în salturi succesive şi în piruete prin aer, încât să acopere şi o bună parte din planul vertical, nu numai pe cel orizontal. În mâini – cu opţiunea de a ţine picioarele drepte, „lumânare“, sau deschise în şpagat – şi, în sfârşit, în mâini şi picioare, arcuit pe spate, privind lumea invers. Un om poate merge în cel puţin cinci feluri, până ce ajunge să nu mai semene a om, dar să aducă mai degrabă cu o fiinţă coborâtă de prin cine-ştie-ce roman SF. Aceasta mai ales dacă omul „merge“ dansând, îmbrăcat într-un costum alb care prinde o nuanţă de albastru fosforescent sub lumina ultravioletă, într-un fundal complet negru. Aşa se desfăşoară, de fapt, – atât cât poate fi redată în câteva cuvinte – o secvenţă de dans din repertoriul companiei Aeros. 17 tineri atleţi, toţi gimnaşti, toţi români. Cei 17 vitruvieni.

Aeros nu este o companie de dans ca toate celelalte. Este un proiect unic în lume, care scoate gimnaştii din ringurile sportive şi îi aduce pe scenă, în faţa marelui public – mai mult sau mai puţin avizat în atletism. Stilul lor se află pe linia fină dintre dans şi gimnastică. Un New Fact, zic americanii. Anume ceva nou, ca o revoluţie artistică, greu de aşezat, dogmatic, în parametrii unui stil consacrat. Aeros este aparte şi e bine cum e. Îmbină subtil dansul modern cu gimnastica profesionistă, într-un joc al rafinamentului şi eleganţei şi cu talentul exersat, muncit din greu, al spectacularului cu atletismul. Spectacolele companiei de dans sunt, de fapt, adevărate demonstraţii de forţă, energie şi echilibru. A fost comparată chiar cu flamboaiantul Cirque du Soleil, iar această asociere nu este o metaforă. Trambuline, inele, corzi, mingi, ba chiar scaune şi mese – toate fac parte din recuzita trupei Aeros şi dau o notă acrobatică dansurilor.

image

300 şi toate apreciate

Compania Aeros este formată din membrii lotului naţional de gimnastică aerobică din România, precum şi atleţi de la gimnastica ritmică şi cea artistică. Acum sunt 17 membri, dar în trecut au fost şi 20, şi 22. Seniori, gimnaşti serioşi, care au urcat de multe ori pe podiumurile olimpice. Când nu se antrenează pentru evenimentele sportive, exersează piesele de dans pentru Aeros. E un circuit continuu. Experienţa şi performanţa olimpică îi recomandă pentru a fi parte din Aeros, dar şi evoluţia pe o scenă, în faţa publicului, îi ajută în competiţii. Cu Aeros, au avut turnee în toată lumea – de la Atlantic la coasta de vest a Americii. „Cred că am avut peste 300 de spectacole. Am fost în turnee în America, în Europa, am ajuns şi în Hong Kong, şi prin Australia. Au fost spectacole multe şi bine apreciate“, spune Maria Fumea, antrenoarea companiei de dans Aeros. Nu au urcat niciodată pe o scenă din România, deşi aici se antrenează, aici

image

se perfecţionează. E prea scump, nu se angajează nimeni să organizeze un spectacol atât de complex.

Spectacolul Aeros, care cuprinde 12 piese originale, a fost creat cu ajutorul a trei coregrafi americani – Daniel Ezralow, David Parsons şi Moses Pendleton – în colaborare cu Luke Cresswell şi Steve McNicholas – creatorii grupului muzical Stomp, un adevărat fenomen în lumea teatrului din Occident. „Sunt 12 piese care cuprind coregrafii cu limbajul gimnasticii, cu elemente specifice din toate ramurile gimnasticii – artistică, ritmică, aerobică. Sunt 12 coregrafii care nu seamănă una cu alta. Îmbină mobilitate, forţă, dinamism, energie. E un spectacol complex“, explică Maria Fumea. „Avem 380 de lumini în desfăşurarea spectacolului. Costumele au fost realizate de Missoni (n.r. – companie care s-a remarcat în deceniile 1960 şi 1970, prin culorile şi grafica folosite în crearea costumelor). A fost primit foarte bine de public, pentru că e ceva inedit“, a adăugat antrenoarea.

O reclamă bine gândită

La baza proiectului a fost o idee originală a lui Antonio Gnecchi Ruscone, din Milano, actualul manager al companiei de dans. În 1997, acesta a venit cu un concept unic, pentru realizarea unei reclame la un produs de cosmetizare a părului: să aducă 20 de gimnaşti în minunata lume a artelor, să îi înveţe dansul modern, experimental. România a fost o alegere firească atunci când a venit vorba de atleţi talentaţi şi medaliaţi. Spectacolul a avut un succes răsunător, aşa că s-a înfiripat imediat dorinţa de a crea un show permanent. În 1999, au fost purtate discuţii cu Federaţia Română de Gimnastică şi a fost creat Aeros. Primul proiect artistic al unei echipe naţionale de gimnastică din lume. Primul mare turneu a avut loc în Statele Unite ale Americii. Publicul a fost extaziat. Cele mai importante ziare americane au elogiat prestaţia gimnaştilor români: „Este ceva extraordinar de frumos la Aeros, dar este şi ceva captivant în acelaşi timp“ („San Francisco Chronicle“), „Atât palpitant, cât şi frumos, [elemente] ingenios puse laolaltă, alternând graţia cu salturile“ („Chicago Tribune“), „Un amestec de umor, erotism, experimentare sculpturală şi musculatură fermă... gimnaştii din Aeros zboară“ („Chicago Sun Times“). Şi multe titluri asemenea au fost scrise în anul 2001, dar şi după aceea. Vom mai auzi de Aeros, cu siguranţă.

Lotul de aur al aerobicii

Maria Fumea se declară mulţumită de situaţia atleţilor români. „Nu ducem lipsă de sportivi deocamdată, dar depinde de cluburi să-şi menţină oamenii de valoare. Şi avem cluburi bune în ţară – la Constanţa, la Deva, la Bucureşti“, spune antrenoarea. Anul acesta, gimnaştii români vor participa la Campionatul Mondial de Gimnastică Aerobică din Coreea de Sud. Competiţia se anunţă a fi strânsă, fiind înscrise 44 de ţări, dar speranţele sunt mari. România este, totuşi, ţara care a strâns de-a lungul anilor cele mai multe medalii de aur în gimnastica aerobică. Iar multe dintre aceste medalii sunt şi meritul antrenoarei Maria Fumea, ea însăşi o gimnastă medaliată. A practicat din copilărie gimnastica ritmică de performanţă şi, la 22 de ani, a devenit campioană universitară şi naţională. Ulterior, a devenit antrenoare de gimnastică ritmică şi aerobică şi, în perioada 1993-1994, a pregătit loturile naţionale de juniori şi lotul olimpic de la Deva. Din 1994 a devenit antrenoare a lotului naţional de gimnastică aerobică, iar în anul 2000 a primit Medalia Naţională „Pentru merit“, clasa a II-a. În urmă cu doi ani, a început colaborarea cu lotul de gimanastică antrenat de Mariana Bitang şi Octavian Bellu, în calitate de coregraf.

image
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite