Şarlatanii pandemiei: Cele mai aberante idei care au păcălit mii de oameni în izolare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Perioada de carantină a devenit un prilej pentru unii de a promova proiecte ridicole, profitând de naivitatea unor oameni speriaţi de pericolul îmbolnăvirii.

Ca orice criză, şi pandemia de coronavirus are nişte oameni care au profitat de pe urma ei. Sau, mai nou, oameni care încearcă, pe ultima sută de metri, să iasă în câştig, promovând idei aberante.

Nu mai departe de săptămâna trecută, la o întâlnire între reprezentanţii domeniului fitness din România şi ministrul Sporturilor, Ionuţ Stroe, s-a propus ca sălile să se redeschidă fără aparatele de aer condiţionat! Deşi niciun studiu n-a arătat că sistemul de climatizare reprezintă vreun pericol în răspândirea noului coronavirus, s-a promovat această idee aberantă şi s-a propus şi o soluţie bizară: deschiderea geamurilor în săli! Asta deşi nu e clar cum acest lucru va ajuta, când, în curând, vor fi 40 de grade Celsius afară! 

Apare însă o întrebare: cum de s-a gândit cineva ca redeschiderea sălilor de sport să fie condiţionată de existenţa geamurilor, în detrimentul opririi aerului condiţionat? Răspunsul: propunerea a fost menită să oprească activitatea unor cluburi în care nu există geamuri, ele urmând să rămână închise, spre bucuria concurenţei!

Iar acest exemplu e doar ultimul dintr-o serie lungă de episoade, în care unii au încercat să profite de pandemie! Din păcate, în ultimele două luni, foarte mulţi oameni au devenit victima unor şarlatani ai covid-ului.

Alergarea din sufragerie până în toaletă, promovată ca activitate sportivă

Când a fost declanşată starea de urgenţă, sloganul „Stăm acasă, salvăm vieţi“ le-a fost prezentat oamenilor în mod greşit, în multe rânduri. Unii au interpretat acest mesaj ca un îndemn la pierderea timpului cu Netflix în pat! În timp ce alţii, au promovat ideea că lumea trebuie să stea închisă în case, cât va ţine starea de urgenţă!

Asta, în ciuda faptului că, în toate cele 12 Ordonanţe Militare, a fost prevăzută „Activitatea fizică individuală în aer liber“. 

Chiar şi aşa, au existat oameni, inclusiv instructori de fitness, care au descurajat lumea să iasă din case pentru activităţi precum alergarea şi ciclismul! Şi le-au propus oamenilor alternative ridicole, precum alergarea din sufragerie până în baie şi înapoi, în mai multe ture!

Într-un dialog cu cei de la „Gazeta Sporturilor“, preparatorul fizic Laurenţiu Pascan a condamnat modul în care aceşti şarlatani au profitat de naivitatea oamenilor.

„Sincer, e o caterincă coafată (n.r. - sportul făcut în sufragerie, acasă). Creierul nu e pregătit să facă sport acasă, în spaţiul de relaxare, de familie. Fiecare activitate are un spaţiu dedicat. Eficienţa activităţii fizice scade, când antrenamentele se fac acasă. Aaa, poţi să-ţi linişteşti psihicul că faci mişcare. Dar cu două pet-uri de 2 litri pe care le ridici deasupra capului poţi, cel mult, să spargi lustra! Nu să construieşti fibra musculară de calitate“, şi-a început Laurenţiu Pascan explicaţiile.

Acesta a subliniat apoi pericolul unor exerciţii făcute după vizionarea unor clipuri de pe Youtube, trend care e la modă, după declanşarea pandemiei.

„Sunt oameni care nu-şi permit un instructor personal şi aleg calea internetului şi a unor antrenamente făcute de unii indivizi, de pe YouTube. Rezultatele pot fi dezastruoase, din punct de vedere al sănătăţii. O simplă mişcare greşită, pe care un personal trainer o poate preveni la sală, nu poate fi anticipată în timp real în online şi duce la o accidentare de durată. Cum te verific dacă execuţi mişcarea corect, în timpul exerciţiilor? Poate nu funcţionează bine netul, cum văd eu exact, dacă tu faci corect?“, a spus Pascan.

Acesta a recunoscut şi faptul că, după perioada de izolare, mulţi oameni vor ieşi din case cu kilograme în plus: „Da, probabil, vor exista mulţi supraponderali. Sau, să fim mai blânzi, mai mulţi oameni cu burtică“.

CITEŞTE ŞI:

Alexandru Rafila, despre subiectul coronavirus în România: „Văd nişte exagerări, care apar doar la noi!“

Aerul condiţionat, un pericol sau o armă în lupta cu coronavirusul? Specialiştii au dat verdictul

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite