500 de magii. Messi joacă azi într-un meci special pentru echipa catalană. Argentinianul are cifre uluitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
messi

Leo Messi joacă astăzi, în meciul cu Betis Sevilla, de la ora 21.30,  pentru a 500-a oară sub tricoul Barcelonei, echipă care şi-a schimbat istoria odată cu ascensiunea fotbalistului argentinian.

Ce ar fi fost Barcelona fără Messi? E o întrebare cu un răspuns greu de dibuit pentru că gruparea catalană nu se poate confunda totuşi cu Messi, având o istorie bogată chiar şi fără aportul starului argentinian. Un lucru e însă sigur: Barcelona n-ar fi fost ce este acum fără ajutorul lui Messi. Iar primul argument în favoarea acestei afirmaţie ţine de statistică. Înainte ca Messi să joace pentru Barcelona, eterna rivală, Real Madrid , avea 72 de trofee în vitrină, iar catalanii doar 62 de trofee. În cei 11 ani care au trecut cu Messi în echipă, situaţia s-a schimbat radical. Barcelona nu doar că a recuperat diferenţa, dar şi-a asigurat şi un avantaj de 6 trofee în faţa madrilenilor. Leo, care a împlinit în această vară 28 de ani, a fost părtaş la 26 de triumfuri catalane, intrând definitiv în istoria acestui uriaş club.
E omul record
Barcelona îl va sărbători azi pe Messi pentru altceva. Decarul echipei va bifa a 500-a partidă sub tricoul echipei catalane. Este abia al şaselea jucător care reuşeşte asta, după Xavi, Puyol, Iniesta, Migueli şi Victor Valdes, toţi legende vii ale clubului. În cele 499 de apariţii de până acum, Messi  a marcat 424 de goluri, în toate competiţiile. El este jucătorul străin cu cele mai multe meciuri jucate pentru Barcelona, golgheterul all-time al clubului, golgheterul La Liga cu cele mai multe reuşite all-time (50 de goluri în sezonul 2011/2012), golgheterul cu cele mai multe goluri într-un sezon (73 de goluri în toate competiţiile, în acelaşi sezon 2011/2012), golgheterul cu cele mai multe reuşite într-un calendaristic (79 de goluri în 2012, 91 - cu cele marcate pentru Argentina).
În plus, Messi este fotbalistul Barcelonei cu cele mai multe goluri înscrise rivalei Real Madrid - 21. Argentinianul a fost golgheterul campionatului spaniol de trei ori şi ”Gheata de Aur” a Europei de tot atâtea ori, iar în ianuarie va primi foarte probabil cel de-al cincilea “Balon de Aur”.
Messi a debutat pentru Barcelona pe 16 octombrie 2004, într-un meci cu Espanyol, iar antrenorul de atunci, Franck Rijkaard l-a aruncat în luptă în locul brazilianului Deco.  Leo avea doar 17 ani şi 114 zile, devenind la momentul respective cel mai tânăr debutant în La Liga sub tricoul catalanilor. Debutul neoficial al lui Messi a fost însă într-un amical din noiembrie 2003, contra lui FC Porto. Ulterior primei apariţii oficiale, pentru Messi au început să curgă cifrele care apoi s-au transformat în recorduri.
A debutat în 2004


Barcelona îl va sărbători azi pe Messi, la meciul cu Betis Sevilla. Clubul a scos o serie de tricouri special, cu cifra 500 pe spate, pentru ca momentul să rămână în istorie. Paradoxal, sezonul în curs este cel mai slab în statistici pentru Messi. A dat doar cinci goluri în campionat, unul în Cupă şi trei în Liga Campionilor şi lipseşte din toate topurile golgheterilor. A fost însă absent de pe teren aproape două luni, după o accidentare gravă, iar acest lucru i-a influenţat cifrele.
Pe de altă parte, în ultimul timp se vorbeşte tot mai mult despre o plecare a sa de la Barcelona. Şeicii mega-potenţi financiar de la Manchester City şi-au pus în cap să-l cumpere şi îl momesc pe jucător cu un salariu astronomic, de 27 de milioane de euro pe an, cu şapte mai mult decât are acum. Ar putea conta şi faptul că Pep Guardiola a semnat deja cu City, iar una dintre condiţii a fost ca gruparea engleză să facă tot ce îi stă în putiinţă pentru a-l lua pe Messi. În ciuda a tot ce se spune, argentinianul n-a afirmat niciodată că vrea să plece de la Barcelona, ba din contră, în ultima sa declaraţie pe această temă a susţinut sus şi tare că visul său este să cucerească cât mai multe trofee şi să-şi încheie cariera la acest club.

messi


Cele mai multe meciuri  pentru Barcelona
Xavi 767
Puyol 593
Iniesta 565
Migueli 549
Valdes 535
Messi 499

Trofeele lui Messi
4 Ligi ale Campionilor
7 campionate ale Spaniei
3 CM ale cluburilor
3 Cupe ale Regelui
3 Supercupe ale Europei
7 Supercupe ale Spaniei

900 de dolari au schimbat istoria
Deşi este asimilat Barcelonei, Lionel Andres Messi, pe numele său complet, a făcut primii paşi în fotbal în Argentin natală. Născut la Rosario, el a început să joace la cinci ani pentru Grandiolli, club antrenat de tatăl său, Jorge. La opt ani s-a transferat la Newell s Old Boys, echipa fanion a oraşului, şi a intrat în atenţia  marilor cluburi argentiniene. River Plate a vrut să-l transfere dar a aflat că suferă de un deficit de hormon de creştere. Copilul Messi avea 11 ani şi tratamentul costa 900 de dolari, bani pe care River n-a catadicsit să-i plătească. A făcut-o însă Barcelona, care l-a remarcat prin scouterii săi şi l-a adus imediat în Spania, cu toată familia. Messi mai are doi fraţi mai mari, Rodrigo şi Matias, şi o soră mai mică, Maria Sol.

messi
Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite