2020, un an compromis de coronavirus: Interviul care confirmă că normalitatea e foarte departe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Urmează o perioadă lungă în care vom purta măşti în spaţii închise
Urmează o perioadă lungă în care vom purta măşti în spaţii închise

În România, măsurile de relaxare vor intra în vigoare la finalul acestei săptămâni, însă, din păcate, acest lucru nu înseamnă şi o revenire la normalitate.

Pandemia de coronavirus ne va afecta vieţile mult timp de acum încolo, cel mai probabil, până în 2022! Şi toate domeniile de activitate vor fi afectate puternic, inclusiv sportul.

Cu ambele circuite îngheţate, oficial, până la mijlocul lunii iulie, dar cu perspective reale de a rămâne aşa chiar până în august, tenisul se joacă, în această perioadă, pe calculator şi la nivel local.

S-a organizat o variantă virtuală a turneului de la Madrid, care, în ciuda tentativelor de mediatizare, n-a depăşit statutul unei băşcălii de weekend, iar în Germania, o competiţie cu participarea unor sportivi locali a ajuns în atenţia lumii, doar pentru că un jucător anonim, Benjamin Hassan (354 ATP), s-a gândit să ducă un meci întreg cu masca pe faţă, deşi nimeni nu i-a cerut aşa ceva.

Dincolo de aceste experimente, în mare parte eşuate, adevărul e că tenisul e în „moarte clinică“, în acest moment. Planuri de continuarea sezonului există, însă doar pe hârtie. Teoretic, Roland Garros ar trebui să se joace, spre finalul lunii septembrie şi despre US Open se spune că exista varianta de a fi mutat în luna decembrie, la Indian Wells, unde temperaturile vor permite disputarea meciurilor în aer liber. În ciuda acestor planuri, Rafael Nadal e destul de rezervat, în ceea ce priveşte posibilitatea de a câştiga, în acest an, trofeul său cu numărul 13, la French Open. „Din punctul meu de vedere, sunt foarte pesimist, în privinţa reluării circuitului în condiţii normale. În acest sport, trebuie să călătoreşti, săptămânal, să stai în hoteluri, să ajungi în ţări diferite. Chiar şi dacă ai juca fără spectatori în tribune, pentru a organiza orice competiţie trebuie să ai foarte mulţi oameni implicaţi. E un aspect care nu poate fi ignorat. La nivel internaţional, eu văd o problemă destul de mare“, a spus Nadal, într-o declaraţie oferită pentru site-ul Federaţiei Spaniole de Tenis.

Iar acum, într-un interviu acordat pentru „El Pais“ şi preluat de CNN, Rafa a oferit un verdict şi mai dur, lăsând de înţeles că sunt mari şanse să nu mai vedem tenis în 2020. „Sper să revenim pe teren în acest an, dar nu cred. Din păcate, eu deja mă pregătesc cu gândul la 2021“, şi-a început discursul jucătorul cu 19 titluri de Grand Slam în palmares.

„Sunt mai preocupat de Australian Open (n.r. - în luna ianuarie), decât de ce urmează să se întâmple în acest an. După cum văd eu, 2020 e, practic, pierdut. Sper să pot să revin la anul, asta e dorinţa mea“, a adăugat Nadal (foto, jos), care a apucat să joace doar 16 meciuri în 2020 (13 victorii, 3 înfrângeri).

Imagine indisponibilă

Se concentrează pe proiecte umanitare

Rămas fără turnee, Nadal a explicat cu ce îşi umple timpul în carantină. Rafa s-a alăturat unui alt mare sportiv spaniol, baschebalistul Pau Gasol, şi cei doi susţin proiectul numit „Red Cross Responds“ (n.r. - Crucea Roşie răspunde). E un proiect care distribuie pachete de mâncare şi alte ajutoare pentru peste 1,3 milioane de spanioli loviţi de criză, în toată ţara. 

„Încercăm să unim cât mai mulţi oameni pentru a crea ceva frumos. Sunt foarte recunoscător pentru răspunsul primit din partea tuturor: sportivi, artişti, firme, federaţii, oameni de rând. Eu sunt o persoană sensibilă şi văd atât de mulţi oameni care suferă atât de mult, oameni care şi-au pierdut membri ai familiei, fără să-şi ia măcar rămas bun de la ei. La final, când îţi poţi îmbrăţişa fratele sau sora, în acele ultimele momente, acest gest îţi mai alungă durerea. Acum, imaginaţi-vă că unii dintre ei n-au putut să facă nici măcar atât. Dar trebuie să rămânem pozitivi şi să mergem înainte. Altă soluţie nu există“, a explicat Nadal.

1 martie a fost data ultimului meci jucat de Rafael Nadal, în finala câştigată de la Acapulco, 6-3, 6-2, cu Fritz.  

Francezii au returnat banii, australienii iau în calcul patru scenarii

Faptul că 2020 are şanse minime să mai programeze turnee mari de tenis, care implică aducerea unor jucători din toate colţurile lumii, se vede şi în ultima decizie luată de oficialii French Open.

Organizatorii de la Roland Garros au anunţat că returnează banii pentru toate biletele vândute până la acest moment pentru ediţia 2020, lucru care i-a surprins neplăcut pe fani, având în vedere faptul că se aşteaptă încă o decizie finală legată de posibilitatea de disputare a întrecerii în luna septembrie. Francezii au explicat pe reţelele de socializare că e vorba despre o decizie logică, în condiţiile în care există restricţii clare legate de evenimentele oganizate cu număr mare de spectatori. Ei mai spun că, în acest moment, trebuie să determine cu precizie care sunt condiţiile sigure de desfăşurare a turneului. Pe data de 17 martie, când Federaţia Franceză de Tenis a decis amânarea turneului programat, iniţial, în mai-iunie, pentru intervalul 20 septembrie - 4 octombrie, organizatorii anunţaseră că biletele achiziţionate rămân valabile pentru zilele de competiţie din toamnă. Cel mai optimist scenariu luat în calcul ar fi acela ca numărul de spectatori să fie semnificativ redus, însă, cel mai probabil, dacă se va lua decizia de a juca turneul, se va apela la modelul anunţat deja pentru fotbal - fără spectatori.

Fără fani veniţi de afară, la Melbourne

În timp ce Europa pregăteşte relaxarea măsurilor anti-coronavirus, australienii sunt din ce în ce mai preocupaţi de ceea ce ar trebui să fie primul turneu de Mare Şlem al sezonului 2021. Potrivit Sky Sports, Craig Tiley, directorul turneului, avertizează că, în cel mai bun caz, competiţia găzduită de Melbourne ar putea fi deschisă doar fanilor australieni!

„Scenariul cel mai grav e că nu vom putea organiza ediţia 2021. Iar scenariul cel mai bun la acest moment e să avem un Australian Open cu acei jucători pe care-i putem aduce aici în timp util, ca să treacă prin carantină şi doar cu spectatori din Australia. Avem în lucru patru scenarii, care acoperă toate posibilităţile. Facem asta şi analizăm, individual, care e impactul pentru toţi cei implicaţi“, a spus Craig Tiley.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite